(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Látás ajándékba!
Látás ajándékba!

Látás ajándékba!


A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nemzetközi Missziós Orvoscsoportja évek óta egészségügyi szűréseket végez az ország legszegényebb vidékein. Vállalásuk, hogy a települések többi részétől elkülönülő, zárt telepeken élő családokat, elsősorban a gyerekeket ellátják, gyógyítják, tanítják. A sokszor nyomorúságos körülmények között élő közösségekben általánosnak mondható a gyerekek alultápláltsága és a higiéné hiánya, a felnőttek egy részének nincs kapcsolata az egészségüggyel, betegségeikről, azok következményeiről semmilyen ismerettel nem rendelkeznek.

Tizenöt perc alatt bárhol felállítható kórházi sátrukban a máltai orvosok napi 120-140 beteget vizsgálnak meg és látnak el, legyen szó vérnyomásmérésről, szemészeti szakvizsgálatról vagy akár kisebb sebészeti beavatkozásokról. Küldetésük fontos eleme a rászoruló gyerekek szemészeti ellátása. Tapasztalataik szerint ebben a körben tíz gyerekből kettőnek nincs (vagy nem megfelelő) a szemüvege. Nem egy helyen találkoztak olyan esettel, ahol mindjárt ötdioptriás, vagy annál erősebb szemüveget kellett felírni. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a gyerekek az iskolában csak elmosódott foltként látták a táblát. Nem csoda, ha nem tanultak meg írni, számolni…

A máltai orvosok valamennyien önkéntesek, a szűréseket szabadidejükben, hétvégeken végzik. Az elmúlt három évben több ezer gyermeket vizsgáltak meg. Akinek szemüvegre volt szüksége, sokféle keret közül választhatta ki a neki tetszőt. A rászoruló családok gyerekeinek a Máltai Szeretetszolgálat rendelte meg a szemüvegeket, melyeket két-három héttel később ajándékba kaptak a karitatív szervezettől. Az utóbbi időben mintegy ezerötszáz gyermeknek készíttetett szemüveget a Máltai Szeretetszolgálat. Első hallásra ez nem tűnik kevésnek, a telepeket járó munkatársak azonban tudják, ennek a sokszorosára lenne szükség. A legszegényebb családok gyermekei sokszor nem azért nem hordanak szemüveget, mert annyira jó a látásuk.

Az eredmények önmagukért beszélnek, a Máltai Szeretetszolgálat elkötelezett a program folytatása mellett. A szűrések és a szemüvegek ára könnyen meghatározható, az értékét azonban pénzben nem lehet kifejezni, mert az nem más, mint látás, ajándékba.

 


Napi evangélium Vasárnapi prédikáció Segíteni szeretnék! Hírek Hitel-S Program Hálózat a közösségért Pályázatok Hírlevél Online adományozás Betegszállítás Sajtószoba
Közlemények
Lapszemle
Kiadványaink
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43