(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Derék Jankó Mesetábor csángó gyerekeknek
Hírek
2014.08.08.

Derék Jankó Mesetábor csángó gyerekeknek

Első alkalommal rendeztek meseterápiás művészeti élményprogramot a moldvai csángó gyerekeknek. A Derék Jankó Mesetábor a külföldön dolgozó szülők távollétében felcseperedő, nyelvi és kulturális elszigeteltségben élő csángó gyerekek számára szerveztek többnapos nyári programot máltai önkéntesek.
 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat visszatérő vendég a moldvai csángóknál, az önkéntes orvoscsoport számos alkalommal keresi fel a falvakat, szűrővizsgálatokkal, egészségőrző programokkal, adományként csináltatott szemüvegekkel járják a településeket. Ezen a nyáron három faluba – Lészpedre, Lábnyikba és Magyarfaluba – látogattak el, ahol a szakorvosok több, mint száz beteget vizsgáltak meg. A fog- és szájhigiénés, szemorvosi, optikai, neurológiai és általános orvosi vizsgálatok életkortól függetlenül zajlottak, a legifjabb páciens mindössze pár hónapos volt, a legidősebb beteg pedig nyolcvan éves is elmúlt.

A máltai orvosok felfigyeltek arra, hogy az egyébként nyelvi és kulturális elszigeteltségben élő csángó magyar településeken sok gyereket nagyszülők vagy idősebb rokonok nevelnek, a keresőképes generációk ugyanis távoli országokban dolgoznak. A több szempontból hátrányos helyzetűnek tekinthető gyerekek számára meseterápiás élménytábort szerveztek júliusban. Ez volt a Derék Jankó mesetábor amely dr. Szalai László, az önkéntes orvoscsoport vezetője, Kecskés Karina színművésznő, Dr. Balázs Péter művésztanár és Tátrai Vanda kézműves oktató együttes munkájának köszönhetően valósult meg, a gyimesi Muhos patakán.

A hatnapos tábor gazdag programot kínált a gyerekeknek, volt kézműves foglalkozás, kirándulás, táncház, a tábor végén pedig „jóság érdemrenddel” jutalmazták a gyerekeket. A Derék Jankó tábor a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület és a Farkaskő Noszvaji Barlang Művésztelep Egyesület Meseút programjának együttműködésével jött létre.

A mesetáborról készült 13 perces videó itt megtekinthető.

A mesetáborról további részletek ittKapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43