(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » A katasztrófa évfordulója
Hírek
2011.09.29.

A katasztrófa évfordulója

Egy év mérlege: 27 máltai program az iszapkatrasztrófa helyszínén

Október 4-én, a tíz halálos áldozatot követelő vörösiszap ömlés évfordulóján emléknapot tartanak Devecserben. A rendezvényeken a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egy sátorban berendezett mobil fotókiállítással mutatja be az elmúlt évben végzett munkáját, a központban pedig "Veled vagyunk, Devecser!" felirattal a máltai önkéntesek csoportképe látható.
 

Veled vagyunk, Devecser!

Egy év alatt huszonhét különböző programot valósított meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Devecserben - hangzott el szeptember 28-án az önkormányzat és a segélyszervezet közös sajtótájékoztatóján, melyen Kozma Imre atya és Toldi Tamás devecseri polgármester jelképes emléket állítottak: elültették az együttműködés fáját. Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök bejelentette, hogy hamarosan új máltai intézmény nyílik, a Budapesti Vidámpark pedig ingyen belépőket ad a devecseri gyermekeknek.
 

 

Szeptember 28-án a devecseri lakóparkban megkezdődött a melléképületek építése, ezzel az utolsó szakaszához érkezett a tavaly október 4-i vörösiszap ömlés utáni újjáépítés. A Máltai Szeretetszolgálat húsz lakóház melléképületének felépítését vállalta. Az építkezés kezdetével egyidejűleg a város önkormányzata áés a Szeretetszolgálat vezetése közös sajtótájékoztatón összegezte a katasztrófa óta eltelt egy év eseményeit.

Toldi Tamás polgármester arról beszélt, hogy a vörösiszap-katasztrófát követően rengeteg adomány, felajánlás érkezett a városba, és mindenki más formáját választotta a segítségnyújtásnak. Hangsúlyozta, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az otthonukat elvesztett családok igényei szerint segített, csendesen, rendkívüli szaktudással végezte szerteágazó tevékenységét, miközben az emberek lelki sérüléseit is ápolták.
Elmondta, hogy a segélyszervezet javaslatára nevezték el Devecsert az összefogás városának, mert az egész ország és a határokon túl élők is összefogtak a katasztrófa sújtotta városért. "Az önkormányzat és a szeretetszolgálat együttműködése az újjáépítés befejeződésével nem ér véget, az új, a városban eddig még nem létező intézménnyel még sokáig Devecserben maradnak" - tette hozzá a városvezető.

Ékes József, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai a vörösiszap-katasztrófa első napjától kezdve kiemelt létszámmal és intenzitással vettek részt a kárelhárításban. Elmondta, hogy a tragédiát követően segítették a családok elhelyezését és megoldották mindennapi gondjaikat. A politikus köszönetet mondott a segélyszervezet névtelenül dolgozó önkénteseinek és pszichológusainak megnyugvást hozó tevékenységükért.

A szeretetszolgálat a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa óta az összefogás követeként folyamatosan jelen van Devecserben - mondta Kozma Imre atya, a szeretetszolgálat elnöke. Hozzátette, hogy a hasonló karitatív tevékenységet végző szervezetek sajátos helyzetükből adódóan egyik kezüket a segítők felé, a másikat pedig a rászorulóknak nyújtják. Mint kiemelte, az adományok gyűjtése mellett szellemi, lelki és fizikai erőket kell mozgósítani, de ez sokszor kevés, mert az embernek az összetartozás érzésére van szüksége.

Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök arról számolt be, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 27 különböző segélyprogramot valósított meg a katasztrófát követően, a többi között 154 család ideiglenes albérleti elhelyezését biztosították, közösségépítő és kulturális programokat szerveztek. Ezeket a hatvanmillió forint értékű tárgyi adományból és a kétszázmillió forintos pénzügyi támogatásból valósították meg. Terveik szerint a lakóparkban sportpályát is építenek, és a fővárosi Vidámpark felajánlásának köszönhetően október végéig négyszáz gyermeket - közöttük a vörösiszap-katasztrófa sújtotta településeken élőket - visznek el egy egész napos kirándulásra a Vidámparkba.

