(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Százan voltak az idei máltai táborban
Hírek
2014.09.01.

Százan voltak az idei máltai táborban

Mintegy száz résztvevő – kerekesszékes fiatal, fogyatékkal élő ember és segítő önkéntes – töltött egy hetet Szegeden a Magyar Máltai Szeretetszolgálat idei Mozgáskorlátozott táborában.
 

Augusztus utolsó hetében a szegedi Maty-éren rendezte meg idei Mozgáskorlátozott táborát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

A máltai mozgássérült táborok a fogyatékkal élő emberek elfogadását és minél teljesebb beilleszkedését segítik. Ide családtagjaik, állandó kísérőik nélkül érkeznek a kerekesszékes, vagy akár halmozottan sérült emberek, segítőik a feladatra felkészített fiatal önkéntesek. A közösen töltött egyhetes vakáció mindannyiuknak sokat jelent, a mozgásukban korlátozott emberek önbizalmat és megerősítést nyerhetnek, kísérőik pedig családjuk és ismerőseik körében is leszámolhatnak a sérült emberekkel kapcsolatos tévhitekkel, előítéletekkel. A táborban így két oldalról is bontják a sajnálat és a tudatlanság emelte láthatatlan falakat.

A kerekesszékben élő emberek életében kevés olyan eseménydús időszak van, mint az egyhetes mozgássérült tábor. A találkozó résztvevői pozitív élményekkel töltődnek fel, jó példákat, követhető mintákat ismernek meg, igazi vakáción vesznek részt. Korábbi máltai táborokban arra is akadt példa, hogy az ismeretségből szerelem, majd házasság lett, többen pedig az itt szerzett pozitív élmények alapján vették a bátorságot, hogy főiskolára jelentkezzenek vagy munkát keressenek maguknak.

Az idei máltai mozgássérült táborba száz résztvevő érkezett.

A táborról a sajtó is beszámolt, a Délmagyar.hu honlap például helyszíni riportot is készített, amelyből az alábbiakban idézünk:

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szegeden, a Maty-éren tartja a második mozgáskorlátozott táborát, amely vasárnap kezdődött, és holnap ér véget. Tegnap természeti vetélkedőn vettek részt a táborozók és önkéntes segítőik.

– Nagyon sok jó emberrel megismerkedtem, jól érzem magam. A sportnapon labdagurításban, pingpongversenyben nyertünk érmeket és serleget. Számomra fantasztikus, hogy milyen közvetlenek a segítők, és szó nélkül mindent megtesznek a kerekes székesekért – mondta Pajor Tamás, aki a mezőkövesdi mozgássérültek egyesületétől érkezett egy kollégájával.

Egy kirakós feladatnál pécsiekkel találkoztunk. – Ez a második táborom. Nagyon jó volt a karaoke, és tetszett a Feszty-körkép Ópusztaszeren. A Kerek Világ Alapítványnál dolgozom adminisztrátorként, „nyaralni" csak Harkányba szoktam járni gyógykezelésekre – mesélte Rauschenberger Éva.

Halász Judit is másodszor táborozik, és azt mondta, ha lesz lehetősége, jön legközelebb is. – Ez az egyetlen kimozdulási lehetőségem otthonról. Kihasználom az alkalmat, összeszedem minden akaraterőmet és bizonyítási vágyamat. Itt érezzük, hogy értékelnek és szeretnek minket, segítőkész emberek vesznek körül, vigyáznak ránk – hallottuk Judittól.

– Tavaly a Balatonon voltunk, idén pedig ide szerveztük a tábort a Maty-érre. Nagyon jók a helyszín adottságai, teljesen akadálymentesített. Körülbelül 100 fővel jöttünk Magyarország minden területéről. Hét régiónk van, és minden régióból érkezett egy csapat – tudtuk meg Kotta-Kis Éva táborvezetőtől. A fogyatékkal élők jártak például szegedi városnézésen, tegnap egy barokk kastély hangulatát varázsolták elő nekik korabeli jelmezekkel, főzőversenyt és – ha az időjárás engedi – strandolást is terveznek. Minden napot zenés mulatsággal zárnak.

A tábor megvalósítását támogatták:

   

   

 

 

Köszönjük a támogatást!

 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43