(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Orvosmisszió Pakisztántól Csángóföldig
Hírek
2014.03.24.

Orvosmisszió Pakisztántól Csángóföldig

A Máltai Esték rendezvénysorozat márciusi előadásán dr. Szalai László szemészorvos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi missziós orvoscsoportjának vezetőjével ismerkedhettek meg az érdeklődők. Az orvoscsoport több mint 15 éve végez hiánypótló tevékenységet Magyarország leszakadó településein, valamint a Kárpát-medence magyarok lakta vidékein. A máltai orvosok ott voltak a Pakisztánban és Indonéziában bekövetkezett földrengéseknél, jártak a háború sújtotta Libanonban is.
 

A csoport kizárólag önkéntesekből áll, akik általában hétvégén, vagy szabadságuk alatt segítenek. A munkában 11 orvos vesz részt, ők 11 különböző szakterületet képviselnek. A sátrakban berendezett „rendelőkben” általában egyszerű vizsgálatokat végeznek: vérnyomás, vércukor, szemvizsgálat zajlik, de nagy hangsúlyt fektetnek a mentálhigiénés állapot felmérésére is, hiszen a csoportban vannak pszichológusok, és meseterapeuták is. Nagyon fontos, hogy a vizsgálaton túl lehetőség szerint el is látják a betegeket. Az életmódból fakadó betegségek többnyire a szegénység számlájára írhatók, de igyekeznek abban is segíteni, hogy megmondják, mi az, amin a körülmények ellenére is lehet változtatni. A legújabb, szájhigiénés programban például a gyerekeket megtanítják fogat mosni. A program eddigi szomorú tapasztalata, hogy a vizsgált gyerekek 90-95 százaléka elhanyagolt, szuvas fogazatú.

Az orvoscsoport Magyarország minden kistérségét felkeresi. Mostoha körülmények között is elvégzik a vizsgálatokat, nem akadály például, ha nincs a faluban orvosi rendelő, vagy bármilyen felszerelés hiányzik.
Dr. Szalai László, az orvoscsoport vezetője 1997-ben csatlakozott a Szeretetszolgálathoz. „A munkám kezdeti időszakában jött egy felkérés, ami nagyon váratlanul ért: csöngött a telefon és Győri-Dani Lajos alelnök hívott, hogy van-e útlevelem? Az igenlő válasz után elmondta, hogy akkor másnap Pakisztánba kellene menni. A hírekből tudtam, hogy Pakisztánban földrengés volt, egy szemorvosnak ez óriási kihívás volt. Fél év múlva már Indonéziában találtuk magunkat egy másik földrengésen, majd Libanonban egy háborúban.”

A külföldi missziókkal párhuzamosan a hajléktalan emberek gyógyítása is megkezdődött. „Egy nagyon érdekes problémát vetett fel a Miklós hajléktalanszálló portása” – idézte fel az előzményeket dr. Szalai László. „Azt mondta, a hajléktalanoknak nincsen gyógykezelése Budapesten, de van egy szakállas ember, Eőry Ajándok, egy nagyon lelkes akupunktúrás szakember, találkozzam vele.” Nem sokkal később egy lelkes csapat szerveződött, amely az óbudai szállóról kiindulva sorra látogatta a város különböző pontjain utcán élő a hajléktalan embereket, akik korábban semmilyen orvosi ellátáshoz nem jutottak.

A csoport legismertebb tevékenysége a rászorulók szemüvegeinek elkészíttetése. A korábbi Vedd fel és láss, valamint a jelenlegi Látás ajándékba programok során gyerekek és hajléktalan emberek számára készítenek szemüvegeket. A vizsgált gyerekek 20 százaléka rosszul lát, látásuk korrigálásra szorul. A szemüvegek Budapesten 4-5 nap alatt elkészülnek, majd a rövid időn belül meg is kapják azokat tulajdonosaik. Eddig már több mint 3000 szemüveg készült el, ezek összesített értéke közel 40 millió forint, amit döntő részben felajánlásokból, támogatásokból sikerült finanszírozni.

Az előadás bevezetőjében, majd az előadás után kérdésekre válaszolva Vecsei Miklós a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke elmondta, hogy az orvoscsoport munkája közben ugyanazt a csodát éljük meg, mint amikor Jézus a vaknak visszaadta a látását. Hozzátette, hogy a Látás ajándékba program kulcsmomentuma véleménye szerint az, hogy a gyerekek választhatják ki szemüvegükhöz a keretet. Tapasztalatai szerint leghatékonyabbak azok az események, amikor a vizsgálatok a gyerekesély programban szereplő mozgó játszótér programjaival együtt zajlanak. Az orvoscsoport tevékenységének legfőbb erejét az alelnök abban látja, hogy nem csak szűrés van, ahol megmondják, hogy mi a betegség, hanem elkezdenek gyógyítani is.
 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43