(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Programok » Tabán Integrációs Program - Monor
Programok
2008.09.01.

Tabán Integrációs Program - Monor

2004-ben civil kezdeményezésre, szolgálatunk elindította Monoron a Tabán Integrációs Programot. Egy szegény/roma telepről van szó, amely mellett nem mehettünk el segítség nélkül.
 
Adatok:
A telep területe megközelítőleg kb. 4000m2. A Bercsényi utca és a Cinka Panna utca által határolt telek, illetve az azt körülvevő utcák alkotják. A telepen közel 108 felnőtt élt, átlagéletkoruk 32 év. 143 gyermek él a Tabánban, átlagos életkoruk 7év. A telepen élő teljes népesség átlagéletkora 20 év. Az adatokból kiderül, hogy a Tabán egy jellemzően fiatal felnőttek által lakott szegénytelep, ahol sok gyermek él. A szegénytelepen összesen 60 háztartás van nálunk nyilvántartásban, az átlagos lakásméret 20 m2 ahol általában 5 fő él. A telepen található háztartások közül 11 rendelkezik vezetékes vízellátással, a többi háztartás a telep sarkán lévő egyetlen közkutat veszi igénybe. Elektromos áram 32, vezetékes gáz 4 helyen található, közcsatorna 3 háznál van.
 
 
Munkatársaink:
Jelenleg 4 fő dolgozik a telepen. A program irányítója Ispány János, a Családsegítő és Gyermekjóléti szolgálat intézményvezetője, Kiss Dávid aki a szociális munkát és a telep programjait koordinálja,  Pálfai Gyula a CKÖ elnökeként összekötő a romák és az MMSZ között, valamint Oláh Zsolt aki a telepen lévő közösségi fürdőhelység vezetője, a közmunkások irányítója, valamint iskolai összekötő.
 
Eddigi eredményeink:
A terület rendezése az önkormányzattal együttműködésben folyamatosan zajlik. A rendezetlen tulajdonviszonyokat rendkívül nehéz tisztázni. Tavaly decemberben átadásra került a Bercsényi utcában egy ikerház, ami a Szociális Minisztérium pályázatából épülhetett meg. Ez a hosszú távú területrendezés első állomása volt. A 3 év folyamán kilenc család költözött ki a telepről, és további húsz család jutott körülményeihez képest jobb lakhatási lehetőséghez, amit a lakók szociális alapon „bérelnek” a Szeretetszolgálattól.
Együttműködésben a monori önkormányzattal a telep területén működtet egy közösségi fürdőt, amely kialakításában az Európai Unió pályázata nyújtott segítséget. Ennek vezetője a Oláh Zsolt. A fürdőben 5 fő közmunkás dolgozik. 2 mosógép egész napos szolgálatban áll, illetve a 4 zuhanyozó/mosdó helyiség és két WC is a biztosítja telepen élők tisztálkodási lehetőségeit. Naponta átlagosan 130 fő veszi igénybe.  Az uniós pénzből megépült komplexumhoz tartozik egy kosárlabda-pálya is, ahol a gyermekek és felnőttek egyaránt tudnak sportolni. Ennek átadása 2007 januárjában volt.
2007 nyáron berendezésre került egy „Közösségi Ház” is, ahol eddig két jelentősebb kulturális programot sikerült megszerveznünk. Palya Bea művésznő tartott énekes mesemondó délutánt, illetve Csőtönyi István „gyöngyfűző bácsi” foglalkozott a gyerekekkel. A kisebbségi önkormányzattal együttműködve, Máltai támogatásból a rászoruló gyermekekkel többször elutaztunk Hajdúszoboszlóra, ahol csodálatos élményekkel gazdagodtunk.
2007 év végére civil összefogással, a helyi katolikus plébános és a Jézus Szíve Kistestvérek segítségével a gyerekek számára heti egy alkalommal megnyitottunk egy Játszóházat. Ez a program minden kedden kb.4 órában 60-70 gyereknek tud aktív és hasznos időtöltést biztosítani. A gyerekek szakemberek irányítása alatt fejlesztik készségeiket, integrálódnak az óvodába, bölcsődébe, iskolába.
2008 nyarán a helyi plébánia udvarán megtartottuk első napközis táborunkat, ahol 15 gyermeknek tudtunk egy héten keresztül mozgalmas napokat biztosítani. Mindennap főztünk, festettünk, agyagoztunk, rajzoltunk, sportoltunk. 


Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
2010.05.17.
Címkék
tabán   monor   szegény   roma   cigány  
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43