(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Családi nap Gyulajon
Hírek
2013.05.06.

Családi nap Gyulajon

Jó helyen jársz!

Az önkéntes orvoscsoport és a Gyerekesély Program munkatársai is várták a gyerekeket a gyulaji családi napon. Több mint 140 gyerek és felnőtt vett részt az ingyenes egészségügyi szűrésen.
 
További képekért
klikk
(6 kép)

A Tolna megyei településen a tartós mélyszegénységben élő Völgy-telepi családokat segíti az uniós komplex telep program, amelynek célja többi között a helyi szociális gazdaság megerősítése és szakképzett munkaerő képzése. A programot szakmailag a Máltai Szeretetszolgálat segíti. A Szeretetszolgálat munkatársai a telepen szerzett tapasztalataikkal és tudásukkal támogatják a program megvalósulását.


Nyúl-nak a munkáért


Gyulaj a Dél-Dunántúl, de talán az egész ország legnehezebb helyzetben lévő települései közé tartozik. A település egyik legnagyobb problémája a munka és a helyi vállalkozások teljes hiánya. A legnagyobb foglalkoztató ma az önkormányzat, a közmunka programmal.
Az egykor gazdagnak számító településen korábban mindig adott munkát a föld és a közeli erdőgazdaság, de a rendszerváltozást követően a település az elszegényesedés útjára lépett.
A mezőgazdasági hagyományok mára teljesen eltűntek, a gyulajiak többsége támogatott képzéseken tanulta meg, hogy hogyan kell zöldséget, gyümölcsöt termeszteni, gyógynövényeket szárítani, savanyítani vagy éppen nyulakat tartani. A faluban ma már 20 család tart nyulat és többen az önkormányzat tulajdonában lévő földeken dolgoznak. Az itt megtermelt zöldségek és gyümölcsök a közkonyhára kerülnek, amely a gyulaji óvodának, iskolának és idősek otthonának készít meleg ételt.
Gyulaj polgármestere 2012-ben díjat kapott az Európai Uniótól, amellyel eddigi munkáját ismerte el a Bizottság. Azok a polgármesterek kaphatták meg a kitűntetést, akik a legeredményesebben használták fel az EU forrásokat az oktatás, a foglalkoztatás, az egészségügy, a lakhatás és a közszolgáltatások területén. Most egy újabb program indul, amellyel szemben nem kevesebb a várakozás, minthogy Gyulaj ismét bekerüljön a legjobbak közé.


Völgy-telep


Több generációra visszatekintő tartós szegénység, alacsony iskolázottság, a piacképes szakma, tudás hiánya jellemzi a telepen élőket. Több olyan család is van Gyulajon, ahol sem az apa, sem az anya nem rendelkezik rendszeres munkajövedelemmel. Ezekben a családokban a legrosszabbak a körülmények, hiszen a segélyek és egyéb támogatások legtöbbször a létminimumhoz szükséges jövedelmet sem biztosítják. A komplex telep program ezen a helyzeten próbál változtatni, összetett beavatkozással.

A falu apraja-nagyja

Az európai uniós program egyik célja, hogy a kiépülőben lévő helyi szociális gazdaságot megerősítse. Ezért nagyon fontos része a programnak a képzési és foglalkoztatási eleme: kőműves és festő szakmát tanulhatják ki a résztvevők. A háztáji tartósítás képzésre pedig főként az asszonyokat várják. Nemcsak a felnőtteknek szól a program. A gyerekeket pályaválasztási tanácsadással, logopédiai foglalkozásokkal és korai fejlesztő programokkal segítik. Filmklub, ifjúsági és mama-baba klub is indul. Iskola utáni programokról a településre érkező edző gondoskodik, aki önvédelmi sportot, és fociedzést tart a fiataloknak
A Máltai Szeretetszolgálat önkéntes orvoscsoportja is többször ellátogat Gyulajra, hogy felmérje a településen élők egészségét, valamint tanácsadással és prevenciós programokkal segítse őket.


 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43