(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Dunai árvíz 2013
Dunai árvíz 2013


Segítség a helyreállítás időszakában

Segítség a védekezési időszakban

Adományok, a Nemzeti Összefogás Vonala 

 

A helyreállítási időszakban elvégzett munkák

 

Segítségnyújtás a tatarozáshoz (kivitelezés vagy építőanyag adományozása)

település befejezett helyreállíáts (család)
Baja - Nagypandúr sziget 7

Budakalász                               

10
Budapest - Csepel 5
Budapest - Népsziget 1
Dunaalmás 1
Dömös 1
Esztergom 7
Győrszentiván - üdülőtelep 1
Neszmély 3
Szentendre 9
Szigetmonostor 7
Szőgye 1
Vác 1
Vének 1
Összesen 55

Segítettük az árvízkárosultakat lakásuk helyreállításában és a tönkrement ingóságok pótlásában.

Végig a Duna mentén részt vettünk a helyreállítási munkákban. A segélyszervezetek egyeztették egymás között a feladatokat és ennek figyelembe vételével a Máltai Szeretetszolgálat az alábbi településeken dolgozott:

Dunaalmás, Esztergom, Kisbajcs-Szőgye, Gönyű, Vének, Győrszentiván-Kertváros, Szigetmonostor, Budakalász, Szentendre, Budapest-Csepel és Népsziget, és Baja.

Szociális és építészeti szempontból mindenhol alapos felmérést végeztünk és elsősorban azokat a családokat választottuk ki, amelyek kisgyermeket nevelnek az árvízkárt szenvedett lakóházukban, egyedül élő idősek vagy mélyszegénységben élnek - ezért önmaguk nem képesek helyreállítani lakásukat. Családonként más és más módszert alkalmazunk, hiszen az emberek egészen különböző problémákkal küzdenek. Vannak akik maguk is el tudják végezni a javításokat, nekik az ehhez szükséges anyagokat adományozzuk. Akadnak olyanok, akiknél vállalkozóval végeztetjük el a szükséges munkálatokat, mindkét esetben lehetőség szerint a vízkárt megelőző állapot helyreállítását támogatjuk. A károsultak között van olyan is, akinek nem lehet az eredeti helyszínen helyreállítani a házát, ez esetben segítünk máshová költözni. Az első körben 43 lakóingatlant választottuk ki, mindenhol folynak a munkák.

Baján 2013. június 24. óta Segélykoordinációs Kirendeltséget működtetünk. Itt két helyszínen nagyobb területet öntött el a víz, ahol zömmel nyaralóból átalakított lakásokban életvitelszerűen élnek családok. Pszichoszociális szemléletű komplex támogatást nyújtunk a kárhelyfelszámolás pillanatnyi szükségleteihez alkalmazkodva rugalmasan szervezett tevékenységekkel. Önkénteseink és szociális munkásaink folyamatosan a helyszínen tartózkodva a jelenlét módszerével segítik a károsultakat a helyreállítási munkákban. 24 db falszárító berendezést kölcsönzünk díjtalanul az árvízkárosultak részére, amely meggyorsítja a falak kiszáradását és ezzel a tatarozási munkák idejét csökkenti. A Kirendeltség munkája befejeződött. 45 házat szárítottunk ki. 26 fő önkéntes 96 önkéntesnapot dolgozott 12 órás műszakban, összen 1152 órát segítették a bajaiakat.

Ingóságpótlás Baján: első körben a hűtőszekrényeket pótoltuk, hogy a nyári melegben legyen hol tárolni az élelmiszert.

 

 

 

 

 

 

A védekezési időszakban elvégzett munkánk (2013. június 25-ig)

Köszönet mindenkinek, aki velünk segített!

Magánszemélyektől, cégektől, dolgozói kollektíváktól egyaránt jelentős támogatást kapott a dunai áradás ideje alatt a Máltai Szeretetszolgálat. A karitatív szervezet stratégiai partnere, a SPAR csoport nagy mennyiségű élelmiszert adományozott, budapesti üzleteiben pedig árvízi adománykártyákat hozott forgalomba 200 és 500 forintos címletekben. Számos vállalkozás, több üzlet, magánszemélyek sokasága járult hozzá adományaival a Szeretetszolgálat munkájához.

Nagy mennyiségű élelmiszer adománnyal támogatta az árvíz elleni védekezési munkálatokat a SPAR Magyarország Kft., amely előbb egy egész kamion adományt juttatott el a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, majd egy héttel később több raklapnyi élelmiszerrel egészítette ki adományát. A szállítmányok a fővárosban és a közép-magyarországi országrészben a gátakon dolgozó emberek ellátását szolgálták, de például teát, kávét és cukrot távolabbi településekre is juttatott belőle a karitatív szervezet.

A SPAR csoport gyorsan reagált a Máltai Szeretetszolgálattól érkezett kérésre, és az igényeknek megfelelően állította össze első segélycsomagját, amely többek között másfél tonna cukrot, 300 kilogramm szárazkolbászt, 300 kilogramm margarint, 10 ezer szelet csokoládét, nagy mennyiségű májkrémet, kávét, citromlevet, paprikát, uborkát és szendvicsek szállításához szükséges csomagolóanyagot is tartalmazott.

