(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Árvíz déli szomszédainknál: Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország
Árvíz déli szomszédainknál: Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország

Obrenovac város az árvízkárosultakért végzett munkáért tiszteletbeli polgár kitüntetést adományozott Sáhóné Lajkó Zsuzsanna program koordinátornak és Horváth Rudolf önkéntes tolmácsnak, akik hosszabb időn keresztül segítették az árvízkárosultakat. Az elismerést 2015. december 21-én kapták meg munkatársaink.

 

Szerbiában Obrenovacon 2014. novemberében felmérést végeztünk azok körében, akik már be tudtak költözni a rendbe hozott otthnukba. Decemberben 105 árvízkárosult családot segítettünk a legszükségesebb háztartási gépekkel (mosógép, tűzhely, stb.) és kályhákkal, hogy a téli hónapokban már a megszokott életüket folytathassák. Azokat a családokat, ahol az árvizet követően kisbaba született, babakelengyével adományoztuk meg. Ingóságpótlási programunkat Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma támogatásával valósítottuk meg.

 

Boszniában Doboj Jug településen és környékén 38 db szárítógéppel augusztus végéig 100 lakóházat szárítottunk ki.

Szerbiában Obrenovac település egyik peremkerületében, Braća Jugovićan 43 db szárítógéppel 80 házat szárítotunk ki augusztus végéig. A gépek 25.000 üzemórát dolgoztak, a lakások párás levegőjéből nyerték ki a vizet. A zárt térben történő folyamatos üzemeltetés eredményeképpen a falakban folyamatosan csökkent a nedvesség. Egy gép folyamatos üzemben napi 75 liter vizet képes kinyerni. A program során 80 házat – 362 károsult ember otthonát – sikerült kiszárítani. Az érintettek között volt, aki 200 literes hordókba hordta a szárítás során kinyert vizet. A 12 órás műszakok során 50 nap alatt mintegy 161.000 liter vizet nyertek ki 80 lakás falaiból. Ezzel a mennyiséggel 40 tűzoltó autó tartályát lehetne megtölteni.

 

A 2014. július 7-vel kezdődő héten mind Szerbiában, mind Boszniában létrejött a Máltai Szeretetszolgálat Segélykoordinációs Kirendeltsége. Obrenovacon a munát Lajkó Zsuzsa, katsztrófavédelmi szakszolgálatunk koordinátora irányítja, míg Doboj-Jugon Abonyi Tünde, aki a hatvani intézményünk vezetője.

Obrenovac

2014. július 11-én Orlando Antonini nuncius Stanislav Hočevar belgrádi érsek társaságában felkereste Obrenovacon a Máltai Szeretetszolgálat által támogatott családokat, ahol a házszárítási programot folytatjuk együttműködésben a Caritas Zrenjaninnal. Kirendeltségünk munkatársai felmérték az árvízzel legsúlyosabban érintett városrészben lakók helyzetét és péntekig 27 család számára helyezték ki a szárító gépet.

 

 

Doboj Jug

Boszniában is megkezdődött a munka. Ide is megérkeztek július 10-én a szárító gépek. Adányi László programvezető Jasminka Begic doboj-jugi polgármester asszonnyal folytatott megbeszélést követően bejárta a munkaterületet, amely a járás több térségére terjed ki. Itt a Boszna folyó mentén nem utcaszerű települések vannak, a házak szabálytalan alakzatban épületek, ezért először térképet rajzoltunk a területről. Pénteken a boszniai segélykoordinációs kirendeltség is megkezdte a munkát, az első délután 7 család kapta meg a szárító gépet, a hétvégén majdnem az összes 38 gép gazdára talált.

 
     
 

 

 2014. július 3-án a szerbiai Obrenovacba megérkezett az első szárítógép szállítmányunk. A induló készletet három ország máltai segítő szervezete biztosította: saját gépeink mellé Csehországból és Romániából is kölcsönöztünk berendezéseket. Obrenovác képviselőivel megállapodtunk abban, hogy a város melyik területén kezdjük meg három nap múlva a munkát. Bejártuk a területet, megismerkedtünk a helyi vezetőkkel is. A programot támogatja a Caritas Zrenjanin. A nagybecskerekről érkező szórványban élő magyar önkéntesek segítenek a nyelvi nehézségek áthidalásában.

 

 

 

 

 

A gépek egy raktárba kerültek, majd felkerestük a munkaterületet, találkoztunk az ott élők képviselőivel.

 

2014. június 26-án máfél millió forint értékben tetanusz oltóanyagot szállítottunk Szarajevóba a bosnyák egészségügyi hatóságok kérésére. A speciális hűtőkonténerben szállított oltóanyag kalandos körülmények között ért célba. Már az induláskor gondok adódtak a formaságok elintézésénél, később hatalmas viharba kerültünk, a szakadó eső és a földcsuszamlások miatt félpályásra szűkült országutak miatt késő éjszaka érkeztünk meg Szarajevóba. Az oltóanyag végül a nagykövetség segítségével ért célba. Köszönetet mondunk a gyártó Human Kedrion BioPlazma cégnek a soron kívüli kiszolgálásért és az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek a szükséges engedélyek gyors biztosításáért. Az oltóanyag adományozását a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatása tette lehetővé.

2014. júniusában Boszniában is tartottunk bejárást, erről készült az alábbi TV tudósítás:

 

  

2014. június 11-én Szerbiában Obrenovac-on tartottunk bejárást. A városban folyik a takarítás és a fertőtlenítés, a lakosság még nem térhetett haza. Sokan szükségszállásokon, ismerősöknél, rokonoknál várják, hogy normalizálódjon a helyzet. Egyelőre nincs ivóvíz, az áramszolgáltatás sem állt teljesen helyre. Nagybecskereken működő testvérszervezetünk munkatársaival jártuk be a várost és a környékét, előkészítettük a szárítógépek leszállítását. Sajnos még mindig várnunk kell a program beindításával.

 

Nagyon sok emeletes épület állt hosszú ideig vízben. A lakók csak akkor térhetnek haza, ha helyreáll a közműszolgáltatás. A vízellátást biztosító német THW polgári védelmi szervezet munkatársai szerint június végéig biztosan nem lehet helyreállítani az ivóvíz ellátást. A takarításon dolgozók számára csak ivóvizet tudnak biztosítani, tisztálkodni csak a közösségi szállásokon tudnak az emberek.

Ez a mobil labor biztosítja a város vízellátását. A Száva folyóból szivattyúzott vizet szűrökön át megtisztítják és a háttérben látható hatalmas kék párnákba kerül az ivóvíz, amelynek minőségét folyamatosan ellenőrzik. Innen tartálykocsikkal viszik a vizet a városban dolgozó emberek számára.

 

 

 

 

 

Mi is megkóstoltuk a frissen tisztított vizet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2014. május 31-én bejárást tartottunk Boszniában Doboj körzetében. A Boszna folyó partján elszórva találhatók kisebb-nagyobb települések, amelyek nagyrészt víz alá kerültek. A helyiek elmondása szerint először majdnem egy hétig esett az eső, ennek következtében a hirtelen megnövekedett vízszint miatt kiöntöttek a patakok és a folyók és sohsem látott árvíz pusztított három napon át. Dobojban láttunk olyan lakótelepi panelházat, ahol a víz a második emeleti ablak közepéig ért.....

 

A képen jól látható a vízszint a Sije faluban álló ház oldalán - azoknak van szerencséjük, akik emeletes házban lakhatnak, mert már visszatérhettek az emeletre - ők vannak kevesebben.

 

Folyik a takarítás, gyűlik a folyó mentén a szemét

 

A víz visszahúzódását követő napokban földcsuszamlások döntötték romba a hegyoldalakban épült családi házak zömét. A délszláv háború nem okozott ennyi kárt a családoknak - mondta kísérőnk.

 

A hegyoldal megindult, sajnos sok ilyen épületet láttunk...

Szeretetszolgálatunk Doboj és Maglaj között várhatóan június közepén kezdi meg házszárítási programját. Speciális légszárító gépeinkkel lehetővé tesszük, hogy gyorsabban visszaköltözhessenek a családok a kárt szenvedett épületekbe. Ezeket most takarítják, fertőtlenítik és lassan visszakapcsolják az áramot.

   

2014. május 20-án Szerbiában terepbejárást tartottunk. A Száva mentén jártuk végig a kárt szenvedett településeket Sremska Mitrovicatól Obrenovacig.

Klenak és Hrtkovski környékén találkoztunk az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság HUNOR mentőszervezetével, amelynek vezetőjével Jackovics Péterrel megbeszéltük tapasztalatainkat.

 

Az általuk megkezdett magyar segítséget tervezzük folytatni a térségben. Az elöntött családi házak kiszárítására készülünk speciális falszárító gépekkel. Obrenovac jelenleg teljesen víz alatt van, a legtöbb kár ott keletkezett, várhatóan azon a környéken fogunk dolgozni helyi partnereink támogatásával.

Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban is megkezdtük programunk előkészületeit.

Klenak településen az alpolgármester mutatta meg a károkat.

     

Obrenovac jelenleg megközelíthetetlen, a nemzetközi mentőszervezetek között ott dolgozott a HUNOR is, itt van a legtöbb kár.

     

Korábbi információk:

Kép: ©MapAction

Gyűjtést indítottunk a déli szomszédainknál tomboló árvizek miatt már az egymilliót is meghaladó árvízkárosult támogatására.

Csak Szerbiában  több mint félmilló embert érint a természeti katasztrófa. Obrenovac 95 %-a, Lazarevac 90 %-a, Baric 100 %-a, Krupanj 50 %-a, Koceljeva 70 %-a  kerül víz alá. Bosznia-Hercegovinában még rosszabb a helyzet, mert a hegyek között nehézkes a közlekedés és egymástól távolabb lévő megyéket is érint a katasztrófa. Horvátországból is elöntött településekről kaptunk híreket.

Kapcsolatba léptünk helyi partnereinkkel, a tőlük kapott információk alapján szervezzük meg a segítséget. Amint lehetőség nyílik rá, önkéntesekkel a helyszínen megkezdjük a lakóházak szárítását speciális gépeinkkel, hogy a visszaköltözés és a helyreállítás mielőbb megkezdődhessen.

Frissítve: 2014. július 15.

További információ:
Adányi László
progamvezető


Napi evangélium Vasárnapi prédikáció Segíteni szeretnék! Hírek Hitel-S Program Hálózat a közösségért Pályázatok Hírlevél Online adományozás Betegszállítás Sajtószoba
Közlemények
Lapszemle
Kiadványaink
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43