(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Máltai blog: Színházi est Veszprémben
Hírek
2013.01.24.

Máltai blog: Színházi est Veszprémben

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszprémi Rehabilitációs Otthonának lakói meghívást kaptak a Játékszín Sötét galamb című előadására. Örkény István drámájáról, a színházi előadásról Palkovits János írt beszámolót.
 

„A zsúfolásig megtelt nézőtéren lélegzetvisszafojtva figyeltük a zárda feloszlatásával induló, egyéni tragédiákat is sejtető világi életutak alakulását, amiben a szerző a hétköznapi élet olykor komikus, néha durva vagy közönséges jeleneteivel kiegészítve tárta elénk az államosítás időszakának nyers valóságát.

Egy zárt közösség védett világából kiszakítva, bárkit próbára tesz a bizonytalansággal teli valós világ, különösen akkor – miként a mi esetünkben is – ha a védettséget nem maga választja az ember.
Az önként vállalt intézményi (zárdai) létforma annyiban különbözik a mai intézményes hospitalizációtól, (kórház vagy rehabilitációs otthon) hogy míg az elsőnél a hospitalizáció önkéntes és akaratlagos, az utóbbi, idegen életritmust kényszerít a szociális intézmények lakóira. Míg az előbbi működése az intézményi normák, szabályok és erkölcsök belsővé tevésén alapul, addig a világi intézményes hospitalizáció a külső szabályok és normák személytelen, kényszerű elfogadásából sarjad.
Az érintettség e távoli párhuzamát felfedezve a zárda nővérei és a saját intézményes létformánk között, fokozott figyelemmel néztük végig az Örkény drámát, ami, ha akaratlanul is, de különböző mélységben, mindannyiunkban a kor szociális reintegrációs lenyomatát elevenítette fel.”
 

 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
2014.03.03.
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43