(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Vegyen sálat a Filmszemlén!
Hírek
2012.02.02.

Vegyen sálat a Filmszemlén!

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a szervezők együttműködő partnereként jelent meg a február 2-án kezdődött 43. Magyar Filmszemlén. A szemle szokásos jótékonysági felhívásának idei támogatottja a Szeretetszolgálat Látás Ajándékba! programja. Az adományozók befizetéseikért úgynevezett filmsálat kapnak.
 
További képekért
klikk
(5 kép)

Afebruár 2-án kezdődő 43. Magyar Filmszemlén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat partnerként vesz részt. A filmszemle „Filmsál” elnevezésű adománygyűjtésén befolyt összeggel a Szeretetszolgálat 2012. márciusában újrainduló „LÁTÁS AJÁNDÉKBA!” programját támogatják az adományozók. Az adományozók már hagyományként un. filmsálat kapnak, két évvel ezelőtt Sajókazát segítették az összefogással.

LÁTÁS AJÁNDÉKBA!


2012-ben újrakezdi a legnagyobb nyomorban, a külvilágtól elzártan, telepi körülmények között élő emberek egészségügyi szűrését a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A program részeként látáskárosult gyermekek számára ajándék szemüvegek készülnek. Két év alatt több, mint ezer szemüveget adott ajándékba a rászorulóknak a Máltai Szeretetszolgálat. Sajnos, nem egy esetben mindjárt ötdioptriás, vagy annál is erősebb lencsére volt szükség. Ezek a gyerekek szó szerint a látást kapták ajándékba.

Az ország legszegényebb telepein élő közösségeket évek óta járja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nemzetközi Missziós Orvoscsoportja. Tizenöt perc alatt bárhol felállítható kórházi sátrukban a máltai orvosok napi 120-140 beteget vizsgáltnak meg és látnak el, legyen szó vérnyomásmérésről, szemészeti szakvizsgálatról vagy akár kisebb sebészeti beavatkozásokról.

A nyomortelepeken és roma közösségekben általánosnak mondható a gyermekek alultápláltsága és a higiéné hiánya, a felnőttek nagy részének akár évtizedek óta nincs kapcsolata az egészségügyi rendszerrel, meglévő betegségeikről, illetve azok következményeiről semmilyen ismerettel nem rendelkeznek. Egy jellemző adat: az egyik kistérségben végzett felmérés során hatszáz gyermek szemészeti vizsgálatát bonyolították le. Hetvenöt olyan rövidlátó általános iskolás diákot találtak, akik már a tábláig sem láttak el, a korrekció hiánya miatt közülük ötvenhárman végérvényesen el is veszítették az éleslátás képességét. Akadtak, akiknek mindjárt ötdioptriás lencsére volt szükségük, miközben első szemüvegüket írta fel az orvos…

A nyomortelepeken élő családok nagy része gyakorlatilag láthatatlan a hivatalos egészségügyi intézmények számára, gyógyszereik kiváltása, a szemüveg elkészítése sokszor már akkor meghiúsul, amikor kiderül, hogy be kell utazni érte a városba. A Máltai Szeretetszolgálat azonban el is készítteti és házhoz is viszi a rászorulóknak felírt szemüvegeket, két év alatt így több mint ezer esetben sikerült „látást ajándékozni.”

A program 2012 kora tavaszától folytatódik.
 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43