(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Elérhetőségeink » Csilla von Boeselager Ház - Miskolc
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Észak-Magyarországi Régió Központja

 

 

 

 

 

  

 

  Szeretetláncot a türi Magyar Ház köré Erdélyben!

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kéri, hogy Ön is álljon be szeretetláncunkba, amit az itt látható épület megújulásáért hoztunk létre. Adománya által Türben bölcsője lesz a magyar szónak, menedéke az ott élő magyarságnak.
 

 Kérjük, Ön is járuljon az erdélyi gyermekek magyarságának megőrzéséhez!

Alkossunk együtt szeretetláncot!

--------------------------------------------------------------

 Vendégünk volt Kémenes Lóránt-Zoltán türi plébános úr Erdélyből

 
Erdélyben magyarul
címmel rendeztünk estet Miskolcon és Tokajban,   ahol 
 Lóránt atya tartott előadást a szórványban élő Küküllő-szögiek magyarságáról. Az előadó fontosnak tartja az egykoron magyar iskola épületében helyet teremteni egy magyar háznak anyanyelvünk újjáélesztésére, ahol bölcsője lesz a magyar szónak, menedéke az ott élő magyarságnak. Az előadó beszámolt az épület visszaszerzésének nehézségeiről. A rendkívül leromlott épület felújítása előtt a szükséges engedélyek sokaságát is be kellett szerezni, amihez mélyen kellett zsebbe nyúlni. A terveket ingyen készítették el a tervezők, és a vakolatot is leverték már önkéntesek egy kis darab kivételével, ami Nagy-Magyarország kontúrja lehetne. A falak megerősítése után a tető felújítása kezdődik a napokban. A cserepek már megérkeztek a ház udvarára, amit a máltai régió korábbi gyűjtésből vásárolta meg Lóránt atya.

 

A eseményeen megjelentek között volt Dr. Kriza Ákos Miskolc város polgármestere, aki  százezer forintot ajánlaott fel e nemes célra. A régióközpont a máltai csoportok közreműködésével három éve folytatja’Erdélyben magyarul’ programját, amellyel a türi magyar ház kialakítást kívánja segíteni a Máltai Szeretetszolgálat.

 -------------------------------------------------------


Megérkezett Türbe a Máltai Mikulás

 

Harmadik alkalommal találkoztak egymással a Máltai Szeretetszolgálat észak-magyarországi régió önkéntesei a Küköllőszögben élő magyarokkal. Korábban, 2010-ben és 2011-ben Behlenszentmiklóson adtunk át 600-600 ezer forint adomány az iskolabusz üzemeltetésére, ami a környező településekből szállítja magyariskolába az oda beiratott gyermekeket, és persze Szent Miklós napja alkalmából édességcsomagok ajándékozása is megtörtént. Ebben az évben a Türbe hívtuk meg a két település ifjúságát, hogy együtt legyünk, ismerkedjünk. Kaláccsal és innivalóval fogadtak a vendéglátók, majd játékok, éneklés, mikulásnapi előadások következtek.Dr. Kis Imre máltai régióvezető mikulásruhában érkezett a helyszínre, hogy megajándékozza a gyermekeket, és kiossza a háromszáz mikuláscsomagot. A nagyenyedi iskolások a templomban mise után kapták meg az édességet és a képeskönyvet.

A magyarországi csekkenkénti 300 forintos gyűjtés sikerrel zárult, sokan fizettek be, ezáltal sok-sok támogatót érezhetnek maguk mögött a szórványban élők, és az "Erdélyben magyarul" programot szervező Észak-magyarországi régió. Türben megvalósításra vár a magyar ház felújítása, amit szeretnénk a jövőben is támogatni. Gyűjtésünk eredménye képpen ez évben a csíksomlyói búcsúban adtunk át 600 ezer forintot erre a célra Kémenes Lóránt plébános úrnak, amit jövőre is szeretnénk megtenni.
Advent első vasárnapján. A szórványban élőkkel együtt gyújtottuk meg. az első gyertyát A hit gyertyáját. Hisszük, hogy a magyar nyelv Erdély ezen részében nem sorvad el.

