(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » A hajléktalan ellátás pénze (médiaszemle)
Hírek
2011.10.18.

A hajléktalan ellátás pénze (médiaszemle)

Október 17-én több százan demonstráltak a Kossuth-téren a hajléktalan embereket sújtó újabb szigorítások ellen. Az új javaslat 150 ezer forint bírsággal vagy elzárással büntetné az "életvitelszerű tartózkodást" közterületen. A demonstrációval egyidejűleg a Fővárosi Hajléktalanügyi Konzorcium vezetői - Vecsei Miklós és Győri Péter - közös nyilatkozatban tudatták, hogy jelenleg nem áll rendelkezésre az a pénz, amely a hajléktalan emberek téli ellátását biztosítaná januártól. Hírösszefoglalónk
 

Miközben a szegénység elleni küzdelem világnapján az Országgyűlésben újabb, a hajléktalan embereket sújtó javaslatot nyújtottak be, a Kossuth-téren több százan demonstráltak a földre fekve az otthonukat veszítettek mellett. A Fővárosi Hajléktalanügyi Konzorcium vezetői - Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke és Győri Péter, a Menhely Alapítvány elnöke - közös nyilatkozatban tudatták, hogy jelenleg nem állnak rendelkezésre azok a források, amelyek biztosíthatnák a hajléktalanok minimális téli ellátását, ami több ezer ember egészségét, túlélését veszélyezteti.

A közlemény szerint jelenleg nem megoldott az utcai segítő szolgálatok január 1-jét követő finanszírozása, a tél közepén leállhatnak ezek a segítő szervezetek. Jelenleg nem látható, hogy az elkövetkező hónapokban mikor nyílnak meg új férőhelyek, a meglévő szállások Budapesten már most tele vannak. Mindaddig, amíg a tényleges elhelyezés nincs biztosítva, semmilyen formában nem értelmezhető a fedél nélküli emberek elriasztása meglévő, nyomorúságos és emberhez nem méltó vackaikból - írták.

Győri Péter (a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek szakmai igazgatója) és Vecsei Mikós (a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke) közleményükben úgy fogalmaztak: "azt a hitet valljuk, hogy csak az emberek, a különböző csoportok és szervezetek összefogásával és nem széthúzással segíthetünk országunk és településeink, a családok és az egyes emberek súlyos gondjain. Ezért csendesen tiltakozunk azon tendenciák és regulák ellen, melyek a szegények, a megalázottak és megszomorítottak helyzetét tovább nehezítik, társadalmi kirekesztésüket erősítik."

Magyarországon százezrek fagyoskodnak otthonaikban, rettegnek otthonuk elveszítésétől, tízezrek a szabad ég alatt vagy közösségi szállásokon húzzák meg magukat - tették hozzá. "Alapvető emberi kötelességünk rajtuk segíteni. Félelmeik gyarapítása, üldözésük, esetleg büntetésük, vagy az ezzel való fenyegetésük ellentmond az alapvető emberi normáknak" - olvasható a közleményben.
Mint írták, jelenleg visszaszorulóban vannak a lakásban lakók lakhatásának biztonságát szolgáló támogatások, nincsenek kormányzati források arra, hogy a hajléktalanszállásokra beköltözőket tovább lehessen léptetni a támogatott, önálló lakhatás irányába.
"A vezetők mindenkori dolga és felelőssége, hogy a bennünk rejlő rosszat visszaszorítsák, és a jót megerősítsék. Ezért arra kérjük őket - üljenek bármely döntéshozó testületben vagy közhivatalban -, hogy e felelősségük tudatában járjanak el" - zárul a közlemény.

Ugyanezen a napon Tarlós István a Fővárosi Közterület-felügyelet által szervezett szakmai fórumon felolvasott levelében azt írta: amíg a szociális munkások látnak esélyt az utcán élő egyes ember gondjainak megoldására, "addig nem kezdeményezünk rendészeti fellépést". A főpolgármester hangsúlyozta: továbbra sem lehet a budapesti aluljárókban élni, aludni. Jelezte, hogy a társadalmi többség felelőssége megkerülhetetlen a hajléktalan emberek téli túlélésének biztosításában. A főpolgármester azt írta: a belügyminiszterrel együtt azon dolgozik, hogy ezen a télen már ne lehessen férőhelyhiányra vagy a szociális szállókon uralkodó elfogadhatatlan viszonyokra hivatkozni.

Október 17-én Vecsei Miklós több televíziós és rádióműsorban is reagált a Fidesz képviselőcsoportja hajléktalanügyi biztosának előző héten tett, az ellátórendszert bíráló nyilatkozatára. A nyilatkozatokat eredeti környezetükben itt ismerheti meg.

Az MTV Ma reggel c. műsora

A Hír TV interjúja

Az MTV  híradó beszámolója

Az Origo videója

Az Index cikke

Az Inforádió interjúja

A Népszabadság híre

A hetivalasz.hu cikke

 

 

 

 

 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43