Egész kamionnyi tartós élelmiszerrel segített a LIDL Magyarország is. Az élelmiszer adományokra már a védekezés harmadik napja után nagy szükség volt, hiszen csak a Győr-környéki szakaszokon naponta több mint 2500 adag étel, több száz liter tea és ásványvíz fogyott, majd az áradás levonulásával egyre nagyobb létszám jelent meg Tata és Komárom, Budapest és a Duna-kanyar, valamint Dunaszekcső és Baja térségében is.

Számos pékség, étterem és vállalkozás segített. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ezúton is köszönetet mond támogatóinak az árvíz ideje alatt nyújtott segítségért:


SPAR Magyarszág Kft.
LIDL Magyarország Bt.
Tesco
Rauch
Szuperinfó
Daniella Kereskedelmi Kft.
Lipóti Pékség
Pálfy Étterem
Halur Kft.
Somogyi Electronik
Nádor Étterem
Pékszövetség
Darnóhús
Rozsmann Cukrászat
Party-Co Kft.
Hit Gyülekezete
Audi Iskola
Teátrum Étterem
Tio Pepe
Kreatív Kontroll Kft.
Elemorzsia Facebook oldal
Decathlon
Domoszlai György sütőipari vállakozó (Bag)
Nimbus Trade Kft.
IVG Hungary Kft.
CSC Jäklekémia Hungaria Kft.
AKG
Biatorbágyi Pékség
Morár Szilvia
Mécsvirág Kft.

 

Az árvíz elleni védekezés számokban:

 

 Az árvíz elleni védekezés fontosabb eseményei voltak:

(időrendben visszafelé)

Szombaton és vasárnap (2013. június 15-16.)

A hétvégén már csak a déli országrészben volt intenzív védekezés, itt a tetőzés után a vártnál lassúb ütemben apadt a Duna. A védekezésben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régiója vett részt, Kalocsán 490, a védekezésben részt vevő embert látott el a Szeretetszolgálat 310 adag étellel és 180 liter folyadékkal, 15 önkéntes bevonásával. Baján 2500 adag ételt és 480 liter folyadékot osztott ki 10 fő máltai munkatárs és 16 fő önkéntes.

Péntek napközben (2013. június 14.)

Hazatértek az idős emberek
Péntek délelőtt visszatértek a Bem rakparti idősotthonba kitelepített lakók. Múlt vasárnap, a Duna fővárosi tetőzése előtt biztonsági megfontolásokból kikapcsolták az áramszolgáltatást a felső rakparton található épületekben, amelyeket homokzsákokkal is védtek. Az épületet egy óra alatt kellett ki üríteni, ehhez a katasztrófavédelem és a Vöröskereszt is segítséget nyújtott. Az intézmény 76 lakójának többségét Pátyra, a Máltai Szeretetszolgálat egy másik intézményébe vitték, a beteg embereket pedig a máltai mentők szállították át néhány napra a Szent Ferenc Kórházba. A Bem rakparti központban szerda óta működik újra az iroda, csütörtökön a hajléktalan lábadozó lakói tértek vissza szállásukra, pénteken pedig az idősotthonban élők is hazaérkeztek korábbi megszokott környezetükbe.

Kétperces kisfilmünk az idősotthon kiürítéséről

Mentális segítség a kitelepítetteknek
A sződligeti Viktor Speciális Otthon különleges ellátást igénylő száz lakóját június 5-én kellett kitelepíteni. Az egyéni ellátásra szoruló, fogyatékkal élő emberek többsége a helyi általános iskolába került. A visszaköltözést nehezen várták, a szokatlan körülmények között többen nem találták nyugalmukat. Az intézmény kérésére a Máltai Szeretetszolgálat szakemberei meglátogatták a kitelepített embereket, és foglalkozásokat tartottak nekik, végül másfél hét után a speciális otthon lakói is visszaköltözhettek állandó helyükre.

Felszedik a homokzsákokat
A főváros alatti szakaszokon is megkezdődött a homokzsákok visszagyűjtése, a homokot szállítójárművekbe borítják (majd fertőtleníteni viszik), a használt zsákokat elégetik. A közép-dunántúli régióhoz tartozó szakaszon már csak a dunaújvárosi szervezet teajárata dolgozott, a jármű 220 szendvicset és 40 liter teát vitt ki a gátakon tevékenykedő tűzoltóknak és a pálhalmai büntetés-végrehajtási intézetből kivezényelt raboknak.

Pécsről javítják az ellátást
A Duna alsó szakaszán továbbra is jelentős létszám van a gátakon, Dunaszekcsőn és Mohácson 1200 adag ételt osztanak továbbra is a Szeretetszolgálat önkéntesei. A szendvicseket nap mint nap valami finomsággal egészítik ki a pécsi régióközpontból, legutóbb például 200 adag stefánia vagdaltat vittek a hagyományos szendvicseken felül a védekezésben résztvevőknek.

 

Csütörtök napközben (2013. június 13.)

Fóliakesztyűvel osztják az ételt Baján
Nagyobb mennyiségű fóliakesztyűt szerzett be a Máltai Szeretetszolgálat katasztrófavédelmi szolgálata, amely több napra kitelepült a bajai Petőfi-sziget lezárt területére. Az intézkedést az indokolta, hogy előző éjszaka több csatornából is feltört a víz, és a tűzoltóknak, katonáknak, katasztrófa védelmi szakembereknek számos helyen iszapos, sáros környezetben kellett dolgozniuk, és sokszor ilyen környezetben fogyasztották el a máltai teajárat által kivitt ennivalót is. Csütörtökön ezért a Szeretetszolgálat munkatársai fóliakesztyűket szereztek be, és ezzel együtt adták ki a szendvicseket, hogy piszkos kézzel senki ne nyúljon az ételhez. Az iszapos területről visszaérve a teajárat autóját is fertőtlenítették a következő kör előtt.

