(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Ivóvíz program Kenyában
Ivóvíz program Kenyában
A földi élet egyik alapvető eleme a víz, amely hatalmas tömegben áll rendelkezésre és óriási felületen (70 %-ban) borítja bolygónkat. Csakhogy a fellelhető víz mennyiségének jelentős része (75 %-a) emberi fogyasztásra alkalmatlan sós óceáni és tengervíz, a folyóvizek jelentős része szennyezett. A tiszta, édes ivóvíz forrásai (az összes víz kb. 1%-a) mélyen a föld alatt rejtőznek, amelyért legtöbbször sok száz méterre kell lefúrni. A föld édesvíz tartaléka kiapadóban van, amit erősít a fokozódó ipari termelés hatására beálló globális felmelegedés és a klimatikus viszonyok egyre drámaiabb megváltozása, amely sok régióban szárazságot eredményezett.
 
 
Kenyában sokan szenvednek hiányt az iható vízben. Különösen nehéz helyzetben vannak Nairobi nyomornegyedének lakói. Kibera-ban több mint egymillió ember él. A városrészt 1920-ban építették katonák számára. Mára ez lett a világ második legnagyobb nyomornegyede. A Fővárosi Vízművek támogatásával indított program eredményeképpen egészséges ivóvízhez jutnak az itt élők.
 
A minimálisan szükséges higiéniát kínálja az általunk felépített "szanitációs központ", ahol a tiszta ivóvíz vételi lehetőségen túlmenően zuhanyozó és mellékhelyiségek is a helyi lakosság rendelkezésére állnak. Különösen fontos ez azért, mert a nyomornegyedben élők a kartellekbe tömörült cégektől magasan a piaci ár felett kénytelenek ivóvizet vásárolni - ha van erre pénzük. Sokan a vízvezetékek illegális megcsapolásával jutnak vízhez, ezek a házilagos barkácsolmányok gyakran megsérülnek és a családokhoz fertőzött víz folyik. Csatornahálózat nincs, a szennyvíz szabadon, árkokban folyik a bodékból álló, sűrűn lakott utcákon.
 
Az ivóvíz program megvalósításában együttműködünk a Maji na Ufanisi nevű helyi civil szervezettel, amely hosszabb ideje foglalkozik egészséges ivóvíz-ellátási programokkal Kenyában. A Máltai Szeretetszolgálat támogatásából megvalósuló "szanitációs központ" a vízvételi és tisztálkodási lehtőségeken túl egy közösségi termet is magában foglal, amelyet a helyi közösség használhat majd. A program várhatóan 2012 első félévében fejeződik be, az átadásra még egy tízezer literes esővíz gyűjtő tartályt és egy hozzá tartozó vízforgató rendszert is építünk.
 
További információ:
programvezető
 
 

Napi evangélium Vasárnapi prédikáció Segíteni szeretnék! Hírek Hitel-S Program Hálózat a közösségért Pályázatok Hírlevél Online adományozás Betegszállítás Sajtószoba
Közlemények
Lapszemle
Kiadványaink
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43