 

                                                 

 

 

 

 

 

 

Galéria 1.            Galéria 2.

Fotó: Kissimon István

------------------------------------------------------

Kirándultunk a Parlamentbe

 


2012. október 02-án Sebestyén László országgyűlési képviselő úr meghívására az Észak-magyarországi régió több intézményének dolgozója is részt vehetett egy Parlamenti látogatáson, ahol képviselő úrral együtt dr. Zsiga Marcell - Miskolc város alpolgármestere – köszöntötte a jelenlévőket. A dolgozók mellett a Miskolci Máltai Játszótér látóterében lévő rászoruló kisgyermekek, illetve a Diósgyőri Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskolából néhány növendéke is részt vett a kiránduláson. A látogatás során idegenvezető kalauzolta végig a csoportot a Parlament látogatható részein, ezen túl Sebestyén László közbenjárására megtekinthettük a Vadász Termet és az Országház Dunára néző díszerkélyét. Az egész napos program keretén belül lehetőségünk nyílt megtekinteni más budapesti nevezetességeket (Szent István Bazilika, Budai Vár, Citadella, stb.), valamint a gödöllői Grassalkovich kastélyt is.

 

Kirándulás galéria

 

 ------------------------------------------------------
 

Erdélyben magyarul

A Küküllő-szög szórvány magyarjainak segítése

Erdélyben magyar emberek élnek, akik magyarul beszélnek és magyarul gondolkodnak, ez hosszú időn át magától értetődő alapigazság volt mindannyiunk számára. Csakhogy a szórvány magyarok lakta területeken sorvadni kezdett a nyelv és olvadásnak indult az örökség. A városban, ahol Bethlen Gábor Kollégiumában ma is tanítanak, ahol Hunyadiak nyugszanak a székesegyházban, egyre ritkább a magyar szó. A környező falvakban felnövekvő gyerekek többsége ma már csak románul képes kifejezni magát.

A Máltai Szeretetszolgálat észak-magyarországi szervezete évek óta küzd az erdélyi magyarok beolvadása ellen. Kétezer ember 300 forintos, vagy 1 eurós adománya szükséges ahhoz, hogy Bethlenszentmiklóson fenntarthassák az iskolabuszt, és így a környék falvaiból elérhető legyen a térség egyetlen magyar iskolája. Néhány kilométerrel távolabb, Tür községben egy fiatal plébános, Kémenes Lóránt atya magányos missziója zajlik, ő magyar imádságokat, énekeket tanít a gyerekeknek. Álma egy magyar ház megvalósítása, ahol énekelni, táncolni, filmet nézni, könyvet kölcsönözni is lehetne. Ebben az évben ennek támogatására hirdeti meg 300 forintos gyűjtőakcióját a Máltai Szeretetszolgálat.

Kérjük, Ön is járuljon hozzá az erdélyi gyerekek magyarságának megőrzéséhez!

Köszönjük.

---------------------------------------------------- 

Nyelvében él a nemzet programunkat folytatva decemberben a régió adományaival

újra  útra kel a Máltai Mikulás, aki a türi Magyar Házba is ellátogat.

 


Erdélyben Nagyenyed és Gyulafehérvár vidékén járva különösen érezzük
gróf Széchenyi István igazságát:

„Nyelvében él a nemzet”.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat három éve támogatja az erdélyi Küküllő-szögben élő magyar anyanyelvű, a Bethlenszentmiklósi Általános Iskola magyar tagozatára járó diákokat, hogy tanulásukat magyar nyelven folytathassák. A csekkenkénti 300 Ft-os gyűjtés az Önök áldozatos segítségével 2010 és 2011 decemberében sikeresen zárult, és ennek köszönhetően Mikulás napján átadhattuk a bethlenszentmiklósi gyerekeknek az anyaországi magyarok ajándékát.

