(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Újabb egészségügyi szűrést végzett az orvoscsoport
Hírek
2013.08.08.

Újabb egészségügyi szűrést végzett az orvoscsoport

Egészségügyi szűrőnapokat tartott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvoscsoportja Borsod megyében az Encsi kistérségben. A szűrésre a Szeretetszolgálat Gyerekesély programjának keretein belül – a Borsod megyei gyerekesélyes munkatársakkal kiegészülve – került sor. A szűrés során Csenyéte és Fügöd települések gyermekeinek látását, vérnyomását, vércukorszintjét vizsgálták, valamint egy általános belgyógyászati felmérést is folytattak.
 
További képekért
klikk
(7 kép)

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nemzetközi Missziós Orvoscsoportja 2005 óta működik. Fiatal szakorvosokból és gyakorlott szakápolókból áll, valamennyien önkéntesek, elkötelezett, segítőkész emberek, akik szabadidejükben, térítésmentesen dolgoznak a csoportban. 2008-tól kezdődően Kárpát-medencei programot indítottak, ennek során Székelyföldön, Kárpátalján, és a moldvai csángók lakta településeken végeztek egészségügyi vizsgálatokat. Napi 120-150 beteget vizsgáltak meg és láttak el. Az általános egészségügyi vizsgálatokat 2009-ben kiterjesztették a magyarországi nyomortelepekre és roma közösségekre, ahol a gyermekek alultápláltsága és a higiéné hiánya általánosnak mondható, a felnőttek nagy részének akár évtizedek óta nincs kapcsolata az egészségügyi rendszerrel, meglévő betegségeikről, illetve azok következményeiről semmilyen ismerettel nem rendelkeznek. Az orvoscsoport két év alatt kétezer embert vizsgált meg és a helyben nyújtott belgyógyászati, fogászati, szemészeti, traumatológiai szakellátáson túl több mint ezer szemüveget készíttetett a rászoruló gyerekeknek. Az orvoscsoport az év minden napján bevethető, kórházi sátrukban víz és áram nélküli területen is képesek mobil rendelőt kialakítani, ahol szükség esetén kisebb műtétek is elvégezhetők.

A mostani vizsgálatok során több mint száz gyermeket szűrtek, kirívó betegségre szerencsére nem derült fény. Azok a gyermekek, akiknek szükséges volt, szemüvegkeretet választottak, a lencsék pedig pár héten belül elkészülnek. A szemüvegeket a Máltai Szeretetszolgálat ezúttal is ingyenesen biztosítja a rászorulók részére.

A szűrőnapokon az Egri Eszterházy Károly Főiskola önkéntesei is aktívan segítettek. A szűrések mellett a Mozgó Játszótér játékaival játszhattak a gyerekek.Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43