(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Húszéves a Pécsi Csoport
Hírek
2011.03.29.

Húszéves a Pécsi Csoport

A Máltai Szeretetszolgálat Pécsi Csoportjának húsz évvel korábbi megalakulására emlékezve nagyszabású ünnepséget rendeztek a baranyai megyeszékhelyen. Két évtizede a délszláv háború menekültjeit látták el, ma hajléktalan emberekről gondoskodnak, önkéntes orvosokkal járóbeteg ellátást működtetnek, telefonos szolgálattal és jogi tanácsadással segítik a rászorulókat.
 
További képekért
klikk
(15 kép)

A Pécsi Csoport 1991-ben alakult meg Csilla von Boeselager bárónő, Kozma Imre atya és Dr. Nagy Ibolya kezdeményezésére. A délszláv válság idején Pécs kiemelt szerephez jutott a menekültek fogadásában és ellátásában, a háború ideje alatt 4500 embert mentettek át a határon túlról a biztonságot nyújtó menekülttáborokba. Az akkor létrejött  önkéntesekből álló csoportot több területről érkezett szakemberek (orvosok, jogászok, tanárok, gyógypedagógusok) alkották. A válság rendeződése után a menekültek ellátásának feladata megszűnt, ám a csoport tagjai addigra egy hatékony szervezeti struktúra alapjait rakták le saját szakterületükön szerzett tapasztalataik alapján.

A húszéves évfordulóra szervezett ünnepség a pécsi Bazilikában kezdődött. A szentmisét, melyen több mint háromszázan vettek részt, Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat elnöke celebrálta. A megemlékezés a Dóm Múzeum termeiben folytatódott. Dr. Nagy Ibolya, a pécsi csoport vezetője felidézte a csoport fejlődésének fontosabb állomásait. Kozma Imre atya a közösség, a jelenlét, a befogadás és a kísérés fontosságára, valamint az empátiára hívta fel a résztvevők figyelmét. A csoport önkénteseit és munkatársait köszöntötte Kállay Ubul Tamás, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének elnöke is. Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere visszaemlékezett a délszláv válság idején kezdődött közös munkára, és az azóta tartó folyamatos együttműködésre.

Jelen voltak a Pécsi Csoport németországi segítői is. A Csilla von Boeselager Stiftung képviseletében Christina von Hoensbroech nyújtotta át az alapítvány ajándékát, egy ezer eurós támogatást az orvosi csoport műszereinek fejlesztésére. Gisela és Georg Mengdehl 18 év közös munkájának tapasztalatait foglalták össze. Az ünnepet a mellrichstadti Malteser Hilfsdienst vezetősége is megtisztelte jelenlétével.


Az ünnepségen Kopjár Anikó és Komáromi Alice énekelt, orgonán kísért Dr. Kopjár Gábor. A műsor nyitó és záró zeneszámait a Trio Enigma tolmácsolta Kiss Szabolcs vezetésével.Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43