A korábbi évek eredményeiből erőt merítve, emlékezve az örömteli gyermekarcokra a gyűjtést ebben az évben is meghirdetjük. Szeretnénk, hogy a program sikeresen folytatódhasson,
a szülők és a pedagógusok gondjain könnyítsünk, és
a szentmiklósi és türi gyermekek 2012-ben is
mikulás csomagot kaphassanak.

Arra kérjük, - ha teheti - fizessen be 300 forintot (kb. 1 euró) a mellékelt csekken, vagy utalja el a fenti összeget az OTP Bank Nyrt-nél vezetett 11784009-20200972 számú számla javára, hogy Szent Miklós ünnepén megörvendeztethessük őket.

-------------------------------------------------------

 Türi és bethlenszenmiklósi programunkhoz továbbra is várunk adományokat az alábbi számlaszámon: 

OTP Bank Nyrt. 11784009-20200972

 Az adományozók névsora

----------------------------------------------------------------------------------------------


 

  

"Nyelvében él a nemzet." programunkban összegyűlt adományokat a türi Magyar Ház támogatására

Szekeres Gábor régiótitkár jelképesen a csíksomlyói búcsúban adta át Kémenes Lóránt plébános úrnak.

 

 

 A csekk átadásáról a média is beszámolt.

A Duna tv élőben közvetítette a csíksomlyói búcsú eseményeit. A helyszínen készült interjút, az átadáskor készült képeket, illetve riportokat, információkat az alábbi linkeken lehet elérni.

Galéria 

www.erdely.ma/jotekonysag.php

Minap

 

 

 Az interjú 17:55-től látható.

 

 

 

 

 

 "Nyelvében él a nemzet" gyűjtésünk

 

Az erdély.ma honlap is beszámolt programunkról

 

 

Összetartozunk máltai ifjúsági tábor

Sikeresen zajlott le Győrújbaráton a 6. alkalommal megrendezett "Összetartozunk" tábor. A tematika Gróf Széchenyi István gondolata - "Nyelvében él a nemzet." - gyűjtőprogramunk jelmondata köré épült fel. A résztvevők magyarok és magyar anyanyelvűek voltak, együtt tettek látogatást Pannonhalmán, Győrben, Pozsonyban, Nagycenken, Sopronban és Fertődön is.

Régió küldöttgyűlés képei

Lurdi tér változása képekben

A decemberi segítségnyújtásunkról a lejjebb olvasható Mikulás út oldalain tájékozódhat, videón nézheti meg a Máltai Mikulás útját.


 A Kárpát-medencében végzett munkánk

  

 A régióközpont a Csilla-szobor avatásának napján - a két eseményt egybekötve - jelentette meg a Magyarok? című könyvet, melyben a Kárpát-medencében és a fiatalok körében végzett munkáját foglalja össze.

 

Kattintson a könyv elektronikusan elérhető változatáért:

Magyarok?

 

 

A Máltai Mikulás

 

Az idén is eljutott a Máltai Mikulás az erdélyi Bethlenszentmiklós magyar nyelvű iskolájába és óvodájába. Útközben megálltunk Tordán, ahol a pihenőt a sóbánya megtekintése jelentette. A következő állomás Nagyenyed volt, itt  a máltai csoport látta vendégül vacsorával az észak-magyarországi régió tizenöt fős küldöttségével érkező Mikulást. A szállás a máltai házban volt. Bethlenszentmiklósra érkezésünk előtt megálltunk a Nagyenyedhez közeli Tür faluban, ahol a katolikus templomban látogattuk meg a szórvány magyarság képviselőit, és a szentmise végén a jelenlévő gyermekeket megajándékoztuk.

  

 

     Az Erdély.ma honlap fő híre voltunk Karácsonykor

      A MiskolcTV ünnepi műsorában láthatták filmünket.

 

 

 

A bethlenszentmiklósi utat bemutató kisfilm

 

 

Célba ért a Mikulás

Máltai honlap

Bethlenszentmiklósi köszönő levél 

Támogatók névsora - Köszönjük Önöknek!

