(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Ajándékozzunk játszóteret!
Hírek
2011.03.31.

Ajándékozzunk játszóteret!

Az erdélyi, Bethlenszent-miklósi óvoda kopár udvarán építendő játszótérhez keres támogatókat a Máltai Szere-tetszolgálat Észak-Magyar-országi Régiója. Az óvodába hatvanegy gyermek jár, közülük harmincan magyarok. A miskolci központú régió aktívan támogatja az erdélyi magyarságot, utoljára múlt év decemberében vittek adományt a településre, akkor küküllővári és boldogfalvai kisdiákok magyar tagozatú iskolába történő bejárását tették lehetővé, mivel erre szülőfalujukban nem nyílt lehetőség.
 

Hat évre visszatekintő hagyománya van annak, hogy az Észak-Magyarországi Régió rendszeresen és következetesen támogatja a határon túli magyarokat, elég, ha a minden évben más helyszínen megrendezett Összetartozunk Máltai Ifjúsági Tábor megszervezésére utalunk. Játszótér építésére sem első alkalommal vállalkoznak, 2006-ban Vizántán kialakítottak már egyet.

Korábbi akcióik nyomán kialakult kapcsolataiknak köszönhetően múlt év Pünkösdje előtt szereztek tudomást arról, hogy Küküllővárról és Boldogfalváról tizenkét magyar kisdiák szeretne a bethlenszentmiklósi iskola magyar tagozatán tanulni, mivel szülőfalujukban ezt nem tudják megtenni. A pedagógusok egy időben saját kocsijukkal vittékbe a magyar tagozatos iskolába a gyerekeket, később Hollandiából kaptak egy kisbuszt, ám üzemeltetésére nem volt pénzük, az önkormányzat pedig nem támogatta a gyerekek utaztatását. A szülők végül a miskolai máltai szervezettől kértek támogatást. A biztosítás befizetésére,  a jármű javítására és a 2010-2011-es tanév üzemanyag költségeire 2000 euróra volt szükségük.

A régionális szervezet tavaly októberben gyűjtést szervezett azért, hogy tizenkét erdélyi magyar gyermek az anyanyelvén tanulhasson ebben a tanévben is. Szekeres Gábor régionális titkár tájékoztatása szerint magánszemélyek és munkahelyi közösségek egyaránt adakoztak, és Szent Miklós ünnepére összegyűlt a szükséges összeg. Az adományt a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Giumnázium tanulóiból álló csoport vitte el az erdélyi gyerekeknek.

Ekkor figyeltek fel arra, mennyire kietlen és sivár a bethlenszentmiklósi óvoda udvara. Az intézménynek egyáltalán nincsenek szabadtéri játékaik. Ekkor született az elhatározás, hogy 2011-ben a legkisebbeknek visz ajándékot a Miskolc központú régionális szervezet, és játszóteret épít a gyerekeknek. Az óvodások száma 61, közülük harminc gyermek magyar.

„A játszótér építésével minden, a településen élő kisgyermeknek felhőtlen pillanatokat szeretnénk okozni, egyúttal azonban az anyaországtól elszigetelten élő magyarságért is kinyújtani a kezünket, és tenni azért, hogy az asszimilációs folyamatokat lelassítsuk azzal, hogy kifejezzük: összetartozunk” – fogalmaz a gyűjtést szervező levelében a regionális szervezet vezetése, amely június 9-én szeretné átadni az új játszóteret Bethlenszentmiklóson.
 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43