(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Újraélesztést tanítanak Ukrajnában
Hírek
2012.05.23.

Újraélesztést tanítanak Ukrajnában

A szakszerű újraélesztés és a félautomata defibrillátor használatának oktatására indítanak tanfolyamokat Ukrajnában Máltai Mentőszolgálat önkéntesei. A program előkészítésére nemrégiben L’viv-be utaztak a képzésben résztvevő szervezetek képviselői.
 

Lvivben a tervezett képzés szakmai programját egyeztettük Szvjatoszlav Sztefansinnel, az Ukrán Resustitatios Társaság alelnökével.

Statisztikai adatok szerint a betegek 20-30 %-a nyilvános helyen lesz rosszul. Az egyeik vezető halálok, a hirtelen szívleállás esetén a beteg újraélesztésére az első tíz percben van a legnagyobb esély. Az Unió tagállamaiban a nyilvános helyeken egyre több félautomata defibrillátort helyeznek ki, amelyet szükség esetén az ott tartózkodók közül bárki le tud emelni, és ez a készülék az elsősegélynyújtáshoz használható. A berendezés kezelésére bárki kiképezhető egy néhány órás tanfolyamot alatt, melynek során speciális oktatási eszközök segítségével a gyakorlati készség is megszerezhető.

Az újraélesztés módszerei a tudomány fejlődését követve változnak, az általánosan elfogadott európai szabványokat az Európai Resustitatiós Társaság rendszeresen megjelenteti. Ezen ajánlások meghonosítására a szomszédos országban az Ukrán Resustitatiós Társaság vállalkozik.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat oktatási programjának első része a szakmai elvárások egyeztetése volt. Ennek érdekében 2012. május 9-12. között L’viv-ben dr. Fritúz Gábor (Magyar Resustitatiós Társaság) és Adányi László programvezető megállapodott az Ukrán Resustitatios Társaság képviselőivel a szakmai együttműködésről. A képzések ősszel Kárpátalján kezdődnek el.

A programot a Külügyminisztérium nemzetközi fejlesztésre kiírt pályázati támogatásából valósítják meg.
 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43