(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Óvodaépítés Srí Lankán
Óvodaépítés Srí Lankán
Srí Lankán 2004. karácsonyán pusztított a szökőár, melynek következtében a zömében tengerparton élő lakosság nagy részének megrongálódott vagy teljesen elpusztult az otthona. A Külügyminisztérium 2009-ben pályázatot írt ki egy közösségi szociális helyzetet javító intézmény létrehozására, amelyet azon a területen kell felépíteni, ahol annak idején károk keletkeztek.  A Magyar Vöröskereszttel együttműködve pályázatot adtunk be egy óvoda felépítésére, amelyet elnyertünk.
 
A programot helyi partnerünkkel, a Galle-i Püspökséggel együttműködve valósítjuk meg.
 
Az építési telket a Püspökség önrészként biztosítja, a későbbiekben pedig gondoskodik az óvoda működtetéséről. 2010. februárjában a Püspökség által ajánlott három helyszín közül kiválasztottuk azt a területet, ahol a "Vuk" Montessori megépül.
 
Sri Lankán óvodai képzés a magánfenntartású ún. Montessori-intézményekben folyik. A gyermekeket négy éves koruktól veszik fel ezekbe az intézményekbe. Itt olyan környezetbe kerülnek, ahol társas kapcsolatot létesíthetnek más gyermekekkel. Fejlesztésük arra irányul, hogy megismerkedjenek a körülöttük lévő világgal és amikor iskolába kerülnek, már képesek legyenek közösségben tanulni. A Montessori/óvodai nevelőket külön erre a feladatra képezik ki. Ezeknek az iskoláknak a vezetői csak a kormány által engedélyezett bizonyítvánnyal vezethetnek egy ilyen intézményt. Ezekben az intézményekben és az iskolákban is tandíjat kell fizetni. Srí Lankán szinte kizárólag az egyházi intézmények teszik lehetővé, hogy szegény családok gyermekei ingyenesen tanulhassanak. Az oktatási intézmények fenntartásához különböző alapítványokból és támogatásokból, illetve a tehetősebbek befizetéseiből teremtenek forrást.
 
A projekt azon a területen valósul meg, ahová átköltöztették a szökőár áldozatait, akik a tengerparton - egykori lakhelyükön - nem építhették újra otthonaikat. Az elmúlt években új települések alakultak, ahol többnyire csak lakóházak épültek. Az itt élők gyermekei ingázásra kényszerülnek, ha óvodába, iskolába járnak. A projekt másik célja az, hogy az itt élők megismerkedjenek Magyarországgal, a magyar kutúrával. Ezért kapja az óvoda a „Vuk ovi” nevet, a nemrég elhunyt Dargay Attila animációs filmrendező és az író, Fekete István emlékére.
 
A "Vuk" Montessori Halpathota településen épül fel, amely a szigetország déli részén Galle városától kb. fél órai autóútra az őserdőben fekszik. A környékben több kisebb családi házas telep épült az szökőár áldozatainak. A 150 gyermek befogadására alkalmas intézmény a Püspökség tulajdonában álló nagyobb, dombtetőn lévő telkén épül meg, ahol a közelmúltban fejeződött be egy továbbképző központ beruházása. A későbbiek során a továbbképző központ földszintjén általános iskolát indítanak, így a megépülő óvodába járó gyermekek továbbtanulása is biztosított.
 
A helyszínbejárást követően megállapodást kötöttünk az építkezés részleteiről Raja Perera atyával, a Püspökség gazdasági vezetőjével. A beruházás 2010. március 1-én kezdődik és 2011. májusában fejeződik be.
 
A képen látható területre épül fel a "Vuk" Montessori
 
 
 
 

2010. április 7. Elkezdődött az építkezés

 
 
 

2011. február 13 - 19. - helyszínbejárás

Az építkezés ütemterve alapján helyszínbejárást tartottunk Halpathota-ban. Megállapítottuk, hogy a rendkívüli időjárás ellenére (Srí Lankán is a megszokottnál jóval több csapadék esett, ennek következtében komoly árvizek pusztítottak sz országban) a kivitelező tudja tartani az ütemtervet. Az épület emeletén lévő szolgálati lakások esetében a közlekedő folyosót az eredeti tervtől eltérő módon szándékoznak megépíteni a jobb helykihasználás miatt. Tekintettel arra, hogy ez az eredeti költségvetést nem befolyásolja, hozzájárultunk a módosításhoz.
 
 
 
 
 

2011. július 17-24. Mesefal festés a közösségi teremben

 
Mesefal programunk vezetőjével, Jakus Edinával utaztunk az építkezéshez. Az óvoda közösségi termében a főbejárat melleti falat teljes egészében, az oldalfalon pedig az ablakok alá festettünk mesefigurákat. A munkában részt vettek azok az anyukák is, akinek gyermekei ide fognak járni.
 
 
  
 
 A helyiek kérésére a külső falra is felkerült a falirat: Vuk Montessori.
 
 
 
 
 

 2011. szeptember 8. - A gyerekek birtokba vették az Óvodát

Kozma Imre atya, Szeretetszolgálatunk elnöke adta át az óvodát a gyerekeknek, akik rövid műsort követően csillogó szemmel járták körbe az épületet, játszottak a nyitásra kapott ajándékokkal, jó étvággyal elfogyasztották az ünnepi tortát és valamennyien kitűzték az itt szokásos egyenruhájukra a Vuk ovi jelvényét.
 
 
 
 

 

 
További információ:
programvezető
 

 


Napi evangélium Vasárnapi prédikáció Segíteni szeretnék! Hírek Hitel-S Program Hálózat a közösségért Pályázatok Hírlevél Online adományozás Betegszállítás Sajtószoba
Közlemények
Lapszemle
Kiadványaink
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43