(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Támogatják a gyerekházakat
Hírek
2015.01.23.

Támogatják a gyerekházakat

Duplájára nő a Biztos Kezdet Gyerekházak támogatása - jelentette be Czibere Károly szociális államtitkárés Kurucz Éva kormányszóvivő január 22-én Monoron. A bejelentés helyszínéül a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézménye, a Nyitnikék Gyerekház szolgált.
 

A kormány több mint a duplájára, 606 millió forintra emelte a Biztos Kezdet Gyerekházak működésének támogatási keretét 2015-ben. Az intézmények február elejéig pályázhatnak – jelentette be Kurucz Éva kormányszóvivő és Czibere Károly államtitkár csütörtökön Monoron, a Nyitnikék Biztos Kezdet Gyerekházban tartott sajtótájékoztatón.

A kormányszóvivő kiemelte: a kormány a korábbinál is hatékonyabb és célzottabb segítséget kíván adni a családoknak és az őket segítő szakembereknek. A cél, hogy a rászoruló gyerekek minél korábban megkapják azokat a javakat és szolgáltatásokat, amelyeket nélkülöznek – fűzte hozzá.

A biztos kezdet program lényege együttműködés kialakítása a szülőkkel, a leendő szülőkkel, a gyerekekkel és a szakmai partnerekkel a csecsemők és kisgyermekek testi, szellemi és szociális fejlődésének előmozdítása érdekében – jelezte a szóvivő. Az országban jelenleg 114 gyerekház működik, 2014 végéig 11 ezren keresték fel ezeket az intézményeket – mondta.

Kurucz Éva szólt arról is, hogy a program jól kapcsolódik a kormány azon intézkedéseihez, amelyekkel a gyermekszegénység, a gyermekéhezés felszámolását kívánja elérni. Felidézte: jelenleg mintegy 320 ezer gyermek számára ingyenes, 209 ezer számára pedig kedvezményes az étkezés a bölcsődékben és a köznevelési intézményekben. Hozzátette: a gyermekek étkeztetésére 2015-ben 58 milliárd forintot fordít a kormány, ami 5,6 milliárd forinttal több, mint 2014-ben volt.

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a program részleteiről szólva rámutatott: a gyerekházak a hátrányos helyzetű gyerekeket és családjukat már nagyon korán segíteni tudják, komplex támogatást nyújtanak és nagyon sokféle szakember bevonását biztosítják. "Rugalmas szolgáltatást kínálnak, alkalmazkodva a családok igényeihez és szükségleteihez, így a szülőknek például tanácsadást nyújtanak, de főzési, mosási lehetőséget is biztosítanak."

Az államtitkár hangsúlyozta: a felzárkózási stratégia egyik alapeleme, hogy a gyerekek már életük első napjaiban olyan segítséget, támogatást kapjanak, "ami megakadályozza a hátrányos helyzet öröklődő ördögi körének kialakulását".

Közölte: a kormány célja, hogy a hálózatot mint a felzárkózáspolitika egyik fontos elemét megerősítse. A működési támogatás mintegy 6,2 millió forint intézményenként, de fontos, hogy további gyermekházak kapcsolódjanak be; a kormány 50 új ház indítását támogatja a következő időszakban, átlagosan 10 millió forinttal.

(Fotó: EMMI)Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43