Még napokig mennek a teajáratok
A Baja alatti folyószakaszokon még több napon át szükség lehet a védekezés fenntartására, a tetőzés után nem egy védelmi szakaszon árvízi jelenségek, buzgárok, átfolyások nehezítik a munkálatokat, és a vízszint magassága sem csökkent még a harmadfokú készültségi szint alá. A katasztrófavédelemtől kapott tájékoztatás szerint a Duna alsó szakaszán még több napig nagyobb létszámra lesz szükség, az emberek ellátásában pedig továbbra is a Máltai Szeretetszolgálat teajárataira számítanak.

Önkéntesek éjjel-nappal
Dunaföldváron, Solton és Bátán befejeződött a Máltai Szeretetszolgálat munkája, a karitatív szervezet levonult a területről. Az utóbbi helyszínen 72 órán át siófoki önkéntesek gondoskodtak mintegy 400 ember ellátásáról. A Szeretetszolgálat önkéntesei nem egy helyszínen 24-48 órán át is jelen voltak, többször is előfordult, hogy az eredetileg tervezettnél tovább maradtak, hogy részt vehessenek a védekezésben.

Visszaköltözés a Bem rakparti épületbe
Csütörtökön visszatért a Szeretetszolgálat Bem rakparti épületébe az a tizenhat ember, akiket múlt szombaton egy heves zápor utána csatornából visszafolyó víz miatt kellett elhelyezni. Ők a földszinten kialakított hajléktalan lábadozó helyiségeiben voltak, amikor váratlanul 30-40 cenimtéter magas víz lepte el az épületet. A tizenhat férfit átmenetileg Szarvas Gábor úti elnökségi épületbe költöztették, most pedig visszatérhettek korábbi helyükre.


 

Szerda napközben (2013. június 12.)

Ennivalót visz a lezárt szigetre a Máltai Szeretetszolgálat
A Máltai Szeretetszolgálat két teajárata látja el a Baján védekező egységeket enni és innivalóval. A védekezés a Petőfi-szigetre koncentrál, amelyet már előző nap el kellett hagyniuk a civil szervezeteknek és az önkénteseknek. A Máltai Szeretetszolgálat, a katasztrófavédelem partnerszervezeteként egy hatalmas sátorban saját bázist alakított ki a szigeten, amelyben részben az ellátáshoz szükséges készleteket is elhelyezte. Az éjszakai órákban mintegy 700, szerdán napközben ötszáz hivatásos állományú ember dolgozott a szigeten, őket szendvicsekkel, teával, ásványvízzel, kávéval látta el a Szeretetszolgálat. Munka közben számos egyenruhásnak beázott a csizmája, ők hálával fogadták a Máltai Szeretetszolgálat által felajánlott zoknikat. Napközben a karitatív szervezet egyik autója a lezárt területet járta, a másik a pihenőre küldött katonák szálláshelyeit, és a város fölötti gátszakaszon védekező egységeket kereste fel.
 

Visszatérhetnek otthonukba az idős emberek
A hét második felében fokozatosan visszaköltözhetnek megszokott környezetükbe a Máltai Szeretetszolgálat Bem rakparti központjából kiköltöztetett idősotthon lakói. Az épületben múlt vasárnap kikapcsolták az áramszolgáltatást, és a házat homokzsákokkal is védték, ekkor született döntés az intézmény kiürítéséről. Ötvenhat idős embert a Máltai Szeretetszolgálat pátyi intézményében helyeztek el, huszonegyet pedig kórházba vittek. Előző nap, amikor az esővíz visszafolyt a telítődött csatornákból és elöntötte a földszinti helyiségeket, a hajléktalan lábadozó tizenhat lakóját kellett más helyre költöztetni.
 

Szerda reggel (2013. június 12.)

Az egységes adományvonal száma: 1357
A Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács tagszervezetei (Baptista Szeretetszolgálat, Katolikus Karitász, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Ökumenikus Segélyszervezet, Magyar Vöröskereszt) az árvízi veszélyhelyzet végéig a közös 1357-es adományvonalon várják az adományokat. A szervezetek saját négyjegyű adományvonalai a kihirdetett veszélyhelyzet végével indulnak újra. A Nemzeti Összefogás Vonalára, illetve a Nemzeti Összefogás Számlaszámára érkező adományokat az öt szervezet árvízi segélyprogramjainak támogatására fordítja. Nemzeti Összefogás Vonala: 1357 Egy telefonhívás, vagy SMS díja 250 forint.

Kedd este (2013. június 11.)

Kisapostagon teát isznak
Kisapostagon árvízi jelenségek miatt váratlanul nagyobb erőt kellett a gátakra irányítani, erre a helyszínre a katasztrófavédelmi egységek mellett tűzoltók és a pálhalmai büntetésvégrehajtási intézetből kivezényelt rabok is érkeztek. A védekezés közben szünetet tartó egységek ásványvíz helyett teát kértek, így a máltai járműveket kiszolgáló központban újra nagyobb mennyiségű teát kellett készíteni. A főváros alatti szakaszokon Solton is komoly létszámot látott el a Szeretetszolgálat teajárata. A solti csemetekertnél csupa civil dolgozott, még Makóról és Debrecenből is jöttek emberek.
 

