(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » A rend római honlapján az orvoscsoportról
Hírek
2011.11.28.

A rend római honlapján az orvoscsoportról

A Máltai Szeretetszolgálat Nemzetközi Missziós Orvoscsoportjának tevékenységéről számol be címlapján a Szuverén Máltai Lovagrend római központjának honlapja. Az önkéntes orvosok ezúttal a moldvai csángó magyarok körében végzett egészségügyi szűrővizsgálataikkal, és az ottani gyermekeknek vitt ajándék szemüvegekkel kerültek az érdeklődés középpontjába.
 

Tízből kettő - a hevenyészett kimutatások szerint a nyomortelepeken ilyen arányban talál súlyosan látáskárosodott gyermekeket a Máltai Szeretetszolgálat orvoscsoportja. A hazai telepeken két éve zajló vizsgálatok során fokozatosan derült ki, hogy a bezárkózó, leszakadó közösségekben egyre többen kerülnek ki az intézményes egészségügy látóköréből, így az önkéntes orvosok feladatvállalása igazi misszióvá vált. A látáskárosodott gyerekeknek adományozott szemüvegek száma ezres nagyságrendre növekedett, idén augusztustól erre külön programot is indított a Szeretetszolgálat „Vedd fel és láss!” néven.

Október elején újra a moldvai csángóknál járt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nemzetközi Missziós Orvoscsoportja, Somoskán, Lábnyikon és Magyarfaluban kétszázötven kisiskolás gyermeket vizsgáltak meg. A szűrés fontosságát jelzi, hogy a gyerekek öt százalékánál a korrekció hiánya máris visszafordíthatatlan látáskárosodáshoz vezetett, és az is kiderült, hogy a megvizsgált diákok csaknem felének szemüvegre van szüksége. Az érintettek több mint húszféle keretből választhattak.
A szemüvegeket a Máltai Szeretetszolgálat alig két hét alatt elkészíttette, október utolsó hétvégéjén pedig, amikor a karitatív szervezet képviselői újra a csángókhoz látogattak, 107 ajándék szemüveget kézbesíthettek új gazdáiknak.
 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43