(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Veszélyes lehet, ha türelmi zónák jönnek létre
Hírek
2013.09.11.

Veszélyes lehet, ha türelmi zónák jönnek létre

Az Inforádió Aréna című műsorának vendége volt Vecsei Miklós

Minden utcán élő ember problémájára választ kell találni – jelentette ki az Inforádió Aréna c. műsorának szeptember 6-i adásában Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, aki szerint jó lenne elkerülni, hogy önkormányzati rendeletek következtében hajléktalan türelmi zónák jöjjenek létre a nagyvárosokban.
 

Hlavay Richárd, a rádió riportere elsőként arról kérdezte a Szeretetszolgálat alelnökét, mi az álláspontja a fővárosi önkormányzat egy tervezett rendeletéről, amely meghatározná, hol nem tartózkodhatnak hajléktalan emberek. Vecsei Miklós felidézte az Alkotmánybíróság korábbi határozatát, amely világosan kimondta, hogy a szociális problémákat szociális eszközökkel kell megoldani. De az Alkotmánybírósági határozatban indirekt módon az is benne van, hogy a fővárosi vagy a kerületi rendeletek megszületése után „türelmi zónák” jöhetnek létre a nagyobb városokban, ami meglehetősen sok veszélyt rejt magában. Ezeknek a „türelmi zónáknak” elsősorban a politikai hatásaival lehet számolni, hiszen választási év lesz, ennek ellenére jó lenne elkerülni a kezelhetetlen helyzeteket, és minimális konszenzusra jutni. A Fővárosi Közgyűlés a közeljövőben kíván rendeletet alkotni a kérdésről, és az alelnök szerint akármilyen rendelet születik, akár a preambulumban is, de hitet kell amellett tenni, hogy a főváros továbbra is arra törekszik, hogy minden utcán élő ember problémájára választ adjon, és az emberi élet védelme élvezzen prioritást.

A jelenlegi helyzet lehetséges megoldásával kapcsolatban az alelnök kiemelte, hogy nagyon fontos, hogy a problémára nyugodtan és higgadtan végiggondolva jó válaszokat adjunk. Az lenne a legfontosabb, hogy most már akkor nézzük meg, mi ellen is harcolunk? Mert abban egyetértés van, hogy az utcai hajléktalanság összeegyeztethetetlen az emberi méltósággal. De összességében a hajléktalanság ellen nem lehet harcolni, mint ahogyan általánosságban a betegség ellen sem. Az egyes helyzeteket kell megérteni, és diagnózisokat felállítani, amelyekben meghatározható, hogy az eset megoldásának kulcsa a mentősök, a szociális munkások, a közterület-felügyelők, vagy éppen a rendőrök kezében van-e. Az alelnök szerint azok, akik igazán irritálják a közvéleményt és a politikát, mindössze néhány százan vannak, de őket látják meg a legtöbben. Arra a kérdésre, hogy ezzel a néhány száz „nem együttműködő” emberrel az ellátórendszer miért nem tud mit kezdeni, Vecsei Miklós elmondta, hogy véleménye szerint a források elosztásán, differenciálásán kellene elsősorban változtatni, hiszen a jelenlegi rendszerben minden ellátást igénybe vevő gondozására azonos összeg jut. Az intézmények ugyanazt a forrást kapják egy előre köszönő hajléktalan ember ellátásáért, mint egy alkoholbeteg, agresszíven viselkedő, a vizeletét tartani nem tudó beteg ellátásáért. Diagnózisok felállításával, az ellátásnak a hajléktalan ember aktuális és speciális igényeihez való megfeleltetésével sokkal több eredményt érhetnénk el. Minden utcán élő ember problémájára választ kell keresni – hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy a szabálysértési törvény helyi szintű alkalmazása során előfordulhat-e, hogy a fővárosi önkormányzaton kívül a kerületek is alkotnak rendeleteket, melyeknek eredményeként sehol sem tartózkodhatnak hajléktalanok, az alelnök elmondta, hogy az Alkotmány ebben a kérdésben is világosan fogalmaz, amikor a közterület egyes részeiről beszél, tehát jóformán lehetetlen lesz mindenhonnan kitiltani a hajléktalan embereket.

Az interjú második felében a rezsicsökkentésről és a magáncsőd intézményéről beszélt Vecsei Miklós. Az interjúban elmondott véleményét az Inforádió utóbb önálló hírként is megjelentette honlapján, az alábbi szöveget onnan idézzük:

Jó lett volna, ha a 10 százalékos rezsicsökkentést előrefizetős rendszerhez köti a kormányzat, vagy ha legalább a második körös mérséklést feltételekkel vezetnék be. Ez igazságosabb rendszert eredményezne - fejtette ki Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

A máltai szeretetszolgálat azt szerette volna, hogy - ha már az első tíz százalékos rezsicsökkentési döntés megszületett - , legalább a második tíz százalékot kössék előre fizetéshez. Vagyis azoknak mérséklődjenek a terhei, akik a szolgáltatást előre kifizetik. Ez ugyanis további csökkenéseket hozna - mutatott rá Vecsei Miklós.

A gyakorlatban ugyanis azt látni - tette hozzá az alelnök -, hogy ahol el tudták terjeszteni az előrefizetős órákat, ott akár 10-20-30 százalékkal is visszaesett a fogyasztás, mivel racionalizálták szokásaikat a szolgáltatásokat igénybe vevők. Ráadásul ez a megoldás igazságosabb is, hiszen ha mindenkinek egységesen csökkentik a költségeit, az a nagyfogyasztók számára kedvezőbb - jelezte.

Vecsei véleménye szerint az előrefizetéses megoldásra nagyon sokan áttértek volna a kisfogyasztók közül, ami hatalmas haszonnal is járt volna, hiszen jelenleg 100 milliárd forint közelében járnak a szolgáltatói kintlévőségek.

Ezt a spirált el lehetne vágni a rezsicsökkentés és az előrefizetéses rendszer összekapcsolásával, ám úgy tűnik, a következő rezsicsökkentést is feltétel nélkül fogják bevezetni - jegyezte meg a szeretetszolgálat alelnöke.

Vecsei Miklós a magáncsőd intézményének bevezetését illetően azt mondta: ez a nagy tömeg egy szeletére hozhat megoldást.
Az alelnök szerint a rendszert egyszer kell jól felépíteni, aminek a sietség nem tesz jót. Ráadásul még mindig nem tudni, mi lesz a bankokkal kötött szerződések felülvizsgálatával.

Amíg nem dől el, mi lesz az érintett több százezer ember sorsa, addig nagyon nehéz lesz továbbhaladni - hangsúlyozta Vecsei.

Úgy vélte: a Nemzeti Eszközkezelőt kellene először ellátni szociális munkásokkal, s ott feltérképezni, hogy a családoknál hol vannak problémák. E tapasztalatok alapján kellene felépíteni a családi csőd intézményét.

 

A teljes interjú itt meghallgatható:

 Az Inforadió híre pedig itt olvasható.


 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43