Kedd napközben (2013. június 11.)

Továbbra is várja az élelmiszer felajánlásokat a Máltai Szeretetszolgálat
A védekezésben résztvevő jelentős erők ellátásához továbbra is fogadja az élelmiszer adományokat a Máltai Szeretetszolgálat. A főváros fölötti folyószakaszon sok helyen már csak ügyeletet tartanak a gátakon, a főváros környékén és attól délre viszont jelentős létszám dolgozik a védekezésben. A Duna bal partján a Szeretetszolgálat dél-alföldi, jobb partján a dél-dunántúli régiója szervezi a védelmi vonalak folyamatos ellátását enni és innivalóval. Ehhez a Máltai Szeretetszolgálat élelmiszer adományokat gyűjt az alábbi helyszíneken: Budapest a III. Kelta u. 5., Szekszárd, Hunyadi u. 4., Mohács, Kossuth u. 58., Pécs, Apafi u. 101., valamint Kecskemét Hoffmann János u. 11., Békéscsaba Bartos udvar 2., Szeged Csanádi u. 9. Információ: arviz@maltai.hu, telefon: (06-1) 391-4700


A legszegényebb településekről is jöttek
A Máltai Szeretetszolgálat leszakadó telepeken, szegregátumokban zajló integrációs programjainak munkatársai bekapcsolódtak az árvíz elleni védekezés munkálataiba, többek között a budapesti Római parton közlekedő teajáraton teljesítettek szolgálatot. De árvízi teajáratként dolgozott a halmozottan hátrányos helyzetű kistelepüléseket járó mozgó máltai játszótér autója is, amely kedden három településre (Mohácsra, Dunaszekcsőre és Bárba) 1800 embernek vitt enni és innivalót. A Duna jobb partján a Máltai Szeretetszolgálat dél-dunántúli regionális központja szervezi a gátakon dolgozók ellátását, míg a szemközti oldalon a dél-alföldi régió két csoportja, a bajai és a kalocsai szervezet tevékenykedik. A  főváros alatti területeken a közép-dunántúli régió szervezetei dolgoznak, ők Kisapostagon és Solton voltak jelen.


Kitelepült a katasztrófavédelmi szolgálatunk
Bajánál a Petőfi-szigeten összpontosul a védekezés, a budapesti Margit-szigethez hasonló módon próbálják megvédeni a város kedvelt üdülőterületét. A szigeten kedden már kizárólag a hivatásos alakulatok tagjait engedték dolgozni. A területre kitelepült a Máltai Szeretetszolgálat katasztrófavédelmi és vészhelyzet-kezelési szakszolgálatának vezetése. A karitatív szervezet egyébként itt is elsősorban a gátakra kivezényelt egységek ellátásáról gondoskodik.


A Gyereksziget rendezvényén is gyűjtenek
A Gyereksziget programsorozatainak első két hétvégéjén a rászoruló és az árvízben érintett családok gyermekeinek hirdettek gyűjtést. Az összegyűlt játékokat a szervezők a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak adják át, az adományokat a karitatív szervezet juttatja el gyerekeknek.


 

Hétfő este (2013. június 10.)
Kétezer-kétszáz almáspitét küldött a gátakon dolgozó embereknek Máltai Szeretetszolgálat közvetítésével egy budapesti cég.


Hajléktalan emberek is dolgoznak a Dunánál, a Szeretetszolgálat kecskeméti szervezeténél ellátott hajléktalan emberek máltai önkéntesként Bajánál segítik a védekezést.
 

Hétfő napközben (2013. június 10.)

A védekezés új helyszínei
A Duna fővárosi tetőzését követően a Budapest alatti folyószakaszokra koncentrál az árvíz elleni védekezés, ennek megfelelően a Máltai Szeretetszolgálat is átcsoportosítja erőit. Míg Győr és Komárom térségében jobbára már csak a gátakon ügyeletet tartó egységeket látják el a Szeretetszolgálat teajáratai, addig a Rácalmás, Dunaújváros, Tass, Solt, Dunaföldvár, Báta, Dunaszekcső, Mohács és Baja térségében egyre nagyobb létszám dolgozik a gátakon. A Máltai Szeretetszolgálat ezért továbbra is élelmiszeradományokat gyűjt, és változatlanul fogadja védekezést segítő felajánlásokat az arviz@maltai.hu e-mail címen.


A kiürítés ellenére is folyamatos a munka
Vasárnap délután kiürítették a Máltai Szeretetszolgálat Bem rakparti központját, amelyben többek között egy idősotthon is működött. Többségüket Pátyon a Szeretetszolgálat egy másik otthonában sikerült elhelyezni, a beteg embereket pedig kórházba vitte a máltai mentő. Az épületet ezt követően áramtalanították, ennek következtében egy időre leállt a karitatív szervezet telefonközpontja és az informatikai hátteret jelentő szervere is. Ettől függetlenül az innen ellátott egységeket az éjszakai órákban is felkereste a máltai teajárat, hétfőn pedig a Szarvas Gábor úti elnökségi épületben folytatódott a munka. Saját lakóinak elhelyezése mellett a hétvégén a Máltai Szeretetszolgálat a Római partról kitelepített lakókat is befogadta, nyolcan a Szatmár utcai családok átmeneti otthonában kaptak helyet.
 

