(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Mit talált az orvoscsoport a telepen?
Hírek
2011.03.24.

Mit talált az orvoscsoport a telepen?

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvoscsoportja március elején a monori cigánytelepen végzett szűrővizsgálatot. A négyszáz helyi lakos közül százan vettek részt a különböző szűréseken, melyek eredménye ismét alátámasztotta, hogy a telepeken élő emberek egészségügyi állapota elhanyagolt. A csoport első alkalommal végzett fogászati szűrést, ennek eredményéről külön összesítést készített dr. Jáky Renáta. Fontosabb megállapításai itt olvashatók.
 
További képekért
klikk
(3 kép)

A 2011 márc. 05-én a monori telepen végzett fogászati szűrés eredményei a következők. A felmérést közel 100 emberen végeztük, egyharmaduk gyermek volt. A vizsgálat mellett felmérést is végeztünk. Előre összeállított kérdőíven rögzítettük, hogy milyen gyakran járnak fogorvoshoz, mik a fogmosási szokásaik. A dohányzásra és az alkoholfogyasztásra is rákérdeztünk. Ezután klinikai vizsgálattal rögzítettük fogazatuk állapotát.

Az eredményekből megállapíthatjuk, hogy nagyon ritkán járnak fogorvoshoz, akkor is elsősorban foghúzásra, ritkán tömésre. Fogat nem mosnak rendszeresen, egy részük sosem, kirívó esetnek számít a napi fogmosás.
Ennek köszönhető, hogy a fogkő előfordulása az életkorral egyre nő. A fogszuvasodás és a foghiány előfordulásának mérésére használjuk a DMF-indexet, vagyis a szuvas(decayed), hiányzó(missing), tömött(filled) összegéböl számolt átlagértéket. Az életkor előrehaladtával ez az érték ugrásszerűen megnövekedett.

A vizsgálat után a gyerekeket a helyes fogmosási technikára is megtanítottuk.Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43