(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » PAIRS-Már tudjuk az irányt!
Hírek
2012.11.16.

PAIRS-Már tudjuk az irányt!

Nemzetközi program indul a romák sikeres integrációjáért

Nemzetközi roma integrációs program indul a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetésével. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a program megnyitóján azt hangoztatta: a példaszerű gyakorlatokat olyan hiteles szervezeteknek kell felmérniük és értékelniük, amelyek - a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz hasonlóan - maguk is végeznek hasonló programokat.Vecsei Miklós, a Szeretetszolgálat alelnöke szerint az európai cigányság csaknem 70 százaléka a programban résztvevő nyolc országban él.
 

A nyolc európai országot (Albánia, Bulgária, Magyarország, Olaszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna), tizennyolc civil, illetve állami szervezetet érintő, 1,8 millió eurós költségvetésű európai uniós projekt célja, hogy megkeressék a pozitív példákat, a "jó gyakorlatokat" és módszereket.
Balog Zoltán, a kétéves programban partnerként részt vevő Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője a projekt elindítását bejelentő pénteki budapesti sajtótájékoztatón azt hangoztatta: a kormányzat az első perctől a roma integráció ügyét szolgálja, és szemléletváltozást hozott abban is, hogy nagyobb hangsúlyt helyezett a roma közösségek bevonására a róluk szóló döntésekbe.
Jelezte, ma már nincs olyan romaprogram Magyarországon, amelyhez ne kellene a roma önkormányzatok hozzájárulása, egyetértése. Elmondta, a kormányzat jelen van a helyi integrációs programokban; így például a korábbi kormányzat idején elindított "Biztos kezdet gyermekházak" projektben, valamint a teleprehabilitációs programban, amelybe már százhúsz önkormányzatot sikerült bevonni.
Azt mondta, a példaszerű gyakorlatokat olyan hiteles szervezeteknek kell felmérniük és értékelniük, amelyek - a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz hasonlóan - maguk is végeznek hasonló programokat, és azokat el is tudják fogadtatni a közvéleménnyel.
Vecsei Miklós, a szeretetszolgálat alelnöke arról beszélt, a most elindított program jelentőségét jelzi, hogy az európai cigányság csaknem hetven százaléka az érintett nyolc országban él. Arra hívta fel a figyelmet, "nagyon nagy baj van", mert a nyomor sok tízezer embert érint, és a jelenlegi helyzetet nem lehet egy-két év alatt megváltoztatni.
A program szükségességéről szólva azt mondta, a helyzetről őszintén kell beszélni, mert ha nem lehet kimondani az igazságot, akkor rossz lesz a diagnózis, nem fognak tudni segíteni, és felesleges célokra költenek pénzeket. Minden projekt csak akkor ér valamit, ha elér az emberekig, a cigánytelepekig - tette hozzá. 

Ismertető a programról

A nyolc országot (Albánia, Bulgária, Magyarország, Olaszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna), 18 civil és állami szervezetet összefogó Európai Uniós program (PAIRS-Effective Programmes for the Active Integration/Inclusion of the Roma in South-East Europe) feladata, hogy összegyűjtse és bemutassa mindazokat a jó példákat, amelyek előremutatóak és hosszútávon eredményesek a roma emberek integrációjában, felemelkedésük megteremtésében. A bemutatáson keresztül pedig az erre a területre szánt Európai Uniós és a nemzeti források hatékony felhasználására teszünk ajánlásokat a projekt zárásaként.
A roma stratégia elfogadása után – amelyet a magyar elnökség ideje alatt fogadtak el az Unió tagországai – különösen nagy öröm, hogy a PAIRS nemzetközi projekt keretei között ismét vezető szerepet tölthet be Magyarország az Európai Unióban a roma integráció útvonalának kijelölésében.
A roma kisebbség Európa legnagyobb etnikai kisebbsége. Európában körülbelül 10-12 millió roma él, közülük mintegy 7,5 millióan a South East Europe Program által lefedett országokban.


A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyik küldetése a nyomorban élő, társadalomból kirekesztett, döntő többségükben roma származású emberek és közösségek támogatása. Mintaértékű kezdeményezéseivel a Szeretetszolgálat az évek során – sikerek és kudarcok mentén – kialakított jó gyakorlataival, tapasztalt szakembergárdájával mára Magyarország és a térség egyik legfontosabb és legrelevánsabb szellemi és gyakorlati műhelyévé vált.
A jó gyakorlatok, tartós eredmények hosszú időn keresztül nem uniós finanszírozásból, hanem civil szervezetek kemény, kitartó munkájával valósultak meg. Közös jellemzőjük, hogy teljesen új szemléletmódot alkalmaznak a romák társadalmi befogadására, a problémák orvoslásában, úgy, ahogy ezt tette a Máltai Szeretetszolgálat Monoron, Tarnabodon, Veszprémben vagy Pécsett.
Az elmúlt időszakban indult stratégiai programokban már kulcsszerepet kapott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A „Legyen Jobb a Gyermekeknek!” Gyerekesély Programban több mint 200 településen kísérjük a társadalom peremére szorult családok mindennapjait, a komplex telep program keretében Veszprémben, Gyulajon és Pécsett kezdhetjük el a jelenléten alapuló modellprogramjainkat.
A következő két évben-elméletben és gyakorlatban is megosztjuk partnereinkkel a terepen és telepeken szerzett, működő gyakorlatainkat annak érdekében, hogy a közös tudás majdan nemzeti stratégiák, illetve EU-s és egyéb támogatási rendszerek szerves részét képezze, és kijelölje a jó irányvonalat.Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43