(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Fejlesztés Európai Éve 2015 (EYD2015)
Fejlesztés Európai Éve 2015 (EYD2015)

A Fejlesztés Európai Éve (EYD2015) tematikus év célkitűzése, hogy felhívja a polgárok figyelmét azon fejlesztési támogatásokra és együttműködésekre, melyeket az EU a határain kívüli fejlődő országokkal és régiókkal folytat. Ez az első olyan európai év, melynek középpontjában a külkapcsolatok állnak.

 

"Nefe neked" - ünnepélyesen megnyílt a Fejlesztés Európai Éve civil rendezvénysorozata

A HAND Szövetség Szervezésében 2015. január 30-án az Európa Pont épületében kampányindító rendezvény keretében Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnökünk Kovács Ádám Zoltánnal (Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államitkára) és Perger Istvánnal (Európa Pont kommunikációs vezetője) együtt megnyitotta a rendezvénysorozatot.

A rendezvényen Balogh Réka, a HAND Szövetség munkatársa ismertette a nemzetközi fejlesztés és a humanitárius segítségnyújtás területén dolgozó civil szervezetek hálózatának programjait, amelyet havonta egy-egy területre fókuszálva terveznek megvalósítani a Fejlesztés Európai Éve alatt.

 

Tájékoztató a Fejlesztés Európai Évéről

Az Európai Parlament tagjainak megegyezése alapján, a 2015-ös év a Fejlesztés Európai éve lett, amely a következő mottót kapta: „a mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk.”

Ez az első olyan év, amely az EU, az unión kívüli politikáját helyezi a középpontba, egyben jelezve azt, hogy új döntéseket kell hozni a millenniumi fejlesztési célokat felváltó, 2015-től életbelépő új időszakról, tehát a következő év az ENSZ és tagjai számára is kiemelkedően fontos.

Az Év legfőbb üzenete szerint, az emberi méltóság nem csak a kontinensünk határain belül fontos, és nem múlhat azon, hogy egy ember hol születik és él. Ennek megfelelően ez egy globális, mindenkit érintő ügy.

Chaterine Ashton (EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője) és Martin Schulz (Európai Parlament elnöke) szerint a fejlesztéseket érintő európai konszenzus – amely a Tanács és a Bizottság egyetértését is magában foglalja – az Unió fejlesztési politikájának iránytűjeként is értelmezhető.

Azt is kiemelték, hogy jelenleg az EU a világ legnagyobb donora a segélyeket illetően, éppen ezért ebben a gyorsan változó világban, hűnek és elkötelezettnek kell maradnia fejlesztés politikájához és ezáltal a szegénység csökkentésében betöltött éllovas szerepéhez is.

Ez az elkötelezettség azt is jelzi, hogy az EU törekvése a szegénység felszámolására, ma, a millenniumi fejlesztési célok utolsó évében is éppen annyira létfontosságú, mint 2005-ben volt.

Marius Wanders az európai fejlesztéssel foglalkozó nem kormányzati szervezetek ernyőszervezetének (CONCORD) elnökségi tagja, aki korábban a Caritas Európa főtitkára volt hozzátette, hogy a Fejlesztés Európai Évének nem csak a segélyekről kell szólnia, hanem minden olyan, a polgárok által hozott fogyasztói döntésről, mely hatással lehet a globális fejlesztésekre. Éppen ezért a 2015-ös évben nem csak fontos globális döntéseket kell hozni a szegénység leküzdését illetően, hanem az ezeket érintő vitákat a nyilvánosság elé kell tárni és a polgárokat is be kell vonni.

A Fejlesztés Európai Éve alkalmából a 2015-ös esztendő során  olyan programokat szerveznek, amelyek keretében az érdeklődők megismerkedhetnek a magyar állami és nem kormányzati szervezetek nemzetközi fejlesztési tevékenységével és a fejlődő országokban megvalósult projektjeivel. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is bekapcsolódik a Fejlesztés Európai Éve rendezvényeibe, mivel a Külgazdasági és Külügyminisztérium végrehajtó partnereként pályázati forrásból és egyéb céltámogatásokból évek évek óta végez nemzetközi fejlesztési tevékenységet.


Napi evangélium Vasárnapi prédikáció Segíteni szeretnék! Hírek Hitel-S Program Hálózat a közösségért Pályázatok Hírlevél Online adományozás Betegszállítás Sajtószoba
Közlemények
Lapszemle
Kiadványaink
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43