(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Programok » A vörös iszap károsultjainak támogatása
Programok
2011.12.14.

A vörös iszap károsultjainak támogatása

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2010. október 4-én, a katasztrófa napján kezdte meg segítő tevékenységét a térségben. A katasztrófa következményeinek felszámolása és az újjáépítés időszakában az érintettek részére mindig az adott pillanatban szükséges támogatást nyújtottuk. A Nemzeti Segélyvonal Alapítvány (NSV) egyik legnagyobb támogatónk volt ebben az időszakban. Az NSV-től kapott 81.000.000,- Ft-os támogatást 2011. november 20-ig maradéktalanul felhasználtuk az alábbi programokra:
 

• az érintett lakosság ideiglenes elhelyezését szolgáló albérleti, illetve lakhatási támogatási programhoz,
• a katasztrófa következményeinek felszámolásán dolgozók ellátásához (teajárat),
• a katasztrófa idején nem lakásnak minősülő épületben lakó családok végleges lakhatásának megoldásához,
• a károsultak tönkrement ingóságainak pótlásához,
• a használt lakóingatlant vásárolt családok számára ezen lakások felújításának támogatására,
• a károsultak számára szervezett közösségi programok megvalósítására,
• az önkéntesen helyszínen dolgozó pszichológusok ellátására,
• a BME építőtáborának támogatására,
• az újonnan épített házakba költözött károsultak számára melléképületek felépítésére.

 

Teajárat – védekezők ellátása, azonnali humanitárius segély időszaka


Október 4-től december 10-ig napi 24 órás működtetéssel naponta 1800 fő ellátása. A szennyeződés eltávolításán dolgozó lakosság, a térségbe érkezett önkéntesek, katonák, tűzoltók, katasztrófavédelmi szakemberek ellátásához a kezdetben több gépkocsival menetrend szerint körbejáró teajáratunk szállított meleg italt, szendvicset, üdítőt. Később a szolgálatot a 24 órás forgalomirányító és közbiztonsági szolgálatot ellátó rendőrökre is kiterjesztettük, akik a terület teljes lezárása idején a szabadban őrt álltak. Ebben a szolgálatban 220 máltai önkéntes váltotta egymást (volt, aki többször is visszajött). A védekező lakosság számára vásároltuk zagyszivattyúkat, ipari porszívókat, amelyet kölcsönöztünk a takarítás időszakára. A Szeretetszolgálathoz érkezett tárgyi adományok szétosztása döntően ebben az időszakban történt meg.
Devecser-Dankó telepen élők lakhatásának rendezése A település szélén található cigánytelepet teljes egészében elöntötte a vörös iszap. Az itt élő családok nagyrészt nem lakásnak minősülő épületekben laktak, ezért számukra az állami kárenyhítésből nem lehetett lakásokat vásárolni. Zömmel az innen származó családok töltötték a leghosszabb időt a szükségszállásokon. Az ő lakhatásuk megoldását azzal segítettük, hogy a helyi önkormányzattal együttműködve olcsó lakások vásárlásához adtunk támogatást.

 
Ingóságok pótlása

A területen dolgozó segélyszervezetek felosztották egymás között a károsult családokat a párhuzamosságok elkerülésére. Később a helyi önkormányzat kérésére a másodlagosan megállapított károk nyomán újabb családok kerültek hozzánk. A Máltai Szeretetszolgálat összesen 52 család számára gondoskodott a lakhatáshoz szükséges ingóságok pótlásáról.
Az ingóságpótlás több lépcsőben zajlott le: bútor (az állami bútorkártalanítás kiegészítése), energiatakarékos égőkészlet a későbbi rezsi költségek csökkentésére és a környezettudatos szemlélet erősítésére, háztartási kisgépek (a nagygépeket a Vöröskereszt osztotta szét), lakberendezési cikkek (szerződött szállítók bevonásával). A szükséges ingóságokat a károsultak katalógusból, illetve győri KIKA áruházban szociális munkásaink jelenlétében választották ki. Itt a kiválasztott függönyöket meg is varrattuk. A károsultakat kisebb csoportokban az NSV által Devecser városának adományozott mikrobusszal szállítottuk Győrbe – amelyet kölcsön kaptunk az önkormányzattól. (Ily módon minden általunk támogatott család tudomást szerzett arról, hogy programjainkat többek között az NSV támogatásával valósítjuk meg.)


Kárenyhítésből vásárolt használt lakóingatlanok felújításának támogatása

12 család számára a rászorultság mértékének egyéni felmérése alapján (mozgásukban akadályozottak, idősek, szociálisan rászorulók, stb.) segítséget nyújtottunk a kárenyhítésből vásárolt használt lakás felújításához. Az általunk megbízott kivitelező az egyénenként megállapított munkálatokat végezte el, amely többnyire a teljes tatarozás egyik eleme volt, a többit a tulajdonosok végezték vagy végeztették el. A károsultakat tehát lehetőségeikhez mérten bevontuk új otthonuk kialakítására. Volt néhány család, amely számára csak építőanyagot adományoztunk, illetve a lakás felszereléséhez szükséges gépészeti elemeket, alkatrészeket, anyagokat.


Közösségi programok megvalósítása

A károsultak nemcsak anyagi segítségre szorulnak, rendkívül fontos lelki, pszichés támogatásuk is. Közösségi programjaink között néhány kiemelkedő volt: a karácsonyi műsor (amelyet közösen szerveztek meg a segélyszervezetek), május 1-én a devecseri majális és Piramis koncert, valamint a Dumaszínház és a szombathelyi Melódia Énekegyüttes fellépése. A programok megrendezésével kapcsolatban kisebb járulékos költségek felmerültek (dekoráció, utazás,  mobil WC, stb.), művészek döntő többsége ellenszolgáltatás nélkül vett részt ezeken a rendezvényeken.
 

 

„Lelki iszaptalanítás” (önkéntes pszichológusok) szolgálata (együttműködésben az OKF KIT pszichológusaival)

A poszt traumás stressz megelőzésére, a kárenyhítés során elsősorban a kitakarított de bontásra ítélt lakóházakból történő kiköltöztetés idején volt nagy szükség az önkéntes pszichológusaink munkájára. Munkájukért ellenszolgáltatást nem kértek, utazási és étkezési költségeikhez hozzájárultunk. A program során a BM OKF által felkért MTA bizottság képviselőjével, Csépe Valéria professzor asszonnyal is együttműködtünk.


BME építőtábor

A Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem építészmérnöki karának hallgatói két hetet dolgoztak 2010 nyarán Devecserben és Kolontáron.

Az önkéntes fiatalok együtt a károsult családok fiataljaival építették fel a devecseri lakóparkban a pergolát, Kolontáron pedig egy bástyát a játszótéren. Elhelyezésükről a devecseri önkormányzat, ellátásukról mi gondoskodtunk.

 


Melléképületek felépítése


Az új építésű lakóparkba költöző károsultak olyan házakat kaptak a kárenyhítésből, amelyben nincs helyiség a szerszámoknak, kerékpárnak, olyan dolgoknak, amelyek az ott élők mindennapjaihoz szükségesek és korábban megvoltak. A házakhoz pincét sem építettek. A vidéki élethez nélkülözhetetlen dolgok elhelyezésére a lakóparkot tervező építészek egyszerű melléképületet terveztek, amely illeszkedik a városképbe. A segélyszervezetek elhatározták, hogy minden családnak építenek melléképületet. Részt vettünk a programban, melynek során 19 család számára építünk melléképületet. Ez a program december közepén befejeződik, egyetlen somlóvásárhelyi épület jövőre készül el.
 


Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43