 A teajárat mindent visz
A gátakon dolgozó egységeket szükségleteik szerint szolgálja ki máltai teajárat. Az idő felmelegedésével egyre kevesebb helyen kértek forró teát, ezekre a helyekre ásványvizet és kávét vitt már a következő alkalommal a máltai járat. A szendvicseken túl csokoládét, kekszet, igény szerint napolajat és szúnyogriasztót is szállítottak az autók. A nehéz egyenruhában érkezett hivatásos állománynak a Dunakanyarba több mint ezer darab fehér pólót és több száz ellenzős sapkát vitt ki a Szeretetszolgálat, amikor pedig kiderült, hogy Nagymarosnál a tűzoltóknak a csizmaszárnál magasabb vízben kellett dolgozni és minden lábbelibe befolyt a víz, a teajárat száraz zoknikat vitt a helyszínre.
 

 

Hétfő reggel (2013. június 10.)

Megállapodás az adományvonalra érkezett támogatásról
Az árvíz elleni védekezés segítésére érkezett felajánlások felhasználásáról tárgyalt hétfőn a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács, amelynek a többi nagy karitatív szervezet mellett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is tagja. Az ülésen többek között a nemzeti összefogás vonalára érkezett 224 ezer hívásból befolyt adományok felhasználásának módjáról állapodtak meg a résztvevők. Múlt péntek óta a segélyszervezetek saját adományvonalai nem működnek, az árvízi vészhelyzeten kizárólag 1357-es közös adományvonalon gyűlnek az adományok.
 

Vasárnap este (2013. június 9.)

Vasárnap a kora esti órákban biztonsági okokból elrendelték a Máltai Szeretetszolgálat Bem rakparti épületének kiürítését. Az épületben többek között a Szeretetszolgálat egyik idősellátó intézménye működik, az első emeleti otthonban hetvenhat idős ember él.


A Bem rakparti központba behívták az intézmény szabadnapos dolgozóit is, akik egy óra alatt felkészítették az idős embereket az otthon elhagyására. Többségüket Pátyon helyezték el, ahol a Máltai Szeretetszolgálat több intézménye is működik, a betegeket pedig a Szent Ferenc kórházba vitték. Az épület Fő utcai bejáratához kerekesszékek szállítására is alkalmas, leengedhető padlójú busz érkezett, mivel az érintettek nagy részét kerekesszékben tolták ki a dolgozók, sokan pedig személyes holmijuk részeként a járókereteiket is magukkal vitték. Az idős embereket szállít négy járműből álló konvoj a budai oldalon az utak lezárása miatt kialakult helyzetben rendőri felvezetéssel hagyta el az árvízzel fenyegetett környéket. A pátyi intézményben rövid idő alatt odaszállított ágyakkal oldották meg a Bem rakpartról kitelepített idős emberek elhelyezését.
 

Vasárnap délután (2013. június 9.)

Változó ellátás
Miközben a fővárostól feljebb található egyes partszakaszok mentén már csak ügyelet maradt a gátakon, a folyóparton számos helyszínre újabb és nagylétszámú egységeket kellett átcsoportosítani. A Szeretetszolgálat teajáratai így továbbra is többezer ember kiszolgálásáról gondoskodnak, miközben a helyszínek és az adagszámok folyamatosan változnak, vasárnap délután például az Almásfüzitő és Dunaalmás közötti szakaszra vezényeltek jelentősebb erőt, melynek ellátására a Máltai Szeretetszolgálatot kérték fel. A szendvicsek mellett egyre több helyen meleg ételt is visznek a máltai önkéntesek a gátakhoz, hiszen sok helyen a segítők főzni is kezdtek, máshol pedig éttermek, konyhák is felajánlották segítségüket. Az idő melegedésével a tejárat egyre több helyre szállít naptejet, és vastag egyenruhában kivezényelt hivatásos egységeknek fehér pólót és ellenzős sapkát is. A pólók és sapkák egy részét adományba kapta, más részét vasárnap vásárolta a Szeretetszolgálat. Az éjszakai teajáratok pedig szúnyogriasztóval járják a gátakon dolgozókat.

A Máltai Szeretetszolgálat csak a saját intézményeiben gyűjt
A Máltai Szeretetszolgálat csak a saját intézményeiben, Budapesten pedig a Batthyány tér közelében található Bem rakpart 28. szám alatti központjában gyűjt árvízi adományokat. Az elmúlt hétvégén egyes civil segítők a facebookon a Máltai Szeretetszolgálat és más karitatív szervezetek nevében is gyűjtést szerveztek idegen helyszínen. A Máltai Szeretetszolgálat ezért közzéteszi, hogy csak az azokért az adományokért tud felelősséget vállalni, amit máltai intézményekben vesznek át. A Bem rakpart 28 szám alatti központ jelenleg csak gyalogosan megközelíthető, ezért nagyobb mennyiségű adományok átadását előzetesen az arviz@maltai.hu, vagy a (06-1) 391-4700 számon célszerű egyeztetni.
 

