(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » A kettévágott faluban is jártak
Hírek
2011.08.01.

A kettévágott faluban is jártak

Idén a Felvidéken volt az Összetartozunk tábor

Július utolsó hetében Szlovákiában, a felvidéki Hatfán rendezte meg szokásos „Összetartozunk” Máltai Ifjúsági Táborát a Szeretetszolgálat észak-magyarországi régiója. A 2007 óta minden nyáron más országban megtartott ifjúsági találkozók célja, hogy a határ különböző oldalán élő magyar fiatalok megismerjék a közös nemzeti értékeket. A sorrendben az ötödik táborról Szekeres Gábor régiótitkár küldött képes beszámolót.
 
További képekért
klikk
(10 kép)

A fejedelem nyomában

Július utolsó hetében tartotta meg az észak-magyarországi régió az ötödik „Összetartozunk” Máltai Ifjúsági Táborát. Az elmúlt években Kárpátok karéjában fekvő négy ország magyarjait, tájait és történelmi helyszíneit látogatták meg székely, délvidéki, felvidéki és anyaországbéli fiatalok.

Az egy hétig tartó eseménynek ezen a nyáron az ötödik országban, Szlovákiában, Felvidéken, Hatfán volt táborhelye, ahonnan - áldozva II. Rákóczi Ferenc emlékének - bejártuk a vidéket. Az 1703-1711. közötti Rákóczi-szabadságharc nemzeti történelmünk egyik dicsőséges fejezete. Az észak-keleti megyék és a Felvidék szorosan kapcsolódik a történelmi évekhez, így a szabadságharc 300. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév jó alkalmat adott, hogy meglátogassuk a fejedelem szülőhelyét, a borsi várkastélyt, és temetési helyére a kassai Szent Erzsébet dómban lévő kriptájába, ahol szarkofágban nyugszik. Jártunk Kassán a rodostói házban, a Rákóczi-emlékhelyen, ami annak a háznak az utánzata, ahol a fejedelem 1720-tól 1735-ben bekövetkezett haláláig száműzetésben élt.

A mesterséges határok miatti összetartozás fontosságát Szelmenc ősi magyar falu közepén érezhettük legjobban, melyet kettévágott 1946-ban az újonnan meghúzott csehszlovák-szovjet határ. A határátkelőt egy félbevágott székelykapu jelzi, melynek egyik fele Kis-, míg másik fele Nagyszelmenc oldalán áll.

A görögkatolikusok által fenntartott egykori pionírtáborban jó ellátás, sok játék és sport mellett a résztvevők megtekintették az előző évi táborok filmjeit, a kísérő önkéntes pedagógusok felkészítették őket a következő nap látnivalóinak megértésére. Kirándultunk még Dobóruszkán, Siraván, Királyhelmecen és a Felső-Bodrogközben.

Hazafelé utazva a székely és a bánsági fiatalok Tokajjal ismerkedtek, megtekinthették a helyi foci klub százéves fennállására megrendezett öregfiúk - szlovákiai Hranov barátságos mérkőzést, előadást hallgattak meg a szőlőművelésről, és az aszúkészítés fortélyairól, és bekukkantottak egy borospincébe is.

 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43