(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Megkezdődött a 29. nemzetközi ifjúsági mozgássérült tábor (+ film)
Hírek
2012.08.05.

Megkezdődött a 29. nemzetközi ifjúsági mozgássérült tábor (+ film)

Augusztus 5-én délelőtt szentmisével és nagyszabású nyitóünneppséggel kezdetét vette Balatonföldváron a Szuverén Máltai Lovagrend 29. Nemzetközi Ifjúsági Mozgássérült Tábora. 22 országból csaknem négyszáz vendég érkezett a harmadik alkalommal Magyarországon megrendezett egyhetes találkozóra, amely ma is ugyanazt a célt szolgálja, mint három évtizeddel ezelőtt: egymás megismerését és elfogadását, a sajnálat és a tudatlanság emelte láthatatlan falak lebontását.
 
További képekért
klikk
(5 kép)

A nyitónap eseményeiről több tévécsatorna és a Kossuth Rádió Krónika című műsora is beszámolt, a Magyar Távirati Iroda pedig az alábbi tudósítást adta közre.

"Megkezdődött Balatonföldváron a 29. Nemzetközi Ifjúsági Mozgássérült Tábor egyhetes rendezvénysorozata vasárnap, amelynek fő célja a mozgássérültek és épek közötti láthatatlan falak lebontása. A megnyitón részt vevő Szekeres Pál sportért felelős helyettes államtitkár, egyben háromszoros paralimpiai bajnok vívó, arra biztatta a táborlakókat, hogy felejtsék el a fogyatékosságukat, higgyenek önmagukban és Istenben.

A találkozóra 22 országból 170 fogyatékkal élő, köztük 110 kerekes székes fiatal érkezett kísérőivel együtt.
Szekeres Pál, aki a paralimpiára való felkészülését megszakítva látogatott el a táborba, az eseményt követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az ilyen rendezvények újabb lépést jelentenek a fogyatékkal élő fiatalok számára az integráció-, és az önálló, önrendelkező élet felé.

Emlékeztetett arra, hogy megváltozott a régi szemlélet, amely a társadalomban elkülönítetten kezelte a mozgássérülteket, illetve fogyatékkal élőket. Hozzátette, ma már az integráció a cél, de sok helyen még hátráltatja ennek megvalósulását a hiányzó akadálymentesítés.

A szervező Szuverén Máltai Lovagrend magyar szervezetének elnöke Kállay Ubul Tamás arról beszélt, hogy a táboroztatással a fogyatékkal élő fiatalokat kiragadják a mindennapjaikból, életre szóló élményekhez juttatva, és lehetőséget teremtve számukra barátkozásra, sőt szerelemre. Megemlítette, hogy a táborlakók között két-három olyan házaspár is akad, akik az előző táborokban ismerték meg egymást.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke, mint házgazda arról számolt be, hogy a balatonföldvári tábort egy éve szervezik, és 80 önkéntesük vesz benne részt. A személyzettel együtt közel ötszáz fős tábor egyik legfontosabb célja a sérült és ép fiatalok közötti falak tovább bontása a közös nyaralással, ami a tapasztalatok szerint komoly szemléletváltást jelent a résztvevőknek.

A korábbi ifjúsági találkozókon eddig összesen 13 ezer fiatal vett részt. A nemzetközi táborokat mindig új helyszínen rendezik meg, Magyarország már háromszor volt házigazdája a rendezvénynek. A táborlakók az egy hét alatt kirándulásokon, vitorlázáson, íjászaton, lovagláson, fogathajtó bemutatón, kézműves foglakozáson vehetnek részt, amely programokat szentmisék, lelki gyakorlatok, nemzetközi estek és koncertek egészítik ki. A tábor megrendezését a magyar kormány 10 millió forinttal támogatta, amiért köszönetet mondtak a szervezők.

 

Érkezés a táborba:

film a youtube-on www.youtube.com/watch?v=oBrE9V-DZSc&feature=youtu.be

 

 

 

 A rendezvény hivatalos sajtóközleményeKapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43