(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Katasztrófák helyszínén bevethető önkéntesek képzése indul
Hírek
2014.06.24.

Katasztrófák helyszínén bevethető önkéntesek képzése indul

Katasztrófák helyszínén bevethető, árvíz sújtotta területeken végzendő segítő tevékenységekre felkészített önkénteseket képez ki az elvárható feladatokra a Máltai Szeretetszolgálat. Jelentkezni július 10-ig lehet. A felhívás részletei.
 

Felhívás önkéntes katasztrófavédelmi munkatárs képzésre
történő jelentkezésre

Az Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága (ECHO) által támogatott ECHO/SUB/2013/671449 számú Önkéntesek az árvíz-védelemben (Flood Aid) elnevezésű projekt keretében

Önkéntes katasztrófavédelmi munkatárs
(segélymunkás) képzést indítunk.

A képzést konzorciumban bonyolítja le a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület vezetésével a Caritas Satu Mare és a Romániai Máltai Segélyszolgálat Nagybányai Fiókszervezete; a programban együttműködik a korábbiakban árvízkárosult Gulács település Önkormányzata.

A Kárpát-medencében gyakran fordulnak elő rendkívüli esőzések, árvizek, amelyek folyóink vízgyűjtő területe miatt több országot is érintenek. A tanfolyam során a hallgatók elsajátítják az árvíz károsultjainak komplex megsegítését, melyek: a valós helyzet felmérése, mentális támasz nyújtása, konkrét humanitárius és újjáépítési program szervezése és lebonyolítása. A tanfolyam magyar-román együttműködés-ben valósul meg, helyszíne a két ország szomszédos területe: Szabolcs-Szatmár Bereg, Szatmárnémeti és Máramaros megye.

A képzést sikeresen elvégzők képesek lesznek:
- az állampolgárok és a polgári védelem támogatására,
- esélyt teremteni a károsultak életének újrakezdésére
- kielégíteni az áldozatok szükségleteit speciális körülmények között,
- kritikus helyzetek felmérésére, kezelésére,
- hatékonyan segítséget nyújtani a katasztrófahelyzet enyhítésében - elsősorban árvizek esetén – és egyéb vészhelyzetekben,
- aktiválni és motiválni a civil lakosságot a helyreállítás során,
- bekapcsolódni a projektet megvalósító konzorcium tagjainak katasztrófavé-delmi munkájába.

A jelentkezés feltételei:
• betöltött 21 éves életkor,
• B kategóriás jogosítvány,
• felhasználói szintű számítástechnikai ismeretek: MS Word, Excel, Outlook – Internet,
• érettségi bizonyítvány,
• erkölcsi feddhetetlenség,
• megfelelés az alkalmassági beszélgetésen.

A jelentkezők közül előnyben részesül:
• a szociális felsőfokú végzettséggel vagy pedagógiai képzettséggel rendelkező szakember vagy ezekre a területekre készülő felsőoktatási intézményben ta-nuló hallgató,
• aki már egyéb területen önkéntes munkát végez a Magyar Máltai Szeretetszol-gálatnál, vagy munkavállalóként dolgozik ott,
• aki a cserkészmozgalomban tevékenykedett,
• az angol nyelvet vagy egyéb idegen nyelvet társalgási szinten beszélők.

Jelentkezési határidő: 2014. július 10.

Jelentkezés módja: kizárólag az echoprojekt@maltai.hu e-mail címre elkül-dött motivációs levél útján, melyhez digitális fényképpel ellátott önéletrajzot kell csatolni. Minden jelentkezést 2014. július 25-ig visszaigazolunk és egyeztetjük a felvételi beszélgetés idejét.


Információk a képzésről:
A képzés tematikáját a konzorciumi partnerek dolgozták ki és közösen valósítják meg magyar és román nyelven. A képzést részben tolmács segítségével, részben külön nyelvi csoportokban bonyolítjuk le.
A jelentkezők felvételi beszélgetéssel egybekötött alkalmassági vizsgálaton vesznek részt. A felvételi beszélgetésen tárgyi tudást nem vizsgálunk.

A képzés időtartama 80 óra. A képzés különböző helyszíneken történik: oktatásból, szakmai látogatásból és szituációs gyakorlatokból tevődik össze. A képzést szep-temberi kezdéssel havonta 2 napos blokkokban tartjuk meg, a pontos időtervet a felvett hallgatók lehetőségeire figyelemmel közösen alakítjuk ki.
A képzés ingyenes, azonban a különböző helyszínekre történő eljutásról a hallga-tóknak kell gondoskodniuk.
A képzést sikeresen elvégzettek tanúsítványt kapnak. Záróvizsgát nem tartunk, a hallgatók munkáját folyamatosan értékeljük. Hiányzás indokolt esetben a maximális óraszám 10%-ig engedélyezett.

 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43