(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Nagyüzemben dolgozik az orvoscsoport
Hírek
2012.06.12.

Nagyüzemben dolgozik az orvoscsoport

Sorra járja a rászoruló emberek lakóhelyeit a Máltai Szeretetszolgálat Nemzetközi Missziós Orvoscsoportja, az utóbbi hetekben az ország több településén is megfordultak, de nem feledkeztek meg a moldvai csángóknak ígért szűrővizsgálatok folytatásáról sem, ezúttal Pusztinába látogattak. Ottani tapasztalataikról Szalai László, a csoport vezetője küldött képes beszámolót.
 
További képekért
klikk
(8 kép)

Pusztinai tükör

A moldvai csángóvilág közepében, Pusztinában, és a közeli Frumószán nemzetközi orvoscsoportunk „Vedd fel és láss!” programjának újabb állomását teljesítette. A legautentikusabbnak tartott csángó közösségek óriási érdeklődéssel voltak megjelenésünk felé: mintegy kétszázötven gyermek és felnőtt ülte-várakozta végig türelemmel a vizsgálatokat.

Az ellátás szükségességét leginkább olyan, korábban megtapasztalt tények támasztották alá, mint, hogy az itt élők zömét orvos még sohasem vizsgálta, és a felnőttek többsége sem tudott az általunk talált alapbetegségeiről: így ma Moldvában gondozatlan cukorbetegséggel és gyógyszerelés nélküli, nem kontrolállt magas vérnyomással sokan élik mindennapjaikat.

A gyermekkortól földeken, mezőkön munkát végző emberek szoláris bőr- és szemkárosodása igen magas arányban mutatkozott, melyek adekvát gyógyítása a magas ellátási díjak miatt az emberek számára elérhetetlen. Fogászat legközelebb a megyeszékhelyen, az ötven kilométerre eső Bákóban van, mely kellő távolság ahhoz, hogy fogászati vizsgálataink során ép fogazatú gyermeket nem találtunk. A „Vedd fel és láss!” programunk kapcsán mintegy száz szemüveg készül el, melyek a Máltaiak ajándékaként szolgálják majdan a csángó gyermekek éleslátását.


Az orvoscsoport pusztinai látogatásáról interjúkkal kiegészített hangulatos tudósítást készített a Csángórádió, az anyag   ide kattintva meghallgatható.

 


 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43