(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Az ünnep Erdélyben
Hírek
2011.03.24.

Az ünnep Erdélyben

Az Észak-Magyarországi Régió vezetése évek óta kiemelt figyelmet fordít a határon túli magyarokkal kialakított kapcsolatok ápolására, aktivitásukat mutatják minden nyáron más országban szervezett közös gyermektáboraik, határokon átnyúló hitéleti alkalmaik, adománygyűjtő akcióik. A márciusi nemzeti ünnepet ezúttal Erdélyben töltötték, az alábbiakban Szekeres Gábor régiótitkár képes beszámolóját adjuk közre.
 
További képekért
klikk
(3 kép)

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Észak-magyarországi Régiójának képviseletében Erdélyben jártunk. Utunkról a fontosabb állomások és események ismertetésével képes beszámolóban mesélünk.

Kézdivásárhely

Háromszék magyarok lakta településeit járva láthattuk a nagy készülődést, takarítást, emelvényácsolást, virágültetést, óriás kokárdák kihelyezését. Március 15-ét Kézdivásárhelyen ünnepeltünk. Felemelő látvány volt a város iskolásainak felvonulása és a környező települések hagyományőrző lovas csoportjainak bevonulása. Mi is csatlakoztunk a felvonulókhoz, jó érzés volt, hogy tapssal fogadtak minket. A főtéren Gábor Áron szobránál volt a szokásos megemlékezés, ahol elhelyeztük a Magyar Máltai Szeretetszolgálat koszorúját.

Bethlenszentmiklós

Bethlenszetntmiklósra korábban a Máltai Mikulás programunk kapcsán látogattunk, és már akkor is láttuk, hogy a gyerekeknek játszótérre lenne szükségük. Ezúttal felmértük a helyszínt, és megbeszéltük a helyi vezetőkkel, hogy közös erővel meg tudnánk valósítani a játszóteret.

Vizánta

A kárpátokon túli Csángóföldre, Vízántára is ellátogattunk, ahol öt évvel ezelőtt avattunk fel egy máltai játszóteret. Szomorúan tapasztaltuk, hogy karbantartására, felújítására nem sok energiát fordítottak. Egyúttal megtekintettük Petrás Mária szobrászművész Vizántai Mária domborművét, amit közösen szentelt fel 2006-ban Claudio Beres helyi, és Sedon László miskolci plébános.

Zabola

Zabolán a Mikes Kastélyban fogadott minket a tulajdonos család képviselője Gregor Roy Chowdhury máltai lovag, akivel megbeszélést folytattunk a karitatív munkáról, a lehetséges együttműködésről. A kastély parkjában felállított kopjafáknál az 1848-as eseményekre emlékezve elhelyeztük a kegyelet szalagját.

 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43