(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Máltai programok a nemzeti ünnepen
Hírek
2011.08.12.

Máltai programok a nemzeti ünnepen

A Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi missziós orvoscsoportja is bemutatkozik augusztus 19-én és 20-án a nemzeti ünnep alkalmából a budai rakparton nyíló Magyar Ízek Sétányán. A rendezvény bevételeinek 25 százalékát a moldvai csángók látásjavítására indított máltai program támogatására ajánlották fel. A programot több média is népszerűsíti. Huszadikán délután a korábbi hagyományoknak megfelelően a Szeretetszolgálat is részt vesz a Szent István Bazilika előtti szentmisén és az ünnepi körmeneten.
 

Az állami ünnepség rendezvényei között, a budai rakparton a Clark Ádám tér és a Bem tér közötti szakaszon felállított sátrak egyikében 19-én és 20-án délelőtt 10 órától a Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi missziós orvoscsoportja várja az érdeklődőket. A Magyar Ízek Sétányán lesz kapható az ország tortája, amelyből 15-20 ezer szeletet készítenek azonos recept alapján az résztvevő cukrászdák. A sétányon befolyó bevételek 25 százalékával a Máltai Szeretetszolgálat moldvai csángók körében meghirdetett, 2012-ben induló egészségmegőrző programját támogatják. Ennek részleteit és hátterét Vecsei Miklós alelnök augusztus 10-én a Parlamentben, a kormányszóvivői tájékoztatón ismertette. (A programról itt olvashat.)

(A szóvivői tájékoztató után Vecsei Miklós a Hír Tv vendége volt, a beszélgetés innen is elérhető).

(A máltai orvoscsoport csángóföldi útján készült kisfilmet itt nézheti meg.)

Az augusztus 20-i állami programok:
„Együtt az ország!” szlogennel rendezik meg az államalapítás ünnepét, melynek rendezváényei idén már augusztus 19-én megkezdődnek. A hivatalos ünnep nyitóeseménye az augusztus 19-én 10 órakor kezdődő Magyar Ízek Sétánya, és az állami kitüntetéseket is 19-én délután adják át.

Augusztus 20-án a Parlament előtti zászlófelvonás után, reggel 9 és délután 6-között nyílt nap lesz az Országházban, ahova előzetes regisztráció sem szükséges.

A programok között változatos családi rendezvények szerepelnek és történelmi vízi és légi parádét is lesz a Dunán. A vízi parádé a történelmi korokat idéző hajók felvonulásával kezdődik. A Budai várban rendezik meg immár sokadik alkalommal a Mesterségek Ünnepét, ahol felelevenítik a Szent István-napi aratóünnepet, a Clark Ádám téren pedig ökumenikus szertartás keretében áldják meg az új búzából készült kenyeret. Ezt követően díszes aratómenet indul a térről a Szent István Bazilikához, ahol Erdő Péter prímás,Budapest-Esztergomi érsek is megáldja a kenyeret.

Idén az előző évek gyakorlata szerint rendezik meg a Szent István Bazilika előtt a szentmisét és az azt követő Szent Jobb-körmenetet Az ünnepi mise délután 17 órakor veszi kezdetét.

A tűzijáték 21 órakor kezdődik és nemcsak Budapesten, nemcsak hanem Baján és Debrecenben is lesz
Az állami ünnep részletes programjai az augusztus20.kormany.hu címen elérhetők.

 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43