(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Kaposfői találkozások
Hírek
2013.09.24.

Kaposfői találkozások

Uniós forrásból létesített közösségi házat adtak át szeptember 21-én a Somogy megyei Kaposfőn. A házat a Vadászdomb néven ismert településrész roma lakossága használatba. Az átadó ünnepség alkalmat teremtett arra, hogy a térségben élő romák felemeléséért hosszú évek óta dolgozó Somos László kaposfői plébános tevékenységére irányuljon a figyelem.
 
További képekért
klikk
(5 kép)

Somogy több kistelepülésén szinte teljesen megszánt a közösségi élet, nincs már óvoda, sem alsó tagozat, nincsenek közösségi terek, ahol a fiatalok találkozhatnának egymással - adott rövid helyzetképet a Kapos TV tudósításában Nagy Katalin, a Kadarkúti-Nagybajomi Többcélú Kistérségi Társulás projektvezetője.

A kistérségben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével zajló gyermekesély program során uniós támogatásból tizenhárom helyen alakítottak ki gyermekházakat, ifjúsági pontokat és közösségi tereket. Az egyik új intézményt szeptember 21-én Kaposfőn adták át. A közösségi ház reggeltől estig nyitva tart, délelőtt kismamákkal találkoznak az itt dolgozó szociális munkások, lesz baba-mama klub, délutánonként pedig fejlesztő pedagógusok foglalkoznak a gyermekekkel.

 

A közösségi épületet megáldotta Balázs Béla megyéspüspök, aki ünnepi beszédében kiemelte: a szeretetnek fontos szerepe lesz a közösségi házban, ezt itt mindenki gyakorolhatja.

A településen megdöbbentő szegénységben élő roma közösség felemeléséért hosszú évek óta végzi áldozatos munkáját Somos László plébános. Somos atya beszédében kitért a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársaira is. A telepeken zajló Jelenlét program egyik meghatározó személyiségével, Lőrincz Norberttel való találkozásáról azt mondta: emlékszik a napra és az órára is, mert az a találkozás megváltoztatta az életét, amiért köszönetet kell mondania.

A kistérségben dolgozó máltai munkatársak egyike így idézte fel az átadó ünnepség eseményeit:  "Mindenki felhúzta a legszebb ruháját, a családok teljes létszámmal jöttek el. A szépen felújított és célszerűen kialakított ház mellet színpad volt, ahol nagy volt a készülődés. Nem a helyiek próbáltak, hanem a néhány km-el távolabb élő Baglas pusztaiak. Azok, akik talán szerencsésebbek, mert évek óta van közösségi házuk, ami tényleg az övék, nekik már sok mindenük van, ami remélhetőleg idővel itt is kialakul. Az ő dalukkal és táncukkal kezdődött a program. Ezután a Püspök Úr misét tartott, végtelen tisztelettel, szeretettel, pátosz nélkül beszélt, majd megáldotta a házat. A megszólalók talán kicsit elérzékenyülve is tisztelettel adózva szóltak Somos atya személyéről és munkájáról. ... Azok a cigányemberek, akiknek a ház épült és akikért atya és kis csapata dolgozik, köszönetképp készítettek egy képet (igazi naiv cigány festészet, kb. 50x100 cm-es vászonfestmény), átadták atyának, aki könnyek közt egyenként mindenkit megölelt..."

 A Kapos TV tudósításaKapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43