 Az alábbi galériákban fotókat láthatnak az eseményekről

  

 

 

     A 300 Ft- os gyűjtés képei

     Mikulás-csomag készítés 

     

 

A média beszámolója a gyűjtésről: Máltai honlap, Borsod online 1., Borsod online 2. , Miskolc tv, Minap 1., Minap 2. 

 A 2010- es Máltai Mikulásról így számolt be a Máltai honlap:  Honlap 1., Honlap 2.

 2011- ben játszóteret építettünk a bethlenszentmiklósi gyerekeknek:   Beszámoló a Máltai honlapon 

 

 

 A Csilla von Boeselager Ház 

 

Miskolcon a „Csilla von Boeselager” Házban található a régióközpont, és itt működnek az alábbi intézmények:

     Ápolási Otthon 

    Idősek Otthona 

    Népkonyha

 

 A Csilla von Boeselager Házat bemutató galéria

  

Emlékfal a bejáratnál

 

 A Csilla von Boeselager Ház építése

Csendes, jó levegőjű telket kapott a Szeretetszolgálat Miskolc város önkormányzatától a Bükk hegység lábánál, Diósgyőrben. A saját tulajdonú épületet nem messze a főúttól és a buszmegállótól építette fel. Az alapkövet Csilla asszony tette le 1993. augusztus 20-án, de korai halála miatt a felépült házat már nem láthatta meg.

A munkálatok három évig tartottak, 1995 nyarán megtorpantak, majd ősszel új lendületet kapott a munka és megkezdődött a belső kivitelezés, új kerítés építése, a környezet rendbetétele. A köves talajra másik helyszínről zöldmezős beruházás során feleslegessé vált termőréteget sikerült szerezni, és elkezdődött a parkosítás.

Az építkezés képekben 

A Csilla von Boeselager Házat Kozma Imre atya adta át 1996. augusztus 23-án. Az Ápolási Otthonban azóta 60 fő - 2010-től 70 fő - betegről gondoskodnak. A később létrehozott Idősek Otthonában 25 személy lakik. A Csilla von Boeselager Ház épületében működik a Népkonyha, ahol 150 rászoruló kap hétköznaponként meleg ebédet. Ebben a létesítményben található a Szeretetszolgálat Észak-magyarországi régióközpontja is.

Faültetés a 15. jubileumi év alkalmából

 2004-ben a Csilla von Boeselager Ház kertjében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 15. jubileumi évében az épület átadásának és a Máltai Gondoskodás Kht. megalakításának nyolcadik évfordulójára emlékezve Kozma Imre atya, a Szeretetszolgálat elnöke, Vecsei Miklós ügyvezető alelnök, dr. Kis Imre az Észak-Magyarországi Régió vezetője és Szekeres Gábor régiótitkár egy nyolcéves Amerikai tulipánfát (Liriodendron tulipifera) ültettek el. Az ültetésből kivette részét dr. Szabó György a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke is, aki 1996-ban a Csilla von Boeselager Ház avatásán, mint egészségügyi miniszter volt jelen.

2009. A húsz éves jubileum éve

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat megalakulásának húsz éves jubileumát Miskolcon 2009. márciusában, kiállítással és konferenciával ünnepelte. Március 6-án a miskolci Ady Endre Kulturális és Szabadidő Központban nyílt meg "Húsz éve segítünk" címmel a régió munkáját bemutató kiállítás, ahol fotóanyagot és tárgyi emlékeket állítottunk ki.

Március 25-én konferenciát rendeztünk, melyen részt vett Kozma Imre atya, az MMSz elnöke is. "Húsz év" címmel előadást tartott Dr. Köles József, Hatvani Csoportunk alapítója. A "Kezükben a jövő" című előadás során az ifjúságról, a határon átnyúló kapcsolatokról Szekeres Gábor régiótitkár és a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium tanárai és diákjai beszéltek. Az intézmények munkájáról Kaló Edit miskolci intézményvezető helyettes és Budainé Nagy Katalin módszertani munkatárs tartott előadást a "Gondviselés Háza" címmel. Minden témakörben egy-egy 20 perces saját készítésű film bemutatására is sor került. A konferenciát Kozma Imre atya nagy tetszéssel fogadott beszéde zárta.
 

