(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Gyulajon és Bátonyterenyén járt az orvoscsoport
Hírek
2011.09.14.

Gyulajon és Bátonyterenyén járt az orvoscsoport

Bátonyterenyén és Gyulajon folytatta a hazai nyomortelepeken végzett szűrővizsgálatát a Máltai Szeretetszolgálat orvoscsoportja. Szalai László, az orvoscsoport vezetőjének beszámolója.
 

Orvoscsoportunk az elmúlt hetekben a Máltaiak „Jelenlét programjához” nemrég kapcsolódó két település: Gyulaj és Bátonyterenye telepeinek egészségügyi szűrését végezte. A megjelenő, mintegy kétszáz gyermek és felnőtt olyan ellátásban részesült, amit ezidáig soha nem tapasztalhatott.

A programvezetők előzetes felmérései alapján, a két helyszínen kissé eltérő felállásban és módon jelentünk meg. Míg a gyulajiak tüdőszűrése is házhoz érkezett, és a gyermek orthopédusunk hasznos tanácsokkal látta el a szülőket, addig fogorvosunk a fogmosás és a szájápolás praktikumait tanította, bőrgyógyászunk a gyermekek körében gyakori gyulladásos és fertőző bőrbetegségek kezelési útmutatásával segítette a szülőket. Terenyén hasi sebészünk és a Debreceni Universitas mentálhigiénés csoportja színesítette ellátási palettánkat. A szemorvosi vizsgálatok a szokásos módon hatottak: a mintegy százhúsz, azóta már részben elkészült szemüveg mind a gyermekek, mind a felnőttek körében nagy boldogságot okozott. A szokásos alapvizsgálatok (ún. triage- vizsgálatok) kapcsán nagy arányban szűrtünk ki hypertoniás és diabeteszes betegeket, éles hallású gyermek kardiológus szakorvosunk pedig finom szívzörejekkel élőket emelt ki, az egyébként koránt sem csendes sátorkórházunkban.

A fenti két település egészségügyi szűrésével a telepes munkáink első szakaszának végére értünk: a nyolc, mélyszegénységben élő közösség általános és speciális szakorvosi vizsgálataival fontos, nem egy esetben életmentő jelentősséggel bíró információkat nyertünk.Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43