(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Egészségügyi szűrés a nyírbátori gyermekotthonban
Hírek
2013.02.26.

Egészségügyi szűrés a nyírbátori gyermekotthonban

A kelet-magyarországi országrészben több településen végzett már szűrővizsgálatokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvoscsoportja, melynek tagjai ezúttal egy nagy létszámú gyermekotthonba látogattak el. A súlyos fogyatékkal élő és árva gyermekeket nevelő nyírbátori intézetben két napon át mintegy kétszáz gyermeket vizsgáltak meg. A szűrésről Szalai László, az orvoscsoport vezetője írt személyes benyomásait is tükröző beszámolót.
 
További képekért
klikk
(3 kép)

„Az iskolaorvos nélkül működő intézmény lakói felé különös figyelemmel fordultunk. A gyermekek kötelező ellátási szintje a csecsemő- és kisgyermekkori oltások beadásában, valamint szerencsésebb esetben a lelkiismeretes nevelőszülők által forszírozott szakorvosi ellátásban merül ki. Az állandó egészségügyi háttér biztosítása a megváltozott fenntartói szerepek miatt, mára állami feladattá lett, de egyelőre még nem érkezett orvos az intézménybe. A több éve tartó hiányosságok eredményei aggasztóak: kétszáz gyermek közül csupán kettőnek nincsenek szuvas fogai, a gyermekek közel tíz százaléka tompalátó.

A korábbi orthopéd szakorvosi ellátás alkalmával elkészítetett és alkalmazott gerincrögzítő több gyerek esetben tovább rontott a helyzeten. A zárt gyermekközösségekben gyakran megjelenő áldozat-problémák kibontására klinikai pszichiáterünk hívta fel a pedagógusok figyelmét, további konzultációkat javasolva. A program kapcsán közel ötven szemüveget (köztük egy tizenkilenc dioptriásat!) készítünk és juttatunk el a nyírbátori gyermekeknek. Az intézet lelkes gyógypedagógusai szeretetükkel és szakértelmükkel voltak segítségünkre a vizsgálatok során.”

 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43