 

Vasárnap délelőtt (2013. június 9.)

Elöntés után a máltai központ
A Máltai Szeretetszolgálat vasárnap egy másik intézményébe költöztetett át tizenhat idős embert a Bem rakparti központból, ahová szombat délután betört a víz. A Szeretetszolgálat érintett épületében több intézmény működik, többek között az önkénteseket is itt fogadják, itt készülnek a teajáratokkal a gátakra kivitt szendvicsek is. A szombati zápor után a csatornákból feltört víz mintegy 30-40 centiméter magasan állt az épület földszintjén, három órán keresztül az áramszolgáltatás is szünetelt. A bent dolgozók biztonságba helyezték a földszinten lakó időseket, majd a víz kiszivattyúzása után még az éjszakai órákban ki is takarították az épületet. Eközben a védekezés háttérmunkái sem álltak meg: a gátakon dolgozókat ellátó teajáratok időben elindultak. Az idősotthon hetvenhat lakója közül tizenhatan élnek a földszinti lakóhelyiségekben, őket vasárnap a Szeretetszolgálat Szarvas Gábor úti épületében helyezték el ideiglenesen.
 

Szombat este (2013. június 8.)

Szombat délután öt óra körül elöntötte a víz a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bem rakparton található központját. A földszinten harminc-negyven centiméter magasan állt a víz, az épületbe az éppen ott tartózkodók szerint egy ideig se be, se ki nem lehetett menni. Az áramot az utcában kikapcsolták, az épületben található idősotthont és a központot egy Szentendréről hozott aggregátor látta el árammal. A földszinten lakó tizenhat idős embert átmenetileg az emeleti helyiségekben helyezték el.

Szombat délután heves zápor zúdult a fővárosra, a budai hegyekből lezúduló vizet a csatornák a Duna áradása miatt nem tudták elvezetni, és Bem téren, valamint a Margit híd környékén található lefolyókból feltört a víz, ami több épületbe befolyt, és autókat áztatott el. A vizet a csatornázási művek a több óra alatt a Dunába szivattyúzta.

A víz váratlanul tört be a Máltai Szeretetszolgálat épületébe. A házban többek között egy idősotthon található, melynek 76 lakója van, de itt működik az országos központ ügyvezetősége, a máltai mentő, hajléktalanok orvosi rendelője és a betegszállító szolgálat is. Az épületben számos önkéntes is tartózkodott, ők a gátakon dolgozó egységeket ellátó teajárat számára készítettek szendvicseket. Szemtanúk elmondása szerint a víz váratlanul öntötte el a helyiségeket. Nem sokkal később megszűnt az áramellátás is, a környék házait biztonsági okokból lekapcsolták a hálózatról. Az idős emberek emeletre menekítését követően az energia ellátásról kellett gondoskodni, közben megkezdődött az elöntött helyiségek kiürítése és a takarítás is.

Az áramellátás este nyolc óra után állt helyre.


Szombat napközben (2013. június 8.)

Nagymaroson az orvoscsoport

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvos-csoportja szombattól kezdődően Nagymaroson és Kismaroson a polgármesteri hivatal előtt felállított sátrakban, a Duna közvetlen árterülete mellett teljesít 24 órás egészségügyi szolgálatot, ahol a gátakon dolgozó tűzoltók, katasztrófa-védelmis munkatársak és civilek sérüléseit látják el. Eddigi tapasztalataik szerint a leggyakoribban égési sérülésekkel, ficamokkal, ínhüvelygyulladással, és horzsolásos sérülésekkel keresik fel az orvosi szolgálatot. Emellett éjjel a gátakon kétóránként tartanak mozgó orvosi ügyeletet.

 

Élelmezés a műveleti területen
Győrújfalu kiürítését követően a veszélyeztetett gátszakaszon óriási erőket összpontosított a katasztrófavédelem, már az egyenruhák sokféleségét sem volt egyszerű összeszámolni. A területen ott állt a Máltai Szeretetszolgálat mikrobusza is, ami időről időre több száz embernek való szendvicset, ásványvizet és kávét vitt a helyszínre, de a második fordulót követően már naptejjel és szúnyogriasztóval is kiszolgálta a védekezésben résztvevőket.

Ellátás éjjel-nappal
A korábbi védekezési vonalakon több helyszínen is befejeződött a gátak magasítása, ahol elkészültek a védelmi vonalak, már csak a katasztrófavédelem ügyeletesei maradtak a helyszínen. Máshol viszont új helyszínekre kértek ellátást például Komárom térségében. A védekezésben résztvevő egységeket kiszolgáló Szeretetszolgálat így továbbra is több mint harminc helyszínen látta el a gátakon dolgozókat. A máltai járművek átlag háromóránként indultak bázisaikról.

 

Péntek délután (2013. június 7.)

Ötezer ember ellátása
Ötezer fölé nőtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat teajárataival ellátott emberek száma. A Szeretetszolgálat gépjárművei a védelmi vonalon dolgozó embereket látják el forró teával, kávéval, szendvicsekkel. A máltai gépkocsik Dunaszentpáltól Komáromon át a Margit-szigetig húzódó vonalon több mint harminc helyszínen fordulnak meg, naponta három, éjszaka két-három alkalommal visznek enni és innivalót. Az ellátandó terület nagysága minden nap nő, pénteken a dunaalmási önkormányzat kért segítséget a máltai szervezettől.

