(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Ajándék szemüvegek csángó gyerekeknek (galéria)
Hírek
2011.11.13.

Ajándék szemüvegek csángó gyerekeknek (galéria)

Több mint száz szemüveget vittek magukkal a moldvai csángó gyermekeknek a Máltai Szeretetszolgálat képviselői, akik nemrégiben Somoskán jártak. Az augusztusban meghirdetett "Vedd fel és láss!" akció ezzel újabb szakaszába lépett, hiszen a korábbi vizsgálat során felírt szemüvegeket néhány hét elteltével már hordhatják is a rászoruló gyerekek.
 
További képekért
klikk
(7 kép)

Mint arról korábban már beszámoltunk a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi missziós orvoscsoportja októberben kétszázötven moldvai csángó gyermeket vizsgált meg, Somoskán, Lábnyikon és Magyarfaluban. A szemészeti vizsgálattal egyidejűleg az orvoscsoport belgyógyászati, bőrgyógyászati és fogászati szűrést is végzett. Az eredményeket elektronikus úton továbbították a romániai egészségügyi ellátórendszernek, a szemüvegeket pedig a Szeretetszolgálat adta ajándékba.

A szűrés során kiderült, hogy az iskolások csaknem felének már szemüvegre lett volna szüksége. Sajnos néhány esetben a felismerés későinek bizonyult, a gyerekek öt százalékánál a korrekció hiánya máris visszafordíthatatlan látáskárosodáshoz vezetett, pedig egy megfelelő szemüveggel megelőzhető lett volna a baj.

Az októberi vizsgálatra az orvoscsoport nemcsak a szükséges műszereket és kellékeket vitte magával, hanem húszféle keretet is, hogy a szemüvegre szoruló gyermekek kedvük szerint választhassanak. A karitatív szervezet 107 ajándék szemüveget gyártatott a csángó gyermekeknek, ami három hét alatt el is készült.

A csángó egészségügőrző program folytatásának előkészítésére a Máltai Szeretetszolgálat képviselői Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök vezetésével nemrégiben újra Somoskára utaztak, és ezt az alkalmat használták ki arra is, hogy  a korábban előállított szemüvegeket kézbesítsék gazdáiknak.Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43