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tevékenysége az iszapkatasztrófa térségében


A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az iszapömlés napjától kezdve folyamatosan támogatja a kataszt-rófa sújtotta településeken élő embereket. Volt idő, amikor 220 emberrel kapcsolódott be a védekezésbe, volt, amikor három segélykoordinációs irodát és négy raktárt működtetett a térségben, és volt, amikor egyidejűleg 155 otthonát veszített család lakott a Szeretetszolgálat által bérelt lakásokban. Egy év alatt a Máltai Szeretetszolgálat huszonhétféle segítő programot indított Devecserben, ezek közül kiemelendőek a katasztrófa nem látható kárainak kezelésére indított lelki gondozóprogramok és a továbblépést szolgáló közösségi programok. A szemléletmódra jellemző, hogy használt tárgyi adományokat a Máltai Szeretetszolgálat nem osztott Devecserben. Néhány máltai program számokban:

Védekezés, kárelhárítás. 2010. október 4-től december 10-ig a kárelhárítási munkálatokban résztvevő 1800 embert kiszolgáló, 24 órán át úton lévő teajáratot működtetett a Máltai Szeretetszolgálat, ebben a munkában 220 önkéntes vett részt. A Máltai Szeretetszolgálat gondoskodott a budapesti kórházakban ellátott betegek hazaszállításáról, a Devecserben működő kirendeltség pedig a kötözésre szorulók rendszeres szállításáról gondoskodott.

Lakhatás. A Máltai Szeretetszolgálat 2010. október 9-én hirdette meg albérleti programját, ennek során 155 károsult családot helyezett el bérelt lakásokban új otthonuk megépüléséig, vagy megvásárlásáig. Az albérleti program lebonyolítására külön irodát nyitott Ajkán és Devecserben. További 37 károsult családot rokonaik fogadtak be az átmeneti időszakra, ők lakhatási támogatásban részesültek. Négy, a zeneiskolában elhelyezett család számára – a kárenyhítést megelőlegezve – házat vásárolt a Szeretetszolgálat. További 11, használt házat vásárló család otthonának felújításában, korszerűsítésében

Lelki gondozás, közösségi programok. A Szeretetszolgálat önkéntesei folyamatosan látogatták a kórházban ápolt sérülteket. Október 4-től február 22-ig a Máltai Szeretetszolgálat 23 pszichológusa dolgozott rendszeresen az iszapkatasztrófa által sújtott településeken, tavasztól esetenként keresik fel a családokat. 2010 karácsonyától a karitatív szervezet közösségi programokat szervezett Devecserben, hogy a város minél előbb kiléphessen a katasztrófa árnyékából. A labdarúgás kedvelőit buszokkal a válogatott mérkőzésére szállították, a városban koncerteket, zenés estéket és szórakoztató előadásokat szerveztek, többek között a Piramis együttes és Molnár Ferenc „Caramel” fellépésével.

Adományozás. Az iskolákban meghirdetett százforintos gyűjtőakció 73 millió forintos bevételét a Máltai Szeretetszolgálat juttatta célba. Az iszapkárosult családok gyermekenként előbb 50 ezer, majd 180 ezer forintos adománylevelet kaptak, a közvetlen kárt nem szenvedett devecseri, kolontári és somlóvásárhelyi családok pedig gyermekenként 10 ezer forint adományt kaptak. Az ingóságok pótlására kidolgozott programban a Máltai Szeretetszolgálat 52 családról gondoskodott, esetükben a katasztrófát megelőző állapot helyreállítása volt a cél, az érintettek az egyik győri nagyáruházban maguk választhatták ki, mire van szükségük.

Egészségügyi programok, utógondozás. A Máltai Szeretetszolgálat mobil tüdőszűrő állomása havon-ta egy hetet állomásozott a devecseri egészségügyi központban. A vörösiszap okozta sérülések kezelésére a családok nagyértékű Bioptron lámpákat kölcsönözhettek. Egy évvel a katasztrófa után még van olyan sérült, aki kötözésre szorul, kötszerét pedig ma is a Máltai Szeretetszolgálattól kapja.
 

Devecseri gyermekek utaznak a Vidámparkba

 

 

 

A Budapesti Vidám Park Zrt. négyszáz belépőjegyet ajánlott fel a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. A Szeretetszolgálat a rendelkezésére bocsátott belépők egy részét a múlt évi katasztrófák helyszínén élő gyermekeknek, a többit a legmélyebb szegénységben élő családok gyermekeinek ajándékozza. Október végéig így számos devecseri, felsőzsolcai, tarnabodi és monori gyermek tölthet el egy napot a fővárosi Vidámparkban. A gyerekeket a Máltai Szeretetszolgálat autóbusza hozza és viszi majd.


 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43