 

Péntek délelőtt (2013. június 7.)

 Teajáraton a köztársasági elnök felesége


A Máltai Szeretetszolgálat tatai regionális központból induló teajáratának önkéntese volt pénteken dr. Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, aki Kozma Imre atya társaságában a Neszmélyen és Almásfüzitőn védekező embereket kereste fel. Az államfő felesége, – aki már tavaly decemberben is megjelent a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei között – szendvicset osztott a neszmélyi gáton dolgozóknak, Tatán pedig a szendvicsek elkészítésében vett részt.


Adomány a SPAR-tól
Nagy mennyiségű élelmiszer adománnyal támogatja az árvíz elleni védekezési munkálatokat a SPAR Magyarország Kft., amely pénteken egy egész kamion adományt juttatott el a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. A szállítmány a fővárosban és a közép-magyarországi országrészben a gátakon dolgozó egységek ellátását szolgálja, de szükség esetén távolabbi településekre is juttat belőle a karitatív szervezet. A SPAR-csoport gyorsan reagált a Máltai Szeretetszolgálattól érkezett kérésre, és az igényeknek megfelelően állította össze a segélycsomagot.
 

Csütörtök éjjel (2013. június 6.)

A győri térségben a Dunaszentpál-Mecséren, Dunaszegen és Bácsán éjszaka dolgozó katonáknak, vízügyiseknek, közmunkásoknak és önkénteseknek 1.700 adag ételt, kávét, teát és édességet juttatott el 11 máltai munkatárs és önkéntes.

 

Csütörtök délután (2013. június 6.)

A teajárat vendége volt Orbán Viktor

Csütörtökön a komáromi védelmi vonalat bejáró miniszterelnök találkozott a gátakon dolgozó embereket kiszolgáló máltai teajárattal. A Szeretetszolgálat munkatársai többek között kávéval kínálták a kormányfőt, aki elfogadta az invitálást.


 

Vendégorvos a máltai mentőn
Csütörtökön Dr. Dudás Csilla felsőzsolcai orvos teljesített szolgálatot a máltai mentőn, amely egészségügyi biztosítási feladatot látott el a római parton gátat építő egységek mellett. A doktornő a 2010-es felsőzsolcai árvíz során károsultként került kapcsolatba a Máltai Szeretetszolgálattal, amely az elöntött helyett egy átmeneti szükségrendelőt alakított ki a településen. Dr. Dudás Csilla azóta már többször is bekapcsolódott a máltai akciókba, dolgozott a vörösiszap katasztrófa helyszínén is, most pedig a dunai árvízhez jött segíteni.
 

 

Szerda éjszaka (2013. június 5.)

A Margit-szigeten éjszaka is dolgozó mintegy 500 ember ellátását biztosította a Máltai Szeretetszolgálat teajárata.

Szerdán délután (2013. június 5.)

Több százan jelentkeztek a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál az arviz@maltai.hu e-mail címen, hogy segítségüket, kétkezi munkájukat, adományaikat felajánlják. A jelentkezők felajánlásait adatbázisban rögzítjük, a munkába való bekapcsolódásról külön egyeztetnek az érintettekkel.

A Szeretetszolgálat elsődleges feladata az árvízi védekezésben résztvevő egységek ellátása, ami annyit tesz, hogy a gátakon homokzsákot töltő embereket élelmiszerrel, innivalóval szolgáljuk ki, forró teát, kávét, szendvicseket viszünk a védelmi vonalakra. Ez a munka többezer ember folyamatos ellátását jelenti, éjjel-nappal, egészen addig, amíg az áradás ezt szükségessé teszi. Talán kevésbé látványos, mint a homokzsákok töltése, de nem kevésbé fontos része az elhúzódó védekezésnek.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerdán további bázisokat alakított ki az árvízzel fenyegetett településeken, Dunaszentpál mellett így Győrzámolyon, Dunaszegen, Mecséren és Gönyűn is ellátó központokat hozott létre. A hajléktalan ellátásból ismert teajáratok ezekről a helyszínekről indultak napközben többször is a gátakhoz, hogy az oda kivezényelt egységeket és önkénteseket forró teával, kávéval, szendvicsekkel lássák el. Az élelmiszert ezeken a helyszíneken folyamatosan több tucatnyi önkéntes készítette.

Ez a munka június 4-én kora reggel kezdődött, az első napon mintegy 2300 adag ételt, 350 liter teát és 190 liter ásványvizet szállított a gátakon dolgozó embereknek négy gépjárművel a Szeretetszolgálat. A teajáratok az éjszakai órákban is úton voltak, szerda reggel pedig újra munkába álltak. Az árhullám levonulásával egyre több helyszínen egyre több ember ellátásáról gondoskodik a Máltai Szeretetszolgálat.

Szigetmonostoron a polgármesteri hivatal kért segítséget egy egyedülálló idős hölgy elhelyezéséhez, akinek a háza az ártéren áll. Napközben a Máltai Szeretetszolgálat betegszállító szolgálata elhozta a hölgyet otthonából, akit Leányfalun, az idősek otthonában sikerült elhelyezni.

Szerdán napközben (2013. június 5.)

