(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Gyerekesély Program
Gyerekesély Program

A Máltai Szeretetszolgálat 2011 októberében kezdte meg hivatalosan a munkát 8 hátrányos helyzetű kistérségben (Abaúj-hegyközi, Barcsi, Bodrogközi, Encsi, Fehérgyarmati, Kadarkút, Sellyei, Vásárosnaményi) a TÁMOP 5.2.1. Gyerekesély program országos kiterjesztésének szakmai-módszertani megalapozása és a program kísérése c. kiemelt projektben. A program első szakaszában (2011.10.01.-2012.04.30.) a feladat a pályázó kistérség felkészítése volt a TÁMOP 5.2.3 Integrált térségi programok a gyerekek és családjaik felzárkózási esélyeinek növelésére c. pályázat megírására, valamint a valós és reális adatokat, szükségleteket feltáró, úgynevezett Kistérségi Tükrök elkészítése.

A kistérségi munkára való felkészülés során a Szeretetszolgálat már 2011 augusztusában elindította a sellyei kistérségben az úgynevezett mobil játszótér programot, melynek keretében kollégáink egy játékeszközökkel, kézműves foglalkozásokhoz szükséges anyagokkal felszerelt kisbusszal járják a kistréség településeit, foglalkozásokat, játékokat szerveznek az ott élő gyermekeknek.
2012 januárjában, miután felállt a majd 30 főből álló teljes stáb, a mobil játszótér program a többi, felkészítendő kistérségben is elindult.
A mobil játszótér program mellett a kistérségek felkészítése során a program munkatársai heti rendszerességgel szervezték meg a döntéshozókkal, szakemberekkel közös szakmai munkacsoportok üléseit.
A Szeretetszolgálat által felkészített nyolc kistérség mindegyike megfelelő minőségű pályázatot nyújtott be. (2012 júliusáig az Abaúj-hegyközi, Bodrogközi, Encsi, Kadarkúti, 2012 szeptemberéig pedig a Barcsi, Fehérgyarmati, Sellyei, Vásárosnaményi kistérségek).
A mobil játszótér program keretében a 8 kistérségben, kollégáink több mint 280 alkalommal szerveztek játékokat, melyen megközelítőleg 13 000 gyermek és 1000 felnőtt vett részt. A program egyik legnagyobb eredménye, hogy olyan településekre is eljutottunk a játszóbusszal (összesen kb. 250 település), mint eszközzel, ahol ezelőtt a gyermekek helyzetét javító szolgáltatások nehezen, vagy egyáltalán nem jutottak el.
A játékok során kollégáink sok esetben szembesültek rendkívül nehéz sorsú családokkal, gyerekekkel, melyet jeleztek a szociális ellátó rendszer munkatársainak, ezáltal is megerősítve az együttműködéseket, kiterjesztve az ellátási területet. A feltárt problémák sok esetben azonnal segítséget igényeltek, így kollégáink a Szeretetszolgálat lehetőségeit és tapasztalatit felhasználva adományokat (eseti jelleggel és az országos kampányokhoz csatlakozva) juttattak el rendkívül rászorult családok részére.
A településeken való jelenlét során felszínre kerültek olyan, nem egyedi problémák is, melyekre a Szeretetszolgálat a kistérségben dolgozó szakemberekkel közösen, korábbi tapasztalatait felhasználva, megoldást tud javasolni.
A közös munka a kistérségi pályázatok beadásával, nem szűnt meg. A mobil játszóterek működtetése mellett kollégáink, folyamatos szakmai és módszertani támogatást nyújtanak a kistérségben dolgozó megvalósítóknak, értő figyelemmel kísérik az egyes tevékenységek megvalósulását, felhasználva a Szeretetszolgálat közel 10 éves telepi programok során, valamint az uniós felhasználásában szerzett tapasztalatait.
A mobil játszóterek az OTP, a SPAR és a Magyar Szőlő-és Borkultúra nonprofit Kft. segítségével jutnak el a gyerekekhez.


Napi evangélium Vasárnapi prédikáció Segíteni szeretnék! Hírek Hitel-S Program Hálózat a közösségért Pályázatok Hírlevél Online adományozás Betegszállítás Sajtószoba
Közlemények
Lapszemle
Kiadványaink
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43