(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » A monori telep gyerekeivel lépett fel a Szakcsi Gipsy Band
Hírek
2014.01.20.

A monori telep gyerekeivel lépett fel a Szakcsi Gipsy Band

A Szakcsy Gipsy Jazz Band a monori cigánytelepen élő gyerekekkel lépett fel január 18-án a városi Vigadóban. A gyerekek nyár óta egy különleges, újszerű program keretében tanulnak hegedülni és csellózni.Az eseményről a Magyar Kurír honlap tudósított.
 

A Szakcsy Gipsy Jazz Band a cigánytelepen élő gyerekekkel lépett fel január 18-án a monori Vigadóban. Nem véletlenül: ezek a gyerekek nyár óta egy különleges, újszerű program keretében tanulnak hegedülni és csellózni.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Tabán programja keretében, komoly előkészítő munkák után tavaly nyáron elkezdődött a Szimfónia Program. Első lépcsője ez egy nagyszabású kezdeményezésnek: a szociálisan leginkább hátrányos helyzetű gyerekeket a klasszikus zene segítségével megtanítani a közös munka szépségére és örömére, a kitartásra.

Zenészek, politikusok, tanárok, szerzetesek, szakmában jártas és járatlan érdeklődők közös gondolkodása után született meg a döntés: a monori cigánygyerekek között valósulhat meg először a program. Lelkes, önkéntes zenetanárok vállalták, hogy naponta kijárnak a telepre és a kezdeti káoszból igyekeznek összhangot teremteni.

A Máltai Szeretetszolgálat és a Monori Hegyessy Lions Club közös szervezésében megvalósult koncert bizonyítja: sikerült. Bátki Márton programvezető elmondta: a cél elsősorban nem a profizmus, hanem az együtt zenélés, az értelmes elfoglaltság a hétköznapokban. A modellként szolgáló, venezuelai El Sistema módszer célja, hogy a zene mint szociális eszköz segítségével nevelje a hátrányos helyzetű gyerekeket. Magyar adaptációja, a Szimfónia Program első komoly bemutatója is erről tett tanúbizonyságot: a gyerekek felkészültak voltak, izgultak, figyeltek a tanáraikra, örömmel zenéltek együtt. Szakcsi Lakatos Béla is nagy lelkesedéssel készült a koncertre, ám betegsége miatt sajnos kénytelen volt lemondani. Társai viszont helyt álltak, a szervezők meghívták zongorázni tanítványát, Jáger Bandit, aki Rostás Csabával és Rostás Mónikával együtt valódi élményt nyújtottak a közönségnek hangulatos, magával ragadó zenéjükkel.

A tudósítás a Magyar Kurír honlapon jelent megKapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Monor  
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43