Komáromban három helyszínen, Esztergomban további három helyszínen, valamint Almásfüzitőn és Neszmély térségében is több száz embert látott el a Máltai Szeretetszolgálat teajárata. Komáromban szükség esetén egészségügyi ellátást is nyújtanak a máltai munkatársak. A szőnyi vasútállomás mellett dolgozó katonai egységet kávéval és teával szolgálja ki a Máltai Szeretetszolgálat,
élelmezésükről a honvédség gondoskodik.

Szerda reggel (2013. június 5.)

A fővárosban a Margit-szigeten védekező egységeket látta el a teajáratunk, a helyszínen dolgozók (mintegy 500 ember) nagy számára tekintettel a Máltai Mentőszolgálat egészségügyi biztosítást nyújtott.

Kedd éjszaka (2013. június 4.)

Győr térségében a Máltai Szeretetszolgálat négy gépkocsija látta el az éjszakai órákban is a gátakon dolgozó embereket.

Kedd délután (2013. június 4.)

Dunaszentpálon, Gönyűnél, Kimle térségében, a győri rakparton és Kunsziget közelében is dolgozik a Máltai Szeretetszolgálat teajárata, amely a védekezésben résztvevő embereket szolgálja ki enni és innivalóval.

Immár több mint kétszázan jelentkeztek önkéntesnek az arviz@maltai.hu címen. A jelentkezéseket a katasztrófavédelmi szolgálatunk összegyűjti, és a megfelelő időben értesíti a jelentkezőket arról, hol és hogyan tudnak bekapcsolódni a védekezési munkálatokba.

Kedd reggel (2013. június 4.)

Az árvízi védekezésben önkéntesnek lehet jelentkezni a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz, a jelentkezéseket az arviz@maltai.hu e-mail címen fogadja a karitatív szervezet. A Máltai Szeretetszolgálat elsősorban a gátakon dolgozó egységek ellátásáról gondoskodik, önkéntesei forró teát, kávét, szendvicseket, élelmiszert visznek a helyszínre, de szükség szerint gondoskodnak esőkabátról, takarókról, gyógyszerekről is.

A hajléktalan ellátásban használatos első teajárat kedden Dunaszentpálon állt szolgálatba, innen járja sorra a védelmi vonalakat. Hasonló feladatra készült a Szeretetszolgálat Győr Komárom és Esztergom térségében is. Komáromban már középiskolások is jelezték, hogy bekapcsolódnak majd a gátakon védekező egységek kiszolgálásába.

A Máltai Szeretetszolgálat készenlétbe helyezte mentőszolgálatát is, így szükség esetén egészségügyi biztosítási feladatokban is közreműködhet.

Este megalakult a Civil Humanitárius Koordinációs Munkacsoport, amelynek keretében az országos segélyszervezetek egyeztetik tevékenységüket, hogy a párhuzamosságokat elkerülhessék.

Hétfő délután (2013. június 3.)

A védekezésben résztvevő egységek ellátására három gépjárművet helyezett készenlétbe Győrben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A karitatív szervezet 24 órás ügyeleti rendszerbe osztotta be munkatársait, és feltöltötte élelmiszer készletét, hogy szükség esetén a lehető leggyorsabban bekapcsolódhasson a gátakon dolgozó egységek munkájába.

A Máltai Szeretetszolgálat – miként a korábbi katasztrófahelyzetekben is – elsősorban a védekezésben résztvevő emberek ellátásában működik közre. A hajléktalan ellátásban alkalmazott teajárataik forró italt és élelmiszert visznek a helyszínre, alkalmanként akár több száz embert is képesek kiszolgálni.

Báthy Györgyi, a Máltai Szeretetszolgálat nyugat-dunántúli regionális szervezetének titkára arról számolt be, folyamatos kapcsolatban állnak a katasztrófavédelem ügyeletével, járműveik az első hívásra indulnak a veszélyeztetett szakaszokra.

 

Adományok, a Nemzeti Összefogás Vonala

Az árvízkárosultakat segítő programjainkat támogatóink adományaiból és a Nemzeti Összefogás Vonala telefonos adománygyűjtéséből finanszírozzuk. Az adományok felhasználásáról a programok lezárása után teszünk közzé tájékoztatást.

Azok a támogatók, akik a vészhelyzeti időszakban a 1357-es telefonszámot hívták vagy ide küldtek SMS-t, a Nemzeti Összefogás Vonalán (NÖV) keresztül segítették az árvízkárosultakat. Az itt összegyűlt adományokat az országos hálózattal rendelkező karitatív szervezetek között egyenlő arányban osztotta fel a NÖV kuratóriuma (Baptista Szeretetszolgálat, Katolikus Karitász, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, Magyar Vöröskereszt). A Máltai Szeretetszolgálat e forrásból 96,6 millió forint támogatást kapott. Ezen adomány 29%-át fordítottuk a védekezési költségek (28,4 millió forint), 62 %-át a helyreállítás költségeinek finanszírozására (60,1 millió forint). A programok megszervezésével, lebonyolításával kapcsolatos szervezési és adminisztrációs költségekre az adományok 8 %-át fordítottuk (8,1 millió forint).

Frissítve: 2014. április 30.

További információ:

Adányi László programvezető


Napi evangélium Vasárnapi prédikáció Segíteni szeretnék! Hírek Hitel-S Program Hálózat a közösségért Pályázatok Hírlevél Online adományozás Betegszállítás Sajtószoba
Közlemények
Lapszemle
Kiadványaink
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43