A konferenciáról 2009-ben a honlap a Hírek rovatban is beszámolt .

A "Húsz éve segítünk" című kiállítás képei

A konferencia képei

 Csilla-szobor avatás

Csilla freifrau von Boeselager 70. születésnapjának évfordulóján, 2011. május 17-én a szegényekért végzett áldozatos munkája előtt egy szobor állításával tisztelegtünk. A szobor ünnepélyes leleplezése halála után 17 évvel a róla elnevezett Máltai Ház parkjában volt.

Aki a máltai keresztet hozta

Az avatási ünnepség képei

Az ünnepségen készült videó: 

A Máltai Hírek 2011. július havi számában a 10-11. oldalon olvasható a szoboravatáskor készült interjú Ildikó Freifrau von Ketteler-Boeselagerrel, Csilla asszony elsőszülött lányával.


Összetartozunk táborok

Az ’Összetartozunk’ táborok határokon átnyúló együttműködés keretében jöttek létre. Az első tábor 2007-ben Erdélyben került megrendezésre, melynek sikeréből erőt merítve további négy tábort bonyolítottunk le, minden évben új helyszínen. 2008-ban Kárpátalján, 2009-ben Miskolcon, 2010-ben a Vajdaságban, 2011-ben pedig a Felvidéken (az évszámra és a helyszínre kattintva megtekintheti a táborokban készült képeket). A táborok bázisa kezdetektől az a mind szorosabbá váló kapcsolat, amit szervezetünk azokkal a határokon túli magyar iskolákkal, csoportokkal, civil szervezetekkel ápolt és ápol, melyekkel tevékenysége során kapcsolatba került. A táborok alatt kirándulásokat szerveztünk a magyar/ európai kultúra- és történelem szempontjából nevezetes emlékhelyekhez, közös megemlékezéseket tartottunk, találkoztunk a helyi egyházi és állami vezetőkkel, civil szervezetek képviselőivel, a sajtó munkatársaival, gyerekekkel és iskolásokkal. A résztvevőkkel meglátogattunk elesett, rászoruló embereket, családokat, akiknek adományt vittünk. Lehetőséget teremtettünk arra, hogy a fiatalok gyakorolhassák anyanyelvüket, megismerhessék a közös és nemzetiségi történelmet, hagyományokat, a magyar kultúra kincseit- mindezeket népmeséken, népdalok közös éneklésén, táncházi programon keresztül. A tábor résztvevői megtapasztalták, hogyan élnek a magyar nemzetiségűek az anyaország határain belül és túl, milyen gondokkal, problémákkal kell szembesülniük. Mindezeken túl bepillantást nyerhettek szervezetünk tevékenységébe is. A táborok során kapcsolatokat építettek és barátságokat kötöttek. A 14–15 évesek önként segítőként (csoportvezetőként) is feladatot kaptak, néhány 18-20 éves szervezőként szerezhetett tapasztalatot. A táborok során törekedtünk arra, hogy a résztvevők ismeretei bővüljenek, látókörük szélesedjen, barátságok alakuljanak ki. Mindezeken túl a nemzeti összetartozás érzése erősödjön, és érezzék az összefogás erejét, megtapasztalják a segítés örömének érzését. 

Vajdasági táborunkat bemutató kisfilm 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


Irányítószám: 3535
Város: Miskolc
Cím: Köln u. 2.
Telefonszám: 46/401-170
Fax: 46/334-313
E-mail: miskolc (kukac) maltai.hu

Napi evangélium Vasárnapi prédikáció Segíteni szeretnék! Hírek Hitel-S Program Hálózat a közösségért Pályázatok Hírlevél Online adományozás Betegszállítás Sajtószoba
Közlemények
Lapszemle
Kiadványaink
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43