(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Mianmari és kínai katasztrófák
Mianmari és kínai katasztrófák
 
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat feladatvállalása a mianmari és a kínai természeti katasztrófák okozta szükséghelyzetekben
 
Sajtómegjelenések Képgaléria Felajánlás, információ
          

  

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat – a Malteser International tagszervezeteként – a segélyszállítmányok célbajuttatásában helyzeti elõnnyel rendelkezik a katasztrófasújtotta területeken. Máltai csapatok ugyanis már a katasztrófát megelõzõen, 2001 óta tartózkodtak a helyszínen, folyamatosan különbözõ segélyprogramokon dolgozva. Feladatuk volt többek között az általános egészségügyi helyzet javítása, a tiszta ivóvíz elérhetõségének biztosítása, a tuberkulózis, a malária és az AIDS elleni küzdelem.

 

 

 A Máltai szakemberek a katasztrófahelyzet bekövetkezésekor az említett feladatokat haladéktalanul felfüggesztették, és egy egészségügyi centrumot hoztak létre a katasztrófasújtotta területen. Ennek a központnak a feladata jelenleg az alapellátás megszervezése, a fertõzések, a járványok elleni küzdelem. A csapatot jelenleg két orvos, két nõvér, egy higiénés szakember, egy logisztikai szakember és két gépkocsivezetõ alkotja. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvoscsoportja készenlétben áll a csapat leváltására, ugyanakkor a korábban ott szolgálatot teljesítõk addig maradnak az országban, ameddig a váltást a területre bejuttatni nem lehet. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyolcfõs orvoscsoportot kíván bevetni a helyszínen, de a csoport mindaddig készenlétben Magyarországon várakozik, ameddig a beutazás feltételei nem biztosíthatóak.

 

Várakozás az eltûnt családapára

 

A nemzetközi segítségnyújtásnak egyébként nagyon szigorú feltételrendszere van. Ennek egyik alapvetõ sarokpontja, hogy oda és akkor lehet segítséget eljuttatni, ahova és amikor azt  a katasztrófasújtotta terület felelõs vezetése engedi illetve kéri. Ezen túlmenõen számos szakmai szempontot szükséges elõzetesen behatóan elemezni illetve alaposan egyeztetni ahhoz, hogy a segítségnyújtás valóban hatékonyan történjen. Ilyen többek között az, hogy pontosan milyen típusú segítségnyújtásra van szükség: azonnali életmentésre, túlélõk felkutatására, sérültek különbözõ típusú ellátására, tárgyi adományokra, anyagi segítségre vagy egyébre. Fontos, hogy ne olyan kapacitásokat állítsunk ki fölöslegesen, amelyeknek a helyi erõk is birtokában vannak.

 

 

 A Máltai kutak üzemelnek

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat katasztrófaelhárító csoportja többek között az alábbi természeti katasztrófahelyzetekben teljesített szolgálatot az elmúlt évek során:
  • lengyelországi árvíz, 1997
  • Tisza és mellékfolyói árvizek Magyarországon és Kárpátalján, 2000
  • szökõár a Délkelet-ázsiai térségben, 2005
  • csángóföldi árvíz, 2005
  • székelyföldi árvíz, 2005
  • pakisztáni földrengés, orvoscsoport és segélyprogram, 2005
  • földrengés Jáva szigetén, orvoscsoport és segélyprogram, 2006
  • libanoni humanitárius válság, segélyprogram, 2006
  • palesztinai segélyprogram, 2007

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat mindenkor a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumával szorosan együttműködve igyekszik segíteni a katasztrófasújtotta övezetekben bajbajutottakon. A jelenlegi helyzetben a Mianmarban dolgozó Máltai egészségügyi feladatvállalás feltételeihez gyógyszer-segélyszállítmányt kívánunk célbajuttatni. A további, valóban a felmerülõ szükségleteket megcélzó segítségnyújtás lehetõségét folyamatosan vizsgáljuk, csakúgy, mint a Kínában kialakult helyzetet. Konkrét felkérés egyébként tudomásunk szerint egyik ország részérõl sem érkezett ezidáig, de szakembereink készen állnak egy esetleges feladatvállalásra.
 
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat feladatvállalásához pénzadományokkal csatlakozni szándékozók hozzájárulását a következõ számlaszámon várják:

„Távol-keleti katasztrófák” MKB 10300002-20102898-72413285.

 További tájékoztatás, más jellegű adományok: katasztrofa (kukac) maltai.hu
 
Sajtómegjelenések Képgaléria
 

Napi evangélium Vasárnapi prédikáció Segíteni szeretnék! Hírek Hitel-S Program Hálózat a közösségért Pályázatok Hírlevél Online adományozás Betegszállítás Sajtószoba
Közlemények
Lapszemle
KiadványainkFőszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43