(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Elérhetőségeink » Játszótér - Esztergom
Játszótér - Esztergom

Állandó programjaink:
Baba- mama klub
Babamasszázs
„Szöszmötölő”
Német nyelvű zene bölcsőde kicsiknek
Kézműves foglalkozások
Korrepetálás

Időszakos programok:
Nyári napközi
Szünidei kézműves foglalkozás

Ünnepek, évfordulók, jeles napok:
Tavaszköszöntő-húsvétváró készülődés
Anyatej világnap
Játszótér születésnap
Mikulás
Adventi készülődés- Angyalváró

Munkánkról:

Játszóterünk 2000 júliusában nyitotta meg kapuit első vidéki, "máltai típusú" játszótérként. Elmondhatjuk az elmúlt tizenkét éves fennállásunk óta a városrész lakói és a játszótér között értékes emberi kapcsolatok, együttműködések, felbecsülhetetlen önkéntes vállalások jöttek létre. Igyekszünk még mindig korszerű, védett család-és gyermekbarát közösségi teret működtetni, minden olyan család számára, akik nem tudnak a közvetlen lakókörnyezetükben a gyermekeiknek más aktív és tartalmas életkori sajátosságokhoz is igazodó szabadidő-eltöltést biztosítani. Ahhoz, hogy mindenki számára elérhetőek legyünk, a foglalkozásaink és programjaink szabadon látogathatók és mindenki számára ingyenesek. Az alacsony életszínvonalú, bármilyen értelemben hátrányt szenvedő családok és gyermekeik számára ”minőségi szabadidő eltöltés” lehetőségének biztosítása rendszeres programokkal, igényekhez igazodó képesség- és készségfejlesztő foglalkozásokkal, rendezvényekkel, táborokkal, stb. a hátrányos helyzet számos formájával találkozunk a játszótérre látogató gyerekek és szülők körében. Az egyik fontos feladat, hogy a gyerekek biztonságos és befogadó helynek érezzék a játszóteret. Próbálunk minden nap élményeket adni a gyerekeknek, így talán nem kényszerülnek arra, hogy maguk csinálta balhékkal kelljen egymást és a felnőtteket megbotránkoztatniuk, hogy megkapják a megfelelő figyelmet és elismerést. Olyan gyerekek látogatnak minket nap, mint nap, akiknek az első útjuk iskola után nem haza, hanem hozzánk vezet. Együtt beszéljük át a nap eseményeit, problémáikat, elkészítjük a házi feladatot, játszunk, ha kell, lázat mérünk vagy sebet kötözünk. Köztünk munkatárasak és gyerekek között szoros bizalmi kapcsolat alakul ki, amelynek során a gyerekek beavatnak minket az életükbe, sok mindent elmondanak milyen sérelem éri őket vagy milyen fájdalmaik vannak. Tudják, hogy nekünk bármit elmondhatnak, mindent megteszünk, hogy segítsünk. Néha meg sem kell szólalniuk és tudjuk, hogy valami problémával küzdenek. Sok gyermek tanulási nehézséggel küzd ezért mindennapos a korrepetálás, sőt van olyan tanuló, aki hétvégére kért külön felkészítést. Részesei vagyunk a gyerekek életének. Együtt készülünk az ünnepekre, díszítjük a játszóteret vagy éppen a kertrészt gondozzuk. A szünidei és hétvégi programok különösen fontosak a csellengő gyerekek és szüleik számára, hiszen ilyenkor az intézmények többsége bezár, így még kiemeltebben kezeljük ezt az időszakot. Ilyenkor kézműves foglalkozásokkal, vetélkedőkkel várjuk a gyerekeket. Az elmúlt évben a játszótérre látogatók körét sem kímélte a gazdasági válság, azok a családok, akik az elmúlt években egy pár napot nyaralással tudtak tölteni az utazás helyett idén minket választottak.
Magyarországon sajnos egyre terjed a válás és egyre több az egyszülős háztartás. A szülő munkavállalási képességét kell megőrizni, ez mindenki számára elsőrendű feladat. Alapvetően a gyermekfelügyelet lehetőségeit kell úgy megoldani, hogy a szülők számára az a munka által megkívánt rugalmasságot biztosítsa, de sajnos ma az is problémát okoz a szülőknek, hogy ki vigyázzon a gyermekre. A nagyszülők még aktív dolgozók, a gyermeknek félnek kulcsot adni, így legjobb esetben maradnak a fizetős napközik, amit sajnos nagyon sok szülő nem engedhet meg magának. Ilyen helyzetek megoldására kínálunk alternatív lehetőséget játszóterünk nyitva tartásával és programjaival, melyre ennyi idő elteltével is nagy igény van.
A játszótér arra is lehetőséget teremt, hogy olyan szülők is láthassák gyermekeiket, beszélhessenek velük, akiknek a bíróság a szülői felügyeleti jogát megvonta vagy szüneteltette.
A játszótéren jelenleg két munkatárs dolgozik (2 fő szociálpedagógus), a feladatunk elsősorban a példamutatás és megfelelő értékek közvetítése, programok szervezése, jelzés és együttműködés a gyermekvédelmi intézményekkel.


Irányítószám: 2500
Város: Esztergom
Cím: Kőrösi L. u. 9.
Telefonszám: +3633401360
Nyitvatartás: Minden nap 10:00 - 18:00

Napi evangélium Vasárnapi prédikáció Segíteni szeretnék! Hírek Hitel-S Program Hálózat a közösségért Pályázatok Hírlevél Online adományozás Betegszállítás Sajtószoba
Közlemények
Lapszemle
Kiadványaink
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43