(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Elérhetőségeink » Hajléktalanok Nappali Melegedője - Sátoraljaújhely
Hajléktalanok Nappali Melegedője - Sátoraljaújhely

 

 A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2005 óta végez hajléktalanellátó tevékenységet Sátoraljaújhelyben. 2005-2006 telén krízisszállót működtettünk téli időszakban hajléktalan személyek részére, pályázati forrásból. Ezek után szükségesnek láttuk, egy rendszeres, könnyen elérhető, és kiszámítható intézmény létrehozását. Mivel a városban volt egy Máltai tulajdonú ingatlan, kézenfekvőnek tűnt, hogy ebben az épületben alakítsuk ki az intézményt.
2006 tavaszán elkezdődött egy hajléktalan nappali melegedő kialakítása, amely decemberben működési engedélyt szerzett hajléktalanok nappali ellátására.
Ebben az intézményben a hajléktalan személyeknek lehetőségük volt közösségi együttlétre, pihenésre, tisztálkodásra, ruházat tisztítására, étkezésre, szociális ügyeik intézésére.
Ebben az évben a téli időszakban az éjjeli szállást nyújtó szolgáltatást, még pályázati forrásból működtettük.
2007-ben arról döntött a fenntartó, hogy bővítjük az intézményt, így működési engedély iránti kérelmet nyújtottunk be, időszakos férőhelybővítésre. Ez azt jelenti, hogy téli időszakban, minden év november 01-től következő év április 30-ig, a nappali ellátáson kívül, éjszakai szállást nyújtó szolgáltatást is nyújtunk, ellátottaink részére. Így az időszakos férőhellyel kiegészülve, téli időszakban 24 órás szolgáltatást tudunk biztosítani.
Jelen pillanatban tehát egy nappali melegedőt, illetve időszakos férőhelyet működtetünk a városban, előbbit 35, míg utóbbit 25 férőhellyel. Ezek a férőhelyek maximálisan ki vannak használva, így előbb-utóbb újabb férőhelybővítésre lesz szükség.
A városban működésünk kezdete óta 158 hajléktalan személyt regisztráltunk, de ez a szám folyamatosan növekszik. Az utóbbi két évben rendkívül felgyorsult a fedél nélküliek számának növekedése. Mi, az intézményben igyekszünk számukra tartós lakhatási megoldásokat találni, de ez a mai gazdasági helyzetben nem könnyű feladat.

A fenti szolgáltatásokon túl számos egyéb programot is működtettünk az elmúlt években, amelyeket pályázati forrásból finanszíroztunk.
• Két éven keresztül külső férőhely programot működtettünk, melynek keretén belül lehetőség nyílt hajléktalan személyeket külső albérletekben elhelyezni, ezáltal is csökkenteni az intézmény kihasználtságát, és egy ideig önálló lakhatáshoz juttatni egyes ellátottainkat.
• Utcai szociális munkát végeztünk az elmúlt 2 évben Sárospatakon, és Sátoraljaújhelyen, azzal a céllal, hogy felkutassuk a külső területeken élő hajléktalan személyeket, tájékoztassuk őket az igénybe vehető szolgáltatásokról, segítséget nyújtsunk, az egészségügyi alap, illetve szakellátás elérésében, számukra különböző adományokat integráljunk, illetve megelőzzük az esetlegesen kialakuló krízishelyzeteket.
• Egészségügyi alapellátást megszerveztük téli időszakban intézményünkben, így területi illetékességtől, és jogosultságtól függetlenül mindenki orvosi ellátáshoz juthatott. Ebben a programban rendelkezésünkre állt egy gyógyszerkeret is, így a szükséges gyógyszereket kiválthattuk ellátottaink részére.
• Étkeztetés biztosítása téli időszakban: pályázati segítséggel minden ellátottunk számára biztosítani tudtuk a napi egyszeri meleg egytálételt, ezen felül pedig reggelit.
• Mentálhigiénés programok: pszichológus segítségével mentálhigiénés fejlesztő programot szerveztünk, mely segítséget nyújtott ellátottaink számára a hajléktalanságból eredő traumák, lelki sérülések feldolgozásában.
• Eszközbeszerzés, fejlesztés: pályázati forrásokból folyamatosan fejlesztjük az intézményt, illetve cseréljük az amortizálódott eszközöket, használati tárgyakat, bútorokat.
 

Néhány kép az intézmény életéből:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Irányítószám: 3980
Város: Sátoraljaújhely
Cím: Báthory u.2.
Telefonszám: 47/323-009
Intézményvezető: Csehely Tamás
Fax: 47/323-009
E-mail: maltaujhely (kukac) maltai.hu

Napi evangélium Vasárnapi prédikáció Segíteni szeretnék! Hírek Hitel-S Program Hálózat a közösségért Pályázatok Hírlevél Online adományozás Betegszállítás Sajtószoba
Közlemények
Lapszemle
Kiadványaink
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43