(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Átadták a türi Magyar Házat
Hírek
2014.10.05.

Átadták a türi Magyar Házat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Észak-Magyarországi Régiójának képviselői hosszú évek óta visszatérő vendégek Erdélyben, a Küküllő patak mentén található településeken segítségüknek is köszönhetően maradt fenn a magyar nyelvű oktatás. Adománygyűjtő akcióiknak köszönhetően működött a magyar gyerekekkel ingázó iskolabusz, épült játszótér, és jutott ajándékhoz sok száz gyermek évről évre. Tür falu Magyar Házának felújítását ugyancsak minden eszközükkel támogatták. A régióvezetés beszámolója.
 
További képekért
klikk
(5 kép)

Máltaiak a Türi Magyar Ház felszentelésének ünnepén

Szeptember 27-28-án a 2. Türi Magyar Napok keretében került sor a Magyar Ház felszentelésére és felavatására, mely ünnepen részt vett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Észak-magyarországi Régiójának kis csapata is mint támogató és együttműködő partner.

Erdélyben a Küküllő menti térségben fekvő Tür 700 éves magyar település, de mára már kevés magyar szót lehet hallani a faluban. Hasonlóan a szórványban élő más településekhez a magyar iskola megszűnésével itt is elindult az anyanyelv használatának rohamos visszaszorulása.

Néhány éve azonban Kémenes Lóránt, római katolikus plébánosnak köszönhetően valamilyen változás kezdődött. Lóri Atya a templom és a plébánia felújítása után visszaszerezte az Egyház tulajdonába az egykori magyar iskola épületét(persze használhatatlanul romos állapotban), és azt a célt tűzte ki, hogy azt felújítva Magyar Házat hoz létre, hogy annak segítségével a magyar nyelv és a kultúra újra életre keljen Türben.
Heroikus kezdeményezésének hála Istennek szép számmal akadtak támogatói Erdélyben és Magyarországon egyaránt. Két év alatt sikerült a romos épületet teljesen felújítani, és így 2014. szeptember végén hatalmas vendégsereggel és parádés kulturális programmal sor kerülhetett a Türi Magyar Ház megnyitására, felszentelésére.

Örömmel tölt el az a tudat hogy ehhez a nemes kezdeményezéshez mi is hozzá tudtunk tenni valamit, hála Szekeres Gábornak, a nemrég elhunyt előző régiótitkárunknak, aki a szórványmagyarság problémáit különösen a szívén viselte, és megalapozta Lóri Atyával a hosszú távú együttműködésünket. Gyűjtést és jótékonysági rendezvényt szervezett, építette a közösségek közötti kapcsolatot és együttműködést. Jó látni ennek az áldozatos munkának egyik friss eredményét most Türben, és jó tudni, hogy a megkezdett munka nem áll meg, a Küküllő menti kapcsolatok Nagyenyeden, Türben, Bethlenszentmiklóson folytatódnak, épülnek tovább.


 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Tür   Miskolc  
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43