(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » A csángóföldi misszió üzenete (film)
Hírek
2012.04.04.

A csángóföldi misszió üzenete (film)

Mit jelent a Magyar Máltai Szeretetszolgálat törődése a Budapesttől csaknem ezer kilométeres távolságra eső csángó magyar falvaknak? És mit gondolnak az orvoscsoport tagjai önkéntes munkájukról? Mozgóképes üzenetek a segítők és a segítettek szemszögéből három perc negyven másodpercben. Ennyit igazán érdemes rászánni.
 

 

Az alábbi sorokat az orvoscsoportot kísérő televíziós újságíró, Fauszt Tímea fűzte hozzá a videómegosztóra feltöltött filmhez.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nemzetközi Missziós Orvos Csoportja 2o12. március 8-tól három napon keresztül egészségügyi szűrővizsgálatokat végez a moldvai magyar csángók körében Bákó (Bacau) megyében Románia területén.

A nyolcfős orvoscsoport az ellátást három településen -- Lábnyik, Csíkfalu, Diószeg falvakban - Magyarországról kiszállított mobil felszerelésekkel, orvosi műszerekkel végzi. Szükség szerint a betegek gyógyszeres ellátását is biztosítják.

2011. júniusában három napon át Magyarfalu, Somoska és Trunk községekben is végeztek hasonló egészségügyi szűrővizsgálatokat. Közel ötszáz gyermeket és felnőttet vizsgáltak meg három nap alatt. A felmérés eredményeit adatlapokon rögzítették, melyeket később digitalizáltak és interneten át továbbítottak a helyi egészségügyi szolgáltatók (védőnők, családorvosok) felé.

A szűrés során kiderült, hogy az iskolások csaknem felének szemüvegre lett volna szüksége. Sajnos néhány esetben a felismerés későinek bizonyult, a gyerekek öt százalékánál a korrekció hiánya máris visszafordíthatatlan látáskárosodáshoz vezetett, pedig egy megfelelő szemüveggel megelőzhető lett volna a baj.
A kései felismerés, a nem megfelelően alkalmazott orthoptikai ellátás, és az elérhetetlen korrekció sok gyermek életében maradandó hiányosságot okoz egész életük során.
Éppen ezért 2011. októberében a Máltai Szeretszolgálat újabb szűrésén Somoskán, Lábnyikon és Magyarfaluban elsősorban a szemészeti vizsgálatra koncentrált az orvoscsoport. Nemcsak a szükséges műszereket és kellékeket vitték magáukkal, hanem húszféle keretet is, hogy abból a szemüvegre szoruló gyermekek kedvük szerint választhassanak. A karitatív szervezet 107 ajándék szemüveget gyártatott a csángó gyermekeknek, ami három hét alatt el is készült, és név szerint felcimkézve néhány napon belül el is jutott új gazdáikhoz.
Magyar Máltai Szeretetszolgálat„Vedd fel és láss!" egészségfejlesztő programjával párhuzamosan a megjelent gyermekek és szüleik általános egészségügyi szűrését is elvégezte.

Az ellátás alapját a részletes anamnézis felvételén túl a belgyógyászati és gyermekorvosi ún. triage vizsgálatok-vérnyomás mérés, vércukormérés, fizikális vizsgálatok, szükség szerint EKG- és laboratóriumi vizsgálatok képezték, speciális szakorvosi-szemészeti, fogászati, sebészeti, orthopédiai, bőrgyógyászati szakvizsgálatokkal kiegészítve.

A gyermekek fogászati státuszát a Szeretetszolgálat fogorvosa rögzítette, aki a fog- és szájápolást csoportos demonstráció és oktatás keretében tanította.

A megjelent betegek mindegyike a Máltai Szeretetszolgálat adományaként immunerősítő cseppet, láz- és fájdalomcsillapító tablettákat, gyulladáscsökkentő kenőcsöket, szemcseppeket, műkönnyeket, fogkrémet, fogkefét, valamint öblítő- mosószereket kapott, a gyermekek pedig játékokat.

Az orvoscsoport tapasztalati szerint a térség lakóinak egészségi állapota bármely magyarországi átlagpopulációhoz hasonló, viszont a betegek ellátási hiátusai folytán, a betegségek progressziója súlyosabb és akcelerálltabb. Ennek legfőbb okai a térítéses alap- és szakorvosi szolgáltatási rendszer, melyet nem tudnak saját forrásból finanszírozni, illetve a rossz közlekedési- és infrastrukturális állapotok.

Átfogó egészségügyi vizsgálatok eredményei a Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvos stábját arra a felismerésre vezették, hogy ezen ellátás nélkül maradt közösségek rendszeres szűrésén túl, az egészségfejlesztő, az egészséges életmódra nevelő-, prevenciós, valamint a mentálhigiénés programok helyi szükségességéhez mért és ahhoz adaptált bevezetése teremthet esélyt a helyiek életminőségének javításához. Ezen határokon átnyúló, prevenciós egészségmegőrző program, reményeik szerint képes volna áthidalni a távolság és a szegénység jelentette akadályokat.
 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43