(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Ilyen volt az ünnep
Hírek
2011.08.22.

Ilyen volt az ünnep

A Máltai Szeretetszolgálat több száz tagja és önkéntese vett részt idén is az augusztus 20-i ünnepen, a Szent István Bazilika előtti szentmisén és a körmeneten. A szentbeszédet mondó püspök szerint a megújulás egyetlen útja a mindennapi megértés. Az állami rendezvényekre érkezők megtekinthették a máltai orvoscsoport kórházsátrát is, a körmenetben pedig a Szeretetszolgálat tarnabodi programjában érintett családok gyermekei is jelen voltak.
 
További képekért
klikk
(10 kép)

Idén Pápai Lajos győri megyéspüspök tartotta a szentbeszédet augusztus 20-án a Szent István Bazilika előtti téren, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek pedig a szentmisét celebrálta, ünnepi köszöntőt és zárszót mondott. A bíboros szerint az evangéliumnak a sziklára épített házról szóló példabeszéde mintha Szent István életművéről szólna. „Mert támadhatnak viharok a világban, megrázhatják hirtelen változások vagy mélyre ható válságok a gazdaságot vagy akár a kultúrát és a társadalmat is. De aki valódi értékekre építi az életét, az szilárdan áll az események sodrában”.

Pápai Lajos győri megyéspüspök Szent István korát idézve azt mondta, ő is elsősorban saját példájával, majd törvényeivel, intézményeivel építette népe életét a keresztény hit sziklájára, majd a hit átjárta, megtisztította és megszentelte kultúránkat. A szentbeszédben arra hívta fel a figyelmet, hogy a keresztény hit az élet kultúráját hirdeti, az emberi élet utolérhetetlen méltóságát a fogantatásától a természetes haláláig. „Hirdeti a férfi és nő felbonthatatlan kapcsolatát a házasság szentségében, és a belőle fakadó család pótolhatatlan értékét” – mondta, hozzátéve, ezért a hívők felelőssége, hogy jó példával, akár áldozatokat is vállalva éljék meg és hirdessék ezeket az értékeket. A püspök szerint a 2012 elején életbe lépő új Alkotmány deklarálja az alapértékeket, de hozzátette: „kell, hogy legyen bátorságunk szembenézni valós problémáinkkal, nem ülhetünk nyugodtan puskaporos hordón, akár a népesség fogyását, akár szociális és etnikai problémáinkat tekintve”.

Az ünnepi szentmisén részt vett III. Senuda pátriárka, a kopt keresztény egyház feje, Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, Schmitt Pál köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője, Polt Péter legfőbb ügyész, Tarlós István Budapest főpolgármestere, Sólyom László volt köztársasági elnök.

A szentmise után indult a hagyományos körmenet, melynek során Szent István jobb kezének ereklyéjét vitték körbe. A környező utcákon összesereglett tömeg tapssal köszöntötte az ereklyét.
 

Az ünnep 919 éves

A Szent István-nap megünneplését I. Szent László király (1077-1095) rendelte el VII. Gergely pápa utasítására 1092-ben. Az I. Szent István király (1000-1038) kézfejereklyéjeként tisztelt Szent Jobb kultusza hivatalos ünneppé 1424-ben emelkedett. Az ereklyét Mária Terézia (1740-1780) hozatta vissza Budára 1771-ben Raguzából (ma Dubrovnik - Horvátország), s bemutatását minden év augusztus 20-ára rendelte el, ennek napját pedig hivatalos nemzeti ünnepnappá nyilvánította.

 

A rendzavarás

Az ünnepi szentmisét egy megafonba kiabáló férfi próbálta megzavarni a bazilika lépcsőjéről, őt a biztonsági emberek vezették el, majd a rendőrség előállította őt az V. kerületi kapitányságra. A szentmise végén Erdő Péter bíboros a példátlan incidens kapcsán a megbocsátásra hívta fel a figyelmet.
 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43