(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » A szemüvegesek
Hírek
2011.04.10.

A szemüvegesek

A telepen végzett szemészeti szűrések tapasztalatai

Hatvanhat szemüveget vehettek át a monori cigánytelep lakói a Máltai Szeretetszolgálat helyi irodájában – tájékoztatta honlapunkat Kiss Dávid programvezető. A Szeretetszolgálat önkéntes orvoscsoportja március közepén végzett általános szűrővizsgálatot, melyen százan jelentek meg. A legfontosabb eredmény, hogy a gyerekek látása nem romlik tovább.
 

A roma közösségek egészségügyi szűrését 2009-ben vette fel szakmai programjai közé a Magyar Máltai Szeretetszolgálat missziós orvoscsoportja. A kórházi sátorral kitelepülő, egészségügyi szűrést végző önkéntes orvosok eddig Monoron, Tarnabodon, Erken, Boconádon, Rimócon, Magyargécen, Endrefalván, Varsányban, Ludányhalásziban, Veszprémben, Ózd Hétes telepén és Sajókazán jártak, egy-egy helyszínen 100-140 embert vizsgáltak meg.

A szemészeti szűrővizsgálatokon két év alatt csaknem kétezer telepen élő gyermek fordult meg. Szalai László csoportvezető külön összesítést készített a Nógrád megyeitelepüléseken folytatott szűrésekről. Kimutatásai szerint a hatszáz gyemekből hetvenöten voltak rövidlátók, ami esetükben azt jelentette, hogy szemüveg nélkül nem is látták a táblát. További huszonhat gyermek látásromlása következtében tévesztette a távoli számokat, huszan pedig távollátásukat korrigálandó kancsalítottak. A szülők és a pedagógusok nemtörődömsége miatt ötvenhárom gyermek egyik vagy mindkét szeme tompalátóvá vált, ők végérvényesen elveszítették az esélyt, hogy valaha is élesen lássanak.

A márciusi monori vizsgálaton hatvanhat felnőtt és gyermek szemészeti rendellenességeit állapították meg, a nekik felírt szemüvegeket a napokban osztották ki. Hat esetben hat dioptriánál is erősebb korrekcióra volt szükség, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy az érintettek már csak foltokat láttak. 

Oláh Gabika, az új szemüvegében töltött első hét után azt mondta, korábban estére összemosódtak a vonalak, azóta viszont sokat javult a helyzet, és a rajzai is szebbek. Oláh Józsefné arról számolt be, korábban elfárasztotta az esti tévézés is, új szemüvegében sokkal jobban érzi magát.
 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43