(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Elhunyt dr. Nagy Ibolya, a pécsi csoport alapítója
Hírek
2014.11.11.

Elhunyt dr. Nagy Ibolya, a pécsi csoport alapítója

November 10.én délután elhunyt dr. Nagy Ibolya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pécsi szervezetének alapítója, a városban működő máltai csoport örökös tiszteletbeli vezetője.
 

Fájó szívvel tudatjuk, hogy Dr. Nagy Ibolya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pécsi Csoportjának alapítója és örökös tiszteletbeli vezetője 2014. november 10-én megtért a Teremtőhöz.

Dr. Nagy Ibolya 1930-ban született Budapesten. Iskoláit Kolozsvárott majd Pécsett végezte, ahol 1954-ben orvosi diplomát szerzett. 1990-ben ment nyugdíjba a Pécsi Orvostudományi Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájáról, és Boeselager Csilla bárónő munkatársaként 1991-ben kezdte el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat keretében megszervezni a szegények járóbeteg-gondozását Pécsett.

A délszláv háború idején a Dráván túli települések betegeit Magyarországra hozták és ápolták. Önkéntes munkatársaival ő is szerepet vállalt a menekültek ellátásában és segélyezésében. 1994-ben szociális konyhát nyitott Pécsett, majd létrehozta a súlyosan sérült gyermekek napközi otthonát. 2001-től megszervezte a hajléktalanok ellátását, pihenési, tisztálkodási és mosási lehetőséget biztosítva nekik. Dr. Nagy Ibolya segítségnyújtásával a rászoruló embereknek, a hajléktalanoknak és a menekülteknek Krisztus irgalmas szeretetét jelenítette meg.

Dr. Nagy Ibolya néhány hete még maga is gyógyított: önkéntes orvosként a pécsi máltai járóbeteg szakellátásban teljesített szolgálatot mindvégig. „Nagy ajándék számomra, hogy eredeti hivatásomat, a belgyógyászatot is hetente egyszeri rendeléssel gyakorolhatom; legalább ez nem hiányzik a klinikai múltamból.” – mondta korábban.

Dr. Nagy Ibolya - kinek önzetlen munkáját Isten iránti szeretete motiválta - számos díjat és kitüntetést kapott munkássága elismeréseként. A méltatásokra egy alkalommal így válaszolt: „ A karitatív, közelebbről a máltai munka lelki hátterét senki sem fogalmazta meg jobban, mint még kezdetben Bíró László atya, akkor a Pécsi Székesegyház plébánosa és a Pécsi Máltaiak azóta is gondos támogatója, aki a Szeretetszolgálat országos lelki vezetője is: Ne akarjuk megvalósítani Isten művét Isten nélkül!


 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Pécs  
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43