(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Útkereső kísérlet idős emberekért, fogyatékkal élőkért
Hírek
2012.07.03.

Útkereső kísérlet idős emberekért, fogyatékkal élőkért

Idős emberek, mozgásukban korlátozott és fogyatékkal élő emberek önálló életvitelét segítő új megoldásokat keres egy nemzetközi program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az idős nemzedék és a „sérülékeny lakosság” ellátásának megújítására hároméves projektet indított az Európai Unió Közép-Európai Transznacionális Program. Magyarországot a Máltai Szeretetszolgálat és a debreceni önkormányzat képviseli.
 


Idős emberek, mozgásukban korlátozott és fogyatékkal élő emberek önálló életvitelét segítő új megoldásokat keres egy nemzetközi program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Az idősödő nemzedék életminőségének megőrzése, a fogyatékkal élő és mozgássérült emberekről való gondoskodás Európa-szerte egyre súlyosabb társadalmi problémát jelent. A kontinens lakossága öregszik, a korábban kialakult szociális ellátórendszerek egyre nehezebben birkóznak meg feladataikkal, miközben a demográfiai változások, a generációk közötti elidegenedés, a gondoskodásra szoruló népesség marginalizálódása egyre nagyobb kihívásokat jelentenek. Európa számos országában „sérülékeny lakosságnak” nevezik az olyan csoportokat, mint a fogyatékkal élők vagy a mozgásukban korlátozott emberek. Fontos cél, hogy közülük minél többen minél élhessenek megszokott környezetükben, saját igényeik szerint a lehető legkisebb mértékben mások gondoskodására szorulva.

Az idős nemzedék és a „sérülékeny lakosság” ellátásának megújítására hároméves projektet indított az Európai Unió Közép-Európai Transznacionális Program. Ennek keretében olasz, német, cseh, szlovén, szlovák és magyar szervezetek közösen keresnek új megoldásokat a társadalmi kihívásokra. A résztvevő partnerek között akadémiai intézetek, civil és állami szervezetek, szociális ellátók és érdekvédelmi szervezetek is megtalálhatók, Magyarországot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és Debrecen Város Önkormányzata képviseli. A Máltai Szeretetszolgálat az elmúlt két évtizedben számos újítást vezetett be, a karitatív szervezet hozta létre a jelzőrendszeres idősgondozást, nyitotta meg az ország első gyógyászati segédeszköz kölcsönzőjét és tolókocsi műhelyét, az utóbbi években pedig az ugyancsak egyedülálló Idősbarát lakásprogramját hirdetette meg. A nemzetközi program keretében lehetőség nyílik arra, hogy a bevált módszereket más országokban is kipróbálhassák, a mások jó gyakorlatait pedig Magyarországon is meghonosítsuk.

A HELPS program elnevezése (Housing and Home-care for Elderly and Vulnerable People and Local Parnership Strategies in Central European Cities - Lakhatási és gondozási megoldások az idős és sérülékeny lakosság számára, valamint helyi partnerségi stratégiák közép-európai városokban) a kitűzött célokat is egyértelművé teszi: az idős és „sérülékeny” lakosság társadalmi integrálása, leszakadásuk megakadályozása, magasabb színvonalú életminőség megtartása.

A munka kutatással kezdődik, a résztvevő országok egységes módszertani alapokon nyugvó felmérést készítenek a jelenlegi helyzetről, összesítik az elmúlt időszak demográfiai változásait, elemzik az érintettek lakhatásával és gondozásával kapcsolatos politikai szándékot, a jogszabályi és finanszírozási hátteret, és a helyi jó gyakorlatok összegyűjtésével országonként helyzetfeltáró jelentést készítenek. A következő szakaszban új, innovatív megoldásokat dolgoznak ki, amelyeket kísérleti program során tesztelnek. A tapasztalatok összesítése után a projekt ajánlásokat fogalmaz meg a tagországok és az Európai Unió döntéshozói számára

A hároméves projekt költségvetése több mint 2,6 millió euró. A költségek 95 százalékát uniós támo-gatás és tagállami társfinanszírozás fedezi. A projekt az Európai Unió – Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, a Central-Europe Program társfinanszírozásával valósul meg (www.central2013.eu). A HELPS program 2014. szeptember 30-án zárul.
 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
HELPS   program  
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43