(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Önkéntesek az árvízvédelemben - képzési projekt (FLOOD AID)
Önkéntesek az árvízvédelemben - képzési projekt (FLOOD AID)

 

 

A projekt az Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága (ECHO) támogatásával valósul meg, együttműködő partnerek: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület, Szatmárnémeti Egyházmegyei Karitász, Romániai Máltai Segélyszolgálat Nagybányai Fiókszervezet és Gulács község Önkormányzata.

 

Kövess bennünket a Facebookon

 

Projekt záró konferencia Budapesten az Európa rendezvényhajón (2015. szeptember 29.)

A Flood Aid projekt lezárására Budapesten került sor. Szimbolikus helyszínt választottunk. Az időnként árvizet okozó Duna folyón álló Európa nevű rendezvényhajón gyűltünk össze, mivel "Európa finanszírozta" a program megvalósítását. Az együttműködő partnerek kivétel nélkül megjelentek, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot dr. Mógor Judit főosztályvezető és Kovács Péter vezető pszichológus képviselte. Áttekintettük az elmúlt két év közös munkáját, összefoglaló előadások hangzottak el. A konferenciát kerekasztal-beszélgetéssel zártuk le, ahol már a közös munka folytatásáról esett szó. A képzési pogram megkapta a hivatalos akkreditációt, így az újabb tanfolyamok megtartása előtt megnyílt az út. A jövőben képzésekről a Máltai Szeretetszolgálat honlapján 2016 évben teszünk közzé hirdetményt, az érdeklődőknek javasoljuk hogy rendszeresen látogassák meg oldalunkat.

Gyakorlat Kisarban (2015. szeptember 12.)

A májusi gyakorlaton komplex feladatokat oldottak meg a hallgatók. Nem volt idő arra, hogy az egyes technikai eszközök kezelésével alaposabban megismerkedjenek. Ezt pótolandó találkoztunk utoljára oktatási céllal Kisarban, a Tisza partján. A jól megszokott módon most is csoportokat alakítottunk. A hallgatók egyik része a már kihalt strandon ismerkedett meg az áramfejlesztők kezelésével és az azokra vonatkozó biztonsági szabályokkal, továbbá a szivattyúzás rejtelmeibe is beavatást nyertek. Szerencsére voltak közöttünk önkéntes tűzoltók is, akik e téren profi szakemberek. A másik csoport az egyik panzióban Sebestyén Árpád pszichológus által vezetett helyzetgyakorlatokon ismételte át hogyan kell megoldani az árvíz idején előforduló kritikus helyzeteket.

 
     
 

 

Gyakorlat Túrterebesen (Turulung) 2015. május 30.

Autóbusszal és a felszerelést szállító járművekkel érkeztünk meg előző este. Táborépítést követően sátrakban tértünk nyugovóra. Másnap délelőtt különböző helyszíneken átismételtük a tanultakat, majd az ebédet követően "kiöntött a Túr", a csoportokra osztott segélymunkások rádión kapták a feladatokat Rédei József gyakorlatvezetőtől. Az árvíz alkalmával tapasztalható események jó résztét modelleztük egy képzelt katasztrófa forgatókönyve alapján. Jól felkészített helyi iskolások, önkéntes tűzoltók és profi imitátorok játszották el a sérültek, károsultak szerepét. A gyakorlatot megtekintették a magyar és román állami katasztrófavédelmi szervek képviselői, Gulács telelpülés önkormányzatának küldöttsége. Sajtótájékoztatót is tartottunk a megjelent újságíróknak, akiknek lehetőségük volt megtekinteni az eseményeket.

 

A gyakorlaton készült fényképek itt tekinthetők meg.

 A gyakorlatról Esettanulmány is készült, ezt innen lehet letölteni.

Az utolsó tantermi jellegű foglalkozás 2015. április 9-én

Sáhóné Lajkó Zsuzsanna előadását hallgattuk meg a munka során elvégzendő adminisztrációs feladatokról. Ez az a terület, amely az élet bármely területén megtalálható és nagyon kevesen kedvelik. A segélymunkások számára létfontosságú, hogy a legfontosabb információkat rögzítsék - hiszen váltásban dolgoznak. Ennél még fontosabb, hogy tapintatosan végezzék munkájukat, segítsék a károsultakat, ismerjék a titoktartás, az adatvédelem szabályait. Mindezekre figyelemmel olajozottan működjék a koordináció, a más szervezetekkel történő összefogás, hiszen a károsultakon a legeredményesebben csak hálózatban, másokkal együttműködve lehet segíteni.

 

A hatodik alkalommal 2015. máricus 12-én a biztonságról, az elsősegélynyújtásról tanultunk és nagyon sokat gyakoroltunk

Barka Attila mentőtiszt a Máltai Mentőszolgálat önkéntese, az Irgalmas Kórház lelkigondozója tartott hatalmas sikerrel egy komplex elsősegélynyújtási képzést, amely a technikai tudnivalókon kívül nagy hangsúlyt fektetett arra, hogyan bájunk a bajban lévő emberrel. Az oktatást színesítette a mentők sajátos humora.

 

A záró gyakorlat helyszínének megválasztása - helyszínbejárás Turulung 2015. március 17.

A Flood Aid projekt egyik fontos eseménye a képzést lezáró nagy gyakorlat megszervezése. Az Inter-Ambulance Zrt szakemberét, Rédei Józsefet kérte fel a projekt irányító munkacsoport a gyakorlat megszervezésére. Helyszínként a Romániában található Turulung (Túrterebes) települést ajánlottuk, mivel egyrészt egyik helyszíne a családi vészhelyzeti tervek elkészítésének, másrészt a földrajzi környezet és az infrastruktúra alkalmas a lebonyolításra. Március 17-én megtartottuk a helyszín bejárását. Az ott tapasztaltak alapján készül el a gyakorlat terve.

Turulungon van jól használható sportcsanok, a Túr és gátja és egy alkalmas sportálya 

   

 

Ötödik találkozás a Máltai Szeretetszolgálatnál 2015. február 26-án

Az elméleti megalapozás után a segélymunkások megismerkedtek azokkal a standard tevékenységekkel, amelyekkel eredményesen tudják támogatni az árvízkárosultakat. Olyan tevékenységekről tanultak, amelyekhez eszközöket is kaptunk a Flood Aid projekt keretében. Az egyik legfontosabb a falszárító berendezés, amely lehetőséget ad a kárt szenvedett épületek gyors kiszárítására és így hamarabb megkezdhető a tatarozás és a visszaköltözés.

A hallgatók munkacsoportokban dolgoztak ki segítő akciókat a már ismert elképzelt településen, majd ezekről beszámoltak. A munka során gyakorlatban megtanulták a rádióforgalmazás szabályait és egy véletlen esemény során megtapasztalhatták mennyire nem mindegy mit mondunk a rádióban.

 

Ádám beszámol a munkacsoportban kidolgozott feladatról, alább pedig a tema munka

 

Negyedik képzési alkalom 2015. február 5-én Budapesten a Máltai Szeretetszolgálatnál

Elérkeztünk az egyik legfontosabb részhez. Hogyan kezeljük a krízis szituációkat, miként segítünk jól ilyen helyzetben. Ezen a napon Sebestyén Árpád tartotta a foglalkozásokat a tőle megszokott oldott, vidám hangulatban. Szokás szerint kiosztásra kerültek a segédanyagok, ezúttal csinos rajzok is ékesítették a száraz szöveget.

 

Harmadik képzési alkalom 2015. január 22-én Budapesten a Máltai Szeretetszolgálatnál

Ez alkalommal a megszokott meglepetés elmaradt, helyette a projekt szemlélettel ismertette meg a hallgatókat Virág Dániel Benedek, aki a Máltai Szeretetszolgálat önkéntese, különböző katasztrófák alkalmával segélymunkásként dolgozott Srí Lankán, Romániában és természeten idehaza is. Az árvizek esetén előforduló problémák projekt szemlélettel történtő megoldását gyakoroltuk számtalan kis projekt elkészítésével és megvitatásával. Megismerkedtünk a humanitárius tevékenység nemzetközi szabványaival, a Sphere projekttel, amelynek magyarországi kapcsolattartója a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Közben romániai partnereinknél is folyik a munka, a nyelvi okok miatt külön csoportban megtartott foglalozásokról az ő Facebook oldalukon lehet olvasni.

 

Második képzési alkalom 2014. november 26-án Budapesten a Máltai Szeretetszolgálatnál

Most csak a magyarországi hallgatók jöttek össze a következő képzésre, ahol újabb meglepetéssel szolgáltunk számukra. Ebédre mindenki önmelegítős ételt kapott, amely rendkívüli helyzetben is lehetővé teszi hogy az terepen dolgozók meleg ennivalóhoz jussanak. Hallgatóink ismét a saját bőrükön tapasztaltak olyasmit, amire éles helyzetben is számítani lehet, azaz néhány napig teljes körűen kell saját magukról gondoskodniuk.

Délelőtt Thomas Hackl tartott előadást és vezetett csoportfoglakozást a kárhely felméréssel kapcsolatos tennivalókról. Egy képzeletbeli falu térképén "megtörtént" esetmények felmérését végezték el a hallgatók kis csoportokban, majd az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársa tartott tájékoztatót a műveletirányításról.

 

 

Első képzési alkalom 2014. október 28-30. Gulács Általános Iskola

A partnerek által Magyarországon és Romániában kiválasztott hallgatók első alkalommal találkoztak Gulácson, ahol a helyi Általános Iskola Biztosította számunkra a képzés helyszínét. A hallgatókat a tornateremben szállásoltuk el, amelyet pontosan úgy rendeztünk be, ahogyan egy árvíz esetén szükségessé váló kitelepítést követően a befogadó helyet kialakítják. Az első képzési alkalom egyben gyakorlatot is jelentett, hiszen a jövőbeni segítők a saját bőrükön tapasztalták meg milyen az, amikor szűk helyre kényszerülnek sokan, közös a fürdő, a mellékehelyiségek, alig van hely a személyes holmi számára.

Az előadások és a csoportos foglalkozások a szomszédos kultúrház színháztermében zajlottak le. A csapatépítő tréninget Sebestyén Árpád pszichológus vezette, majd Thomas Hackl tartott bevezető előadást. Hazautazás előtt a magyar és román állami katasztrófavédelmi szervek képviselői ismertették a két országban érvényben lévő a szekterületet érintő jogszabályokat.

Ellátogattunk a közeli Tisza partjára és megismerkedtünk a gátrendszerrel, találkoztunk olyan gulácsiakkal, akik átélték a 2001-es beregi árvizet.


 

Családi vészhelyzeti tervet készítettek Gulács lakói

A 2001-es nagy beregi árvíz a tivadari gátszakadást követően Gulácsot teljes egészében elötötte. A lakoságot Rohodra telepítették ki. A víz leonulása után a visszatérő lakosok szomorúan tapasztalták, hogy nagyon sok család ház összedőlt, a háziállatok jelentős része elhullott. Az ország összefogott és állami segítséggel újjáépültek a házak. Az akkori eseményekre a legtöbben emlékeznek, sőt az idősebbek a korábbi Gulácsot ért árvizekre is.

A Flood Aid projekt keretében Gulácson önkénteseket kerestünk, akiket felkészítettünk arra, hogy leüljenek az ott lakó családokkal és közösen végiggondolják mit kell tenni, ha ismét árvíz közeleg. A korábbi nagy károk részben azért keletkeztek, mert sokan nem tudták hogyan kell felészülni a kitelepülésre. Néhányan gondosan bezárták az istállókat, ezért a mentőszervezetek nehezen tudták menteni a jószágot.

Alaposan kidolgozott vészhelyzeti tervek, jól felkészített lakosság az eredményes védekezés feltétele. A projekt keretében kidolgoztuk az ún. Családi Vészhelyzeti Terv formanyomtatványát, amely a legfontosabb tennivalókat, telefonszámokat, gyülekezési helyet tartalmazza. Az önkéntesek több mint ötven családot kerestek fel, amelyekkel közösen kitöltötték a Tervet, ezáltal tudatosítva a vészhelyzet esetén tennivalókat.

 2014. július 25-26. - a Családi Vészhelyzeti Tervek kitöltése a művelődési házban és a házaknál

 2014. május 7. - a felkészített Önkéntesek Guácson a Gondozási Központ udvarán

 2014. március 12. - a Flood Aid pojekt bemutatása az Önkormányzat tagjainak és a területért felelős katasztrófavédelmi vezetőnek Gulácson a projekt partneek részvételével

 

Előkészületek 

2014. február 19-én Budapesten megtartottuk a nyitó megbeszélést és elkezdődött az oktatási anyag kidolgozása.

 

 

 

 

 

 

2014 januárjában megalakult a projektet irányító munkacsoport, elkészültek a részletes tervek, amelyeket Brüsszelben is bemutattunk a finanszírozó EU ECHO szakembereinek.

 

A projekt általános ismertetése

A Máltai Szeretetszolgálat az elmúlt évtizedek árvizeinél minden alkalommal segítette a károsultakat, a védekezőket itthon és a határokon túl. Az összegyűlt tapasztalatok eredményezték a katasztrófavédelmi önkéntesek képzésére 2009-ben kidolgozott oktatási anyagot és az első képzést. Az kiképzett önkénteseknek sajnos alkalmuk nyílt a gyakorlatban is kipróbálni tudásukat a 2010-es borsodi árvíznél, a vörösiszap katasztrófánál és legutóbb 2013-ban a dunai árvízi védekezésnél.

Magyarország földrajzi adottságai miatt a jövőben is számítani kell hirtelen vízállás növekedésre, árvízi védekezésre. Az ilyenkor tapasztalható példaértékű összefogáshoz képzett önkéntesek munkájával kívánunk hozzájárulni, ezért az EU ECHO (Európai Bizottság Humanitárius Segélyezési és Polgári Védelmi Szervezete) pályázati kiírására romániai partnerszervezeteinkkel együtt beadtuk segélymunkás képzési programunkat (katasztrófák elleni védekezésnél közreműködő speciálisan felkészített önkéntesek). A két éves projekt elnyerte az ECHO támogatását, a munka 2014. januárjában kezdetét vette.

A projekt lehetővé teszi egy magyar-román-angol nyelven elkészülő képzési anyag kidolgozoását, a két országban segélymunkások képzését akik a tanultakat gyakorlatokon is elmélyíthetik.


A projektet négy szervezetből álló konzorcium valósítja meg:

Magyar Máltai Szeretetszolgálat (vezető partner)
Romániai Máltai Segélyszolgálat Nagybányai Fiókszervezete – Nagybánya (BaiaMare)
Caritas SatuMare (Szatmárnémeti Egyházmegyei Karitász) – Szatmárnémeti (SatuMare)
Gulács község Önkormányzata – (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

A program megvalósítását támogatja:
BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

További információ:
Adányi László
programvezető

 


Napi evangélium Vasárnapi prédikáció Segíteni szeretnék! Hírek Hitel-S Program Hálózat a közösségért Pályázatok Hírlevél Online adományozás Betegszállítás Sajtószoba
Közlemények
Lapszemle
Kiadványaink
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43