(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Jelzőrendszeres otthoni gondozás fejlesztése Szerbiában
Jelzőrendszeres otthoni gondozás fejlesztése Szerbiában

A szociális ellátás rendszerének fejlődése során a hangsúly az intézményekről egyre inkább a személyes szükségletek kielégítésének rugalmas és olcsó módszereire helyeződik át. Az idős emberek többnyire saját lakásukban érzik jól magukat és csak végső esetben költöznek bentlakásos otthonba. Humánusabb és olcsóbb ha az aktuális állapotuk alapján szükséges ellátást mobil szolgáltatások igénybevételével kaphatják meg. Hazánkban ez a gondolkodás már természetes. Az Unióhoz csatlakozni készülő Szerbiában a szociális ellátó rendszer átalakítása nemrég kezdődött meg, ezt a folyamatot kívánja támogatni a projekt, a jelzőrendszeres házi gondozás bevezetése. Magyarországon évekkel ezelőtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dolgozta ki a jelzőrendszeres házi gondozás módszertanát és a modell később az egész országban elterjedt. Kötelességünknek érezzük, hogy tapasztalatainkat a szomszédos országoknak is átadjuk. A program a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósul meg.

 

 

 

Események

2016. április 13-án Nagykikindán telepítésre került az első szerbiai jelzőrendszeres otthoni gondozás központi egysége, majd 24-én Nagybecskereken egy újabb képzést követően kihelyezésre kerültek az első készülékek a gondozott idős emberekhez. Az első készüléket Anna néni kapta meg, aki büszkén viseli "új óráját", amely - elmondása szerint újra lehetővé teszi hogy parányi kis kertjéből azonnal eltüntesse a gazt. A múltkor elesett a kertben, legalább háromnegyed órán át várt amíg a szomszédasszony segítségére sietett. Mostantól biztonságban van a nyolvanöt éves asszony, mert ha legközelebb baleset éri, csak a csuklóján lévő piros gombot kell megnyomnia és érkezik a segítség.

 

2016. február 17-én Nagybecskereken Győri-Dani Lajos, a Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke bemutatta a Caritas Zrenjanin munkatársainak azokat az eszközöket, amelyek a jelzőrendszeres házi gondozás működtetéséhez szükségesek. Az idős embereket több mint tíz esztendeje gondozó nővérek számára előadást tartottunk a módszerről, amelyet 1999 óta alkalmaz a Szeretetszolgálat és annak idején egyik kidolgozója Győri-Dani Lajos volt. A felkészülést követően a nővérek megkezdték a programba bevonható idős emberek kiválasztását.

A VajdaságMA hírportál tudósítása az eseményről.

 További információ:
Adányi László
programvezető


Napi evangélium Vasárnapi prédikáció Segíteni szeretnék! Hírek Hitel-S Program Hálózat a közösségért Pályázatok Hírlevél Online adományozás Betegszállítás Sajtószoba
Közlemények
Lapszemle
Kiadványaink
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43