(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Csángó csoport Baranyában
Hírek
2011.06.20.

Csángó csoport Baranyában

Magyarországon élő, moldvai csángók alapítottak máltai csoportot a baranyai Egyházaskozáron. Irodát az önkormányzat adott, feladatot pedig a környék tizenöt településén találnak maguknak. Az első hónapokban két jótékonysági rendezvényt tartottak.
 
További képekért
klikk
(3 kép)

Egyházaskozár Pécstől 40 kilométerre esik, a lakosság fele a negyvenes években ide telepedett moldvai csángó származású magyar. A Máltai Szeretetszolgálat Csángó Koordinációs Irodája több éve kapcsolatban áll a falu lakosságával, rendszeresen részt vesz a helyi kulturális megmozdulásokon. Kézenfekvő megoldásnak tűnt, hogy a településen és a környező falvakban jelenlévő szociális problémák miatt egy helyi máltai csoportot hozzanak létre. Ez a szervezet nemcsak a helyi segítő akciókat, hanem a moldvai csángók támogatását célul tűző kezdeményezéseket is összefoghatja.
Az idén február végén létrejött csoport kilenc önkéntes szakembere Puskás Antal vezetésével tizenöt faluban fejti ki tevékenységét. Két jótékonysági rendezvényt bonyolítottak le, és elmondható, hogy a területükön élő szegényebb sorsú gyerekek mindegyike találkozott már a szervezettel, egy-egy szeretetcsomag formájában.
Az egyházaskozári máltai munkacsoport meghívta Kozma Imre atyát, hogy egy jótékonysági bál alkalmából, misét celebráljon. Kozma atya a jótékonykodás és az összetartozás erejéről beszélt, bátorító szavakkal illette meg az ünnepségre érkezett moldvai csángó magyarokat, hogy vállalják magyarságukat, legyenek bátrak.
A jótékonysági rendezvényen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei szolgálták a hangosítást, illetve biztosították a Csángó Rádió technikai hátterét, hogy a világ számos országába is eljusson a